Ako dlho robiť kuracie mäso?

Priprava kuracieho mäsa závisí od toho, aký spôsob výpravy preferujete. Tu je niekoľko odporúčaní pre rôzne druhy prípravy:

  1. Pečenie v rúre:
  • Celé kuracie mäso (napríklad celý kurací kroj) by malo byť pečené pri teplote 180 °C až 200 °C. Odporúčaný čas pečenia je približne 20 minút na každých 500 g kuracieho mäsa.
  • Kuracie prsia, ktoré sú menej tučné, by mali byť pečené kratšie – približne 15 minút na každých 500 g.
  • Dôležité je tiež vnútorná teplota kuracieho mäsa. Najbezpečnejšie je, ak dosiahne teplotu 75 °C.
  1. Smaženie na panvici:
  • Mäso vo vykostených kúskoch by malo byť smažené na strednej teplote, asi 4-5 minút na každej strane. Dôležité je, aby bolo mäso vnútri dosiahnuté minimálnu teplotu 75 °C.
  1. Grilovanie:
  • Pred grilovaním nechajte mäso marinovať aspoň niekoľko hodín. Grilovanie na priemernej teplote by malo trvať približne 15-20 minút na jednu stranu mäsa. Opakujte postup aj na druhej strane.

 

Ako dlho robiť kuracie mäso?

Je dôležité si uvedomiť, že časy prípravy sú len orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od vášho sporáka, grilu alebo rúry. Dôležitejšie je dosiahnuť správnu vnútornú teplotu mäsa, aby bolo bezpečné a zdravé na konzumáciu.

Kuracie mäso je veľmi obľúbenou surovinou, a to nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoj rýchly a jednoduchý spôsob prípravy. Ako dlho by ste mali variť alebo piecť kuracie mäso, závisí od viacerých faktorov, ako sú veľkosť kusu mäsa, jeho typ a spôsob prípravy.

  1. Kuracie prsia: Čerstvé kuracie prsia by sa mali variť približne 15-20 minút, ak ich varíte vo vode alebo ich opekáte na panvici. Pri pečení v rúre na teplote 180 °C sa čas predlžuje na približne 25-30 minút. Je dôležité, aby vnútorná teplota dosiahla minimálne 75 °C, aby bolo mäso bezpečné na konzumáciu.

  2. Kuracie stehná: Tieto kusy mäsa sú o niečo chutnejšie a šťavnatejšie a potrebujú viac času na prípravu. Pri pečení v rúre na 180 °C im dajte asi 30-40 minút. Pri varení ich varte asi 25-30 minút, alebo kým nie sú dostatočne prepečené.

  3. Kuracie krídla: Kuracie krídla sa obvykle varia približne 20-25 minút, ak sa varené, a okolo 30-40 minút, ak sa pečú v rúre.

  4. Celé kurča: Celé kurča sa zvyčajne pečie asi 1,5-2 hodiny pri teplote 180 °C. Vnútorná teplota by mala dosiahnuť minimálne 75 °C, aby bolo kurča dobre prepečené.

  5. Čas varenia vo vodnom kúpeli: Ak používate metódu sous vide, kuracie mäso sa môže variť dlhšie, pri nižších teplotách, zvyčajne 65-70 °C po dobu 1-4 hodín, v závislosti od požadovanej textúry a šťavnatosti.

Pri príprave kuracieho mäsa je vždy najdôležitejšie sledovať vnútornú teplotu a vyhnúť sa preváraniu, ktoré môže viesť k suchému a tuhému pokrmu. Rovnako je dobré nechať mäso po varení chvíľu oddýchnuť, aby sa šťavy rovnomerne rozložili a mäso bolo šťavnatejšie.

Podobné príspevky

62 Komentárov

  1. Fkarul píše:

    Super článok, veľmi užitočné informácie o príprave kuracieho mäsa.

  2. Beata Hossa píše:

    Neviem variť a tento článok ma naozaj veľmi potešil. Teraz sa nebudem báť prípravy kuracieho mäsa.

  3. Iholubova píše:

    Skvelý post, ďakujem za tipy na to, ako pripraviť kuracie mäso. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam.

  4. Mikus Henrich píše:

    Veľmi pekne vysvetlené postupy prípravy kuracieho mäsa. Určite vyskúšam niektoré z nich.

  5. Petrik123 píše:

    Tento článok je super! Veľmi sa mi páči, ako sú všetky tipy na prípravu kuracieho mäsa jasne vysvetlené. Určite vyskúšam pečenie v rúre, pretože mám rád šťavnaté mäso. Ďakujem za skvelé rady!

  6. Smažák10 píše:

    Výborný článok! Nikdy som nevedel, že kuracie prsia treba piecť len 15 minút. Určite to vyskúšam a urobím si chutné jedlo na večeru. Teším sa na ďalšie tipy!

  7. Kocurik007 píše:

    Jasné a jednoduché rady! Mám rád kuracie mäso a tieto postupy sú presne to, čo potrebujem. Hlavne ten tip s marinovaním pred grilovaním, to určite skúsim. Ďakujem!

