Slovenský chlebík z talianskej múky

 

Slovenský chlebík z talianskej múky predstavuje fúziu slovenskej a talianskej gastronómie. Tento spojenie prináša do jedla osobitnú chuť a vysokú kvalitu. Na výrobu tohto chlebíka budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 gramov talianskej múky typu 00
  • 10 gramov soli
  • 10 gramov cukru
  • 7 gramov sušeného droždia
  • 300 ml vody
  • 2 lyžice olivového oleja

 

Talianska múka v slovenskom chlebíku

Postup:

  1. V miske spojiť múku, soľ a cukor. Do tejto zmesi pridať sušené droždie a dôkladne zamiešať.
  2. Postupne pridávať vodu a miešať, až kým sa nevytvorí elastické cesto.
  3. Vymiesené cesto nechať kysnúť približne jednu hodinu, kým sa objem zdvojnásobí.
  4. Potom preložiť cesto na pomúčenú dosku a opatrne ho vyvaľkať.
  5. Z vyvaľkaného cesta formovať chlebík a jemne ho potrieť olivovým olejom.
  6. Uložiť chlebík na plech s papierom na pečenie a nechať ho kysnúť ďalších 30 minút.
  7. Vložiť plech do predhriatej rúry na 200 °C a piecť chlebík asi 30 – 35 minút, kým získa zlatohnedý odtieň.
  8. Po upečení nechať chlebík vychladnúť na mriežke pred podávaním.

Vychutnajte si túto vynikajúcu zmes slovenskej a talianskej kuchyne!

Slovenský chlebík z talianskej múky-2

2) Slovenský chlebík z talianskej múky

Slovenský chlebík patrí medzi najdrahšie pečivo, ktoré reprezentuje našu kultúrnu identitu. V dnešnom recepte sa sústreďujeme na jeho variantu pripravenú z talianskej múky. Talianska múka sa vyznačuje nadpriemernou kvalitou a jemnou štruktúrou, čo prispeje k lahodnému vkusu a nadýchanej textúre chleba.

Tandoori šalát

Tandoori šalát

Čítať viac »

Ingrediencie na slovenský chlebík

Na prípravu tohto tradičného chlebíka budeme potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g talianskej múky (tipo 00)
  • 300 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup prípravy

Začneme s prípravou cesta. Do veľkej misy nasypeme taliansku múku a soľ. V menšej nádobe zmiešame teplú vodu s droždím a necháme asi 5 minút aktivovať. Potom aktivované droždie a olivový olej pridáme k múke.

Pomocou rúk alebo mixéra všetky ingrediencie spracujeme do hladkého cesta. To následne zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezväčší svoj objem.

Po vykysnutí cesto jemne prehneme a formujeme do požadovaného tvaru. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Pred pečením chlebík na povrchu narežeme, aby mohol pekne vykvasiť.

Chlebík pečieme v predhriatej rúre pri teplote 220 °C približne 25-30 minút, kým nie je zlatohnedý. Necháme ho vychladnúť na mriežke. Tento spôsob prípravy slovenského chlebíka z talianskej múky sa výborne hodí ako príloha k jedlám alebo ako veľmi chutný samostatný snack.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Milica Horvathova píše:

    Vďaka za návod, vyskúšam

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Rádo sa stalo! Dúfam, že ti to bude chutiť. Ak budeš mať akékoľvek ďalšie otázky, kľudne sa ozvi!

  2. Nadezda24 píše:

    Pekný recept, určite vyskúšam.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Ďakujem! Som si istá, že ti bude chutiť. Ak budeš potrebovať pomoc, kľudne sa ozvi!

  3. Anonym píše:

    Slovenský chlebík je pre mňa skvelá spomienka na detstvo.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      To je krásna spomienka! Slovenský chlebík má svoju neopakovateľnú chuť a vôňu, ktorá vie naozaj zahriať pri srdci.

  4. Fpasko píše:

    Vynikajúci recept, ľahko sa pripravuje a chutí skvele!

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      Ráda počujem, že sa ti recept páči! Určite si ho užiješ. K čomu ho najradšej podávaš?

  5. Dominika Hrmo píše:

    Super, takto si môžem dopriať kúsok Slovenska aj keď som ďaleko od domova.

    1. 😍 Denisa 🔥 píše:

      To je skvelé! Takto si môžeš pripomenúť domov a zároveň si vychutnať tradičnú chuť. Máš ešte nejaké obľúbené slovenské jedlá, ktoré by si chcela vyskúšať urobiť doma?