Ako zavárať jahody?

Ak chcete zavarať jahody, nasledujte tieto kroky:

  1. Najskôr si dôkladne umyte jahody pod tečúcou vodou a nechajte ich oschnúť.
  2. Očistite jahody od stoniek a odstráňte akékoľvek poškodené alebo prehnité kúsky.
  3. Rozhodnite sa, či chcete zavarať celé jahody alebo ich nakrájať na menšie kúsky. Ak chcete zachovať tvar jahôd, je lepšie zavarať ich celé.
  4. V hrnci zmiešajte jahody s cukrom v pomere 1:1 alebo podľa svojich preferencií. Zahustenie môžete pridať pomocou prírodného želíru alebo škrobu. Pridajte aj šťavu z polovice citróna, aby sa zvýraznila chuť.
  5. Pomaly zohrievajte zmes na miernom ohni, občas ju miešajte, aby sa cukor rozpustil a jahody sa začali rozmäkčovať.
  6. Varíme zmes asi 15-20 minút, kým jahody nezhnednú a dosiahnu želanú konzistenciu. Ak chcete hladšiu zaváraninu, môžete použiť mixér na rozdrvnenie jahôd.
  7. Keď je zaváranina hotová, nalejte ju ešte horúcu do sterilizovaných sklenených pohárov. Uzatvorte ich vekom a otočte ich hore nohami, aby vznikol vakuový uzáver.
  8. Skladujte zaváraninu v chladničke a spotrebujte ju v priebehu pár týždňov.

 

Ako zavárať jahody?

Zaváranie jahôd je skvelý spôsob, ako si na tomto lahodnom ovocí pochutnávať aj mimo sezóny. Tu je jednoduchý návod, ako na to:

Potrebné ingrediencie a pomôcky:

  • Čerstvé jahody (najlepšie z vlastnej úrody alebo z trhu)
  • Cukor (množstvo závisí od chuti a sladkosti jahôd, zvyčajne 700 g na 1 kg jahôd)
  • Citrónová šťava (na zlepšenie chuti a uchovanie farby)
  • Poháre na zaváranie (sklenené s viečkami)
  • Hrniec na varenie
  • Rúra alebo veľký hrniec na sterilizáciu

Postup:

  1. Príprava jahôd: Najprv jahody dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Odstráňte stopky a poškodené kusy. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovicu alebo na štvrtiny.

  2. Zmiešanie s cukrom: Umyté jahody vložte do veľkej misy a prisypte k nim cukor. Ak chcete, môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Cukor s jahodami dobre premiešajte a nechajte ich stáť približne 1 až 2 hodiny, aby sa uvoľnila šťava.

  3. Varíme jahody: Po uplynutí doby stávania preložte jahody so šťavou do hrnca a priveďte ich k varu. Miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Nechajte variť 5 až 10 minút, kým sa jahody nezmäknú a zmes nedosiahne želatínovú konzistenciu.

  4. Sterilizácia pohárov: Medzitým si pripravte poháre na zaváranie. Umyte ich dôkladne a sterilizujte buď v rúre (na 100 °C asi 10 minút) alebo ich varte vo vodnom kúpeli.

  5. Plnenie pohárov: Horkú jahodovú zmes nalejte do sterilizovaných pohárov. Nezabudnite nechať voľný priestor na vrchu (asi 1 cm), pretože zmes sa počas chladenia môže rozšíriť. Poháre okamžite uzavrite viečkami.

  6. Sterilizácia: Aby ste zabezpečili dlhodobé skladovanie, zavárané poháre vložte späť do hrnca s vodou a sterilizujte ich ešte 10-15 minút. Počas tohto procesu je dôležité, aby sa poháre úplne zakryli vodou.

  7. Chladenie a skladovanie: Po sterilizácii vytiahnite poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka dobre uzavreté (mali by byť stlačené, čo znamená, že sa vytvoril podtlak). Uskladnite ich na tmavom a chladnom mieste.

Zavárané jahody si môžete vychutnať na dezertoch, toastovom chlebe alebo ich pridať do jogurtov. Doprajte si chuť leta aj v zimných mesiacoch!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Super návod, určite to skúsim! Milujem jahody a zaváranie je skvelý spôsob, ako si ich užiť aj v zime. Ďakujem za tipy, verím, že sa mi podarí pripraviť chutnú zaváraninu.

  2. PinkyFairy píše:

    Toto vyzerá naozaj jednoducho a chutne! Jahody sú moje obľúbené ovocie, určite sa pustím do zavárania. Vďaka za jasný postup, teším sa na výsledok!

  3. Kvetinka11 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie jahôd som nikdy neskúšala, ale s vašimi pokynmi to určite zvládnem. Teším sa na tú lahodnú chuť aj v chladných mesiacoch!

  4. SunnyDay píše:

    Skvelý článok! Zaváranie jahôd je perfektný spôsob, ako si uchovať letné chute. Vyskúšam tento recept hneď, ako budem mať čerstvé jahody. Mám veľkú chuť na domácu zaváraninu!

  5. MimiMuffin píše:

    Wow, tento návod je veľmi jasný a jednoduchý! Mám rada jahody a teším sa na to, ako si ich budem môcť vychutnávať aj v zime. Určite to skúsim podľa vašich krokov!

  6. JasnáHvězda píše:

    Tento recept ma nadchol! Zavárané jahody budú skvelé do jogurtu alebo na palacinky. Ďakujem za podrobný návod, určite sa do toho pustím už tento víkend.

  7. KocúrKočka píše:

    ‘Zaváranie jahôd’ – znie to fantasticky! Rada skúšam nové recepty a tento ma zaujal. Verím, že s vašimi radami vytvorím niečo úžasné pre rodinu!

  8. [email protected] píše:

    ‘Návod je super!’ Som zvedavá na chuť mojej prvej zaváraniny z jahôd. Už teraz sa teším na domáce dezerty počas zimy s touto pochúťkou!

  9. #JahodaFan píše:

    ‘Zavárané jahody’ – výborný nápad! Už som videla niekoľko receptov ale tento je najlepší. Ďakujem za rady ohľadom sterilizácie pohárov!

  10. !Svetlanka! píše:

    ‘Jahodová sezóna je tu!’ Tento článok ma inšpiroval k vlastnému experimentovaniu so zaváraním ovocia. Teším sa na výsledok a dúfam, že bude rovnako chutný ako ten váš!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *