Ako uvariť údené plece?

Ako uvariť udene plece:

  1. Najprv si pripravte základné ingrediencie: udéne plece, cibuľu, cesnak, soľ, korenie a vodu.
  2. Vezmite hrniec dostatočne veľký na to, aby sa doňho zmestilo udene plece. Do hrnca vložte udene plece a pridajte vodu, tak aby bolo mäso úplne pokryté. Pridajte niekoľko celých cibuľových hláv a ľubovolné množstvo strúčikov cesnaku do hrnca.
  3. Priveďte vodu k varu a potom znížte teplotu na stredne nízku. Zakryte hrniec a nechajte mäso variť asi 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je jemne mäkké.
  4. Keď je mäso dostatočne mäkké, vyberte ho z hrnca a nechajte ho vychladnúť na dohmat. Potom ho osolte a okoreňte podľa chuti.
  5. Udene plece môžete konzumovať také, aké sú, alebo ho môžete ešte upiecť alebo opekať na grile pre dodatočnú chuť a arómu.
  6. Podávajte udene plece s prílohou ako s kapustou, zemiakmi, chlebom alebo šalátom.

 

Ako uvariť údené plece?

Údené plece je obľúbené a chutné jedlo, ktoré môžete pripravovať na rôzne spôsoby. Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako si uvariť údené plece tak, aby bolo mäkké, šťavnaté a plné chuti.

Ingrediencie:

  • 1 kg údeného pleca
  • 2 – 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 1 cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 2 – 3 bobkové listy
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čierne korenie (podľa chuti)
  • Ťažké korenie (podľa chuti, napr. nové korenie)
  • Voda

Postup:

  1. Príprava surovín: Údené plece dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prebytočnú soľ a dymovú chuť. Potom ho nakrájajte na väčšie kusy, aby sa rýchlejšie uvarilo.

  2. Varíme mäso: V hrnci nalejte dostatok vody, aby zakrývala mäso. Pridajte údené plece a priveďte do varu. Po zovretí znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké. Počas varu môžete spozorovať penu, ktorú je dobré odstrániť.

  3. Príprava zeleniny: Medzitým si pripravte zeleninu. Mrkvu, petržlen a zeler očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.

  4. Pridanie zeleniny: Po uplynutí 1,5 hodiny varenia pridajte do hrnca nakrájanú zeleninu, cibuľu, cesnak, bobkové listy a korenie. Varíme ďalej, kým nie je zelenina mäkká (približne 30 – 40 minút).

  5. Dochutenie: Keď je všetko uvarené, ochutnajte polievku a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Nezabudnite, že údené plece je už slané, preto buďte opatrní pri dosoľovaní.

  6. Podávanie: Uvarené údené plece podávajte s varenou zeleninou a trochou vývaru. Môžete pridať aj čerstvý chlieb alebo zemiaky ako prílohu.

Tipy:

  • Ak chcete, môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako sú zemiaky alebo kapusta, aby ste obohatili chuť a obsah jedla.
  • Údené plece môžete podávať aj studené ako súčasť studeného bufetu alebo na chlebíku s horčicou.

Týmto spôsobom si môžete pripraviť chutné a srdcové jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na údené plece je skvelý! Vždy som sa obával variť, ale tento postup je tak jednoduchý a výsledok je fantastický. Určite vyskúšam aj s kapustou. Ďakujem za zdieľanie!

  2. Srdiečko píše:

    Wow, aké úžasné jedlo! Údené plece milujem a tento recept vyzerá jednoducho. Teším sa, ako si ho pripravím na rodinný obed. Určite to bude lahôdka pre všetkých!

  3. ZelenáRuža píše:

    Tento recept ma veľmi inšpiroval! Už sa teším, ako uvarím údené plece pre moju rodinu. Vyzerá to chutne a ja milujem jednoduché recepty. Ďakujem za tipy na prílohy!

  4. MačkaKozmická píše:

    Práve som si prečítala tento návod a vyzerá to skvele! Údené plece je moje obľúbené jedlo a určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za super rady a tipy na podávanie!

  5. VeselýPavol píše:

    Tento článok je super! Mám rád údené plece a tento recept vyzerá veľmi chutne. Určite ho pripravím na víkendovú rodinnú večeru. Veľmi sa teším na výsledok!

  6. SladkýCukor píše:

    Tak toto je presne to, čo potrebujem! Údené plece som nikdy nerobila, ale teraz viem ako. Tento recept je jasný a zrozumiteľný. Teším sa na túto chuťovku!

  7. Maškrtník píše:

    Úžasný recept! Údené plece mám veľmi rád a už sa neviem dočkať, kedy si ho pripravím doma podľa vášho návodu. Veľmi ma potešil aj tip s chlebom!

  8. _Panda_20 píše:

    “Ak hľadáte niečo chutné, tento recept je presne ono! Varím údené plece pravidelne, ale nový spôsob ma vždy poteší. Som nadšený z tejto kombinácie ingrediencií!”

  9. .Bublina. píše:

    “Skvelý návod, veľmi podrobný! Rád varím a toto údené plece si určite pripravím s priateľmi pri grilovačke. Veľká vďaka za skvelý tip na prípravu.”

  10. KreatívnyĽuboš píše:

    “Údené plece? To znie báječne! Tento recept mi otvoril oči na nové možnosti varenia – nevedel som ani ako začať s varením mäsa. Teraz budem chef vo svojej kuchyni!”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *