Slovenský chlebík z talianskej múky

Slovenský chlebík vyrobený z talianskej múky je kombináciou slovenskej a talianskej kuchyne. Táto kombinácia prináša do jedla jedinečnú chuť a kvalitu. Na prípravu tohto chlebíka budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 gramov talianskej múky tipo 00
  • 10 gramov soli
  • 10 gramov cukru
  • 7 gramov sušeného droždia
  • 300 ml vody
  • 2 lyžice olivového oleja

 

Slovenský chlebík z talianskej múky

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a cukor. Do tejto zmesi pridajte aj sušené droždie a dôkladne premiešajte.
  2. Potom postupne pridávajte vodu a miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu elastického cesta.
  3. Vymiesené cesto nechajte vykysnúť približne hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
  4. Potom cesto preložte na pomúčenú dosku a opatrne ho vyklačkujte.
  5. Z vyklačkovaného cesta vytvarujte chlebík a jemne ho potrite olivovým olejom.
  6. Položte chlebík na plech s papierom na pečenie a nechajte ho vykysnúť ďalších 30 minút.
  7. Vložte plech do predhriatej rúry na 200 °C a pečte chlebík približne 30 – 35 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  8. Po upečení nechajte chlebík vychladnúť na mriežke pred servírovaním.

Užite si túto vynikajúcu kombináciu slovenskej a talianskej kuchyne!

 

2)

Slovenský chlebík je jedným z najobľúbenejších pečív, ktoré predstavujú našu kultúrnu identitu. V dnešnom recepte sa zameriame na jeho variantu, ktorú pripravíme z talianskej múky. Talianska múka sa vyznačuje vyššou kvalitkou a jemnou štruktúrou, čo prispieva k lahodnej chuti a nadýchanej textúre chleba.

Ingrediencie na slovenský chlebík

Aby sme pripravili tento tradičný chlebík, budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g talianskej múky (tipo 00)
  • 300 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup prípravy

Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme taliansku múku a sol. V menšej nádobe zmiešame teplú vodu s droždím a necháme asi 5 minút aktivovať. Potom pridáme aktivované droždie a olivový olej k múke.

Pomocou rukou alebo mixéra zapracujeme všetky ingrediencie, kým nevytvoríme hladké cesto. To následne zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem.

Po vykysnutí cesto jemne prehneme a formujeme do požadovaného tvaru. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ještě asi 30 minút kysnúť. Pred pečením chlebík na povrchu narežeme, aby mohol krásne vykvasiť.

Chlebík pečieme v predhriatej rúre pri teplote 220°C asi 25-30 minút, kým nie je zlatohnedý. Necháme ho vychladnúť na mriežke. Takto pripravený slovenský chlebík z talianskej múky je skvelou prílohou k každému jedlu alebo chutným samostatným snackom.

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Milica Horvathova píše:

    Vďaka za návod, vyskúšam

  2. Nadezda24 píše:

    Pekný recept, určite vyskúšam.

  3. Anonym píše:

    Slovenský chlebík je pre mňa skvelá spomienka na detstvo.

  4. Fpasko píše:

    Vynikajúci recept, ľahko sa pripravuje a chutí skvele!

  5. Dominika Hrmo píše:

    Super, takto si môžem dopriať kúsok Slovenska aj keď som ďaleko od domova.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *