Ako správne pripraviť espresso

Pripraviť vynikajúce espresso môže byť prekvapivo ľahké, ak budete dodržiavať základné zásady. Postupujte podľa týchto krokov, aby ste dosiahli skvelý výsledok:

  1. Výber kvalitných zŕn: Začnite s čerstvými kávovými zrnami. Zvoľte si takú kvalitu a typ, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Pre prípravu espressa sú zvyčajne odporúčané tmavo pražené zrná.
  2. Mlynček: Zomletie kávových zŕn tesne pred prípravou vám zabezpečí lepšiu chuť. Pre espresso sa vyžaduje jemné mletie, preto by mlynček mal byť nastavený na najjemnejšie nastavenie.
  3. Optimálny pomer kávy a vody: Odporúčaný pomer pre espresso je 1:2, čo znamená 1 gram kávy na 2 gramy vody. Napríklad, ak chcete pripraviť 30 ml espressa, budete potrebovať 15 gramov kávy. Upravte však pomer podľa svojich preferencií a nebojte sa experimentovať so silou a chuťou.
  4. Kávovar: Použite kvalitný kávovar s dostatočne vysokým tlakom. Ideálny tlak pre espresso je okolo 9 barov. Pred použitím si dôkladne prečítajte návod, aby ste zabezpečili správne nastavenia a používanie kávovaru.
  5. Príprava: Pred samotnou prípravou si predhrejte šálky a kávovar, aby sa teplota udržala stabilne. Vytiahnite páku kávovaru a nechajte pretekajúcu vodu opláchnuť, čo prispieva k lepšej extrakcii chuti.
  6. Extrakcia: Vložte mletú kávu do filtra a zhutnite ju pomocou tampera, aby bola jej povrch hladký. Následne vložte filter do kávovaru a začnite proces extrakcie. Správne pripravené espresso by malo mať hustú vrstvu zlatistej cremy a malo by trvať približne 25-30 sekúnd.
  7. Vychutnávanie: Po úspešnej extrakcii si espresso okamžite vychutnajte. Môžete ho piť samotné alebo pridať horúcu vodu pre americano, mlieko pre cappuccino alebo penou pre caffè latte.

 

Akým spôsobom správne pripraviť espresso?

Nezabudnite, že príprava dokonalej šálky espressa si žiada čas a vyžaduje experimentovanie s rôznymi faktormi, ako sú množstvo kávy, mletie, teplota a čas extrakcie. S trochou tréningu a trpezlivosti sa vám podarí získať vašu ideálnu šálku espressa.

Cuketové lasagne bez mäsa

Cuketové lasagne bez mäsa

Čítať viac »

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *