ako upiect jelita

Jelitá sú tradičným jedlom, ktoré má svoje korene hlboko v slovenskej kuchyni. Ich príprava je síce časovo náročnejšia, no výsledok rozhodne stojí za to. Jelitá sú výnimočné svojou chuťou a textúrou, a skvele sa hodia ako hlavný chod alebo ako súčasť chladnej platne. V nasledujúcom recepte vám ukážem, ako si ich doma upiecť.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (najlepšie kombinácia pliecka a jaternice)
  • 300 g bravčovej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml vývaru (može byť aj zeleninový)
  • 2-3 lyžice mletej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného majoránu
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1-2 lyžice pšeničnej múky na zahustenie
  • črevá (prírodné alebo umelé) na plnenie

Postup:

  1. Príprava mäsa:
    • Najprv si umyte bravčové mäso a slaninu. Mäso nakrájajte na malé kocky a slaninu tiež na menšie kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
  2. Opekanie:
    • Na panvici rozohrejte trošku oleja a orestujte na ňom cibuľu, kým nezpriehľadnie. Potom pridajte cesnak a opekajte ešte minútu. Pridajte kocky mäsa a slaninu, osolte a okoreňte podľa chuti. Opekajte, kým sa mäso nezatiahne.
  3. Korenie a varenie:
    • Pridajte mletú papriku, majorán a tymián. Premiešajte, a potom podlejte vývarom. Prakticky varte na miernom ohni asi 60 minút, kým nezmäkne.
  4. Mletie:
    • Hotovú zmes prehoďte do mlynčeka na mäso alebo mixéra a zomlite na jemno. Ak je zmes príliš hustá, môžete pridať trochu vývaru. Nakoniec pridajte múku na zahustenie a dôkladne premiešajte.
  5. Plnenie čriev:
    • Črevá dôkladne prepláchnite a namočte do teplej vody. Potom opatrne naplňte zmesou pomocou plniaceho nástroja. Nepretrhnite črevá, a na koncoch ich dobre zviažte.
  6. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C. Jelitá vložte do pekáča a pečte zhruba 40-50 minút, pravidelne ich otáčajte, aby sa upečili rovnomerne.
  7. Servírovanie:
    • Po upečení nechajte jelitá trochu vychladnúť a potom ich môžete nakrájať na plátky. Podávajte s kyslou kapustou, chlebom alebo horčicou.

Záver

Príprava jelitá je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť, no výsledné jedlo vám prinesie nie len radosť z varenia, ale aj potešenie z chutného a výnimočného tradičného pokrmu. Užijete si ich nielen ako hlavný chod, ale aj pri rodinných stretnutiach či oslávach. Nezabudnite sa podeliť so svojimi blízkymi a prezradiť im tajomstvá tejto chutnej špeciality! Bon appétit!

 

2) Ako upiecť jelitá?

Na upiecť jelita budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 500 g jelitových klobás (proste pár kusov klobás)
– hrsť cibule
– soľ, korenie
– 250 ml vody

Postup:

1. Jelitá premyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať.
2. Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky.
3. Rúru predhrejte na 180 °C.
4. Do pekáča vložte nakrájanú cibuľu a na ňu položte jelitá.
5. Posoľte, okoreňte a zalejte vodou.
6. Pekáč vložte do rúry a pečte asi 45 minút.
7. Po upečení nechajte odstáť a môžete podávať. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *