Ako zavárať jahody?

Ak plánujete zavárať jahody, postupujte podľa nasledujúcich usmernení:

  1. Na začiatok starostlivo umyte jahody pod prúdom vody a nechajte ich oschnúť.
  2. Odstráňte stonky a vyhoďte akékoľvek poškodené alebo zhnité kusy.
  3. Rozhodnite, či sa rozhodnete zavárať celé jahody alebo ich nasekať na menšie kúsky. Ak preferujete zachovanie tvaru, je výhodnejšie ich zavarať celé.
  4. V hrnci kombinujte jahody s cukrom v pomere 1:1 alebo podľa vlastného vkusu. Na zahustenie môžete použiť prírodný želírovací prostriedok alebo škrob. Do zmesi pridajte aj šťavu z polovičky citróna, aby sa zvýraznila chuť.
  5. Pomaly zohrievajte zmes na nízkom stupni, príležitostne ju premiešavajte, aby sa cukor dobre rozpustil a jahody sa začali rozpadávať.
  6. Varíme zmes približne 15-20 minút, kým jahody nezhnednú a nezískajú požadovanú konzistenciu. Pre hladšiu textúru je možné použiť mixér na rozdrvenie jahôd.
  7. Akonáhle je zaváranina pripravená, nalejte ju horúcu do predtým sterilizovaných sklenených nádob. Zatvorte ich viečkami a obráťte hore nohami, aby ste vytvorili vakum.
  8. Uchovávajte zaváraninu v chladničke a spotrebujte ju v priebehu niekoľkých týždňov.

 

Ako zavárať jahody?

Zaváranie jahôd je vynikajúcim spôsobom, ako si vychutnať toto chutné ovocie aj mimo sezónu. Prinášame jednoduchý návod, ako to dokázať:

Nezbytné ingrediencie a vybavenie:

  • Čerstvé jahody (najlepšie z domácej úrody alebo z farmárskeho trhu)
  • Cukor (množstvo závisí od chuti a sladkosti jahôd, zvyčajne okolo 700 g na 1 kg jahôd)
  • Citrónová šťava (na zvýraznenie chuti a zachovanie farby)
  • Poháre na zaváranie (sklenené s viečkami)
  • Hrniec na varenie
  • Rúra alebo veľký hrniec na sterilizáciu

Postup:

  1. Príprava jahôd: Najprv dôkladne umyte jahody pod prúdom vody. Odstráňte stopky a poškodené kusy. Väčšie jahody môžete prekrojiť na polovicu alebo na štvrtiny.

  2. Zmiešanie s cukrom: Umyté jahody vložte do veľkého misy a pridajte cukor. Ak máte záujem, môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Dobre premiešajte a nechajte stáť približne 1 až 2 hodiny, aby sa uvoľnila šťava.

  3. Varíme jahody: Po uplynutí doby stania preložte jahody aj so šťavou do hrnca a priveďte k varu. Miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Nechajte variť 5 až 10 minút, kým jahody nezmäknú a zmes nedosiahne želatínovú konzistenciu.

  4. Sterilizácia pohárov: Medzitým si pripravte poháre na zaváranie. Umyte ich dôkladne a sterilizujte buď v rúre (na 100 °C asi 10 minút) alebo ich varte vo vodnom kúpeli.

    Kuracie prsia so smotanou a šampiňónmi

    Kuracie prsia so smotanou a šampiňónmi

    Čítať viac »

  5. Plnenie pohárov: Horúcu jahodovú zmes nalejte do sterilizovaných pohárov. Nezabudnite nechať voľný priestor na vrchu (asi 1 cm), pretože zmes sa počas chladenia môže rozšíriť. Poháre okamžite uzavrite viečkami.

  6. Sterilizácia: Aby ste zabezpečili dlhodobé uskladnenie, zavárané poháre vložte späť do hrnca s vodou a sterilizujte ich ešte 10-15 minút. Počas tohto procesu je dôležité, aby boli poháre úplne zakryté vodou.

  7. Chladenie a skladovanie: Po sterilizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka dobre uzavreté (mali by byť stlačené, čo indikuje vytvorenie podtlaku). Uskladnite ich na tmavom a chladnom mieste.

Zavárané jahody si môžete vychutnať na dezertoch, na toastovom chlebe alebo ich pridať do jogurtov. Doprajte si chuť leta aj v zimných mesiacoch!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Super návod, určite to skúsim! Milujem jahody a zaváranie je skvelý spôsob, ako si ich užiť aj v zime. Ďakujem za tipy, verím, že sa mi podarí pripraviť chutnú zaváraninu.

  2. PinkyFairy píše:

    Toto vyzerá naozaj jednoducho a chutne! Jahody sú moje obľúbené ovocie, určite sa pustím do zavárania. Vďaka za jasný postup, teším sa na výsledok!

  3. Kvetinka11 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie jahôd som nikdy neskúšala, ale s vašimi pokynmi to určite zvládnem. Teším sa na tú lahodnú chuť aj v chladných mesiacoch!

  4. SunnyDay píše:

    Skvelý článok! Zaváranie jahôd je perfektný spôsob, ako si uchovať letné chute. Vyskúšam tento recept hneď, ako budem mať čerstvé jahody. Mám veľkú chuť na domácu zaváraninu!

  5. MimiMuffin píše:

    Wow, tento návod je veľmi jasný a jednoduchý! Mám rada jahody a teším sa na to, ako si ich budem môcť vychutnávať aj v zime. Určite to skúsim podľa vašich krokov!

  6. JasnáHvězda píše:

    Tento recept ma nadchol! Zavárané jahody budú skvelé do jogurtu alebo na palacinky. Ďakujem za podrobný návod, určite sa do toho pustím už tento víkend.

  7. KocúrKočka píše:

    ‚Zaváranie jahôd‘ – znie to fantasticky! Rada skúšam nové recepty a tento ma zaujal. Verím, že s vašimi radami vytvorím niečo úžasné pre rodinu!

  8. [email protected] píše:

    ‚Návod je super!‘ Som zvedavá na chuť mojej prvej zaváraniny z jahôd. Už teraz sa teším na domáce dezerty počas zimy s touto pochúťkou!

  9. #JahodaFan píše:

    ‚Zavárané jahody‘ – výborný nápad! Už som videla niekoľko receptov ale tento je najlepší. Ďakujem za rady ohľadom sterilizácie pohárov!

  10. !Svetlanka! píše:

    ‚Jahodová sezóna je tu!‘ Tento článok ma inšpiroval k vlastnému experimentovaniu so zaváraním ovocia. Teším sa na výsledok a dúfam, že bude rovnako chutný ako ten váš!