  8. DankaM píše:

    Tento článok ma veľmi inšpiroval k vareniu! Kuracie mäso je moje obľúbené a teraz viem, ako ho pripraviť dokonale. Najviac sa teším na grilovanie v lete!

    1. JankoPalec píše:

      Súhlasím s tebou, Danka! Grilovanie je najlepšie a keď máš správny recept, tak to ide samo.

  9. Michaela45 píše:

    Veľmi užitočné informácie! Vždy som sa bála variť kuracie mäso, ale teraz viem, čo robiť. Skvelý článok pre každého začiatočníka!

  10. RoboZlatko píše:

    Super návod! Urobím si kuracie stehná podľa tvojich odporúčaní a verím, že budú výborné. Ďakujem za pomoc!

  11. _Viki_98_ píše:

    ‘Kurací recept’ je vždy dobrý nápad! Mám rada recepty, ktoré sú jednoduché a rýchle na prípravu. Tento je presne taký.

  12. !Simona! píše:

    ‘Wow’, aký skvelý článok! Rada varím a tieto rady mi pomôžu spraviť chutnejšie jedlo pre rodinu. Nezabudnem si ich zapísať.

  13. #Tommy# píše:

    ‘Kurča’ je moja obľúbená surovina a tento článok bol veľmi poučný! Ďakujem za zdieľanie týchto skvelých tipov.

  14. Jozko123 píše:

    Veľmi užitočné informácie! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie mäso. Určite vyskúšam tieto tipy pri ďalšom varení. Ďakujem!

  15. KuchynskýMajster píše:

    Super článok! Vždy som sa bál piecť celé kurča, ale teraz viem, že to zvládnem. Dám si pozor na teplotu, aby bolo šťavnaté!

  16. MäsoLover píše:

    Tento návod je presne to, čo som potreboval! Milujem kuracie mäso a teraz už viem, ako ho pripraviť správne. Ďakujem za skvelé rady!

  17. RýchlaVarna píše:

    Výborné tipy na prípravu kuracieho mäsa! Zaujímavé je sledovať vnútornú teplotu. Určite to vyskúšam a pozvem priateľov na večeru.

  18. ŠéfKuchár píše:

    Článok ma veľmi inšpiroval! Pečenie v rúre znie jednoducho a chutne. Teším sa na experimentovanie s marinádami!

  19. ChutnéMäso píše:

    Skvelé rady pre každého milovníka kuracieho mäsa! Znie to tak jednoducho a chutne. Už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam.

    1. KuchyňaSnů píše:

      @ChutnéMäso Aj ja sa teším! Určite skúsim marinádu pred grilovaním.

    2. $Kuracina$ píše:

      @ChutnéMäso Presne tak, kurča je najlepšie keď je dobre pripravené!

  20. _Foodie_99 píše:

    ‘Pečenie’ znie ako ideálny plán pre víkendovú večeru s rodinou! Dobrý článok!

  21. LáskaKuchyne píše:

    Tento článok je super! Už dávno som hľadala presný čas pečenia a tu to mám všetko pohromade.

  22. Marek123 píše:

    Skvelé tipy na prípravu kuracieho mäsa! Pečenie v rúre mi vždy vychádza najlepšie. Odporúčam všetkým, aby si to vyskúšali, je to jednoduché a chutné.

  23. Kocurik99 píše:

    Tento článok je úžasný! Milujem kuracie mäso a tieto rady mi veľmi pomohli. Ďakujem za zdieľanie, určite to vyskúšam!

  24. JankoNovak píše:

    Práve som piekol kurča podľa týchto tipov a bolo to fantastické! Vnútorná teplota sa dosiahla presne, ako ste uviedli. Vďaka!

  25. VeselýZajko píše:

    Perfektné rady na prípravu! Smaženie na panvici je moja obľúbená metóda, vždy mám šťavnaté mäso. Určite odporúčam všetkým!

  26. KreatívnyKrtko píše:

    Tento článok ma naučil veľa nového o varení kuracieho mäsa. Určite si zapamätám teploty a časy pečenia. Môžem sa podeliť s priateľmi!

    1. ŠťastnáSova píše:

      Aj ja som sa niečo naučila! Varenie vo vodnom kúpeli znie super zaujímavo. Rada vyskúšam túto metódu!

  27. PetríkPlavič píše:

    ‘Celé kurča’ je mojou obľúbenou voľbou na nedeľný obed! Vždy dodržujem teplotu a čas a nikdy nesklame.

  28. "MňamMňam" píše:

    ‘Kuracie krídla sú skvelé na grilovanie! Čas na prípravu je ideálny a vždy sú chrumkavé a chutné.

    1. -KuchárDoma- píše:

      ‘Grilovanie s marinovaním? To musím vyskúšať, určite pridám nejaké koreniny pre extra chuť!’

  29. Kocúr99 píše:

    Veľmi užitočné rady! Kuracie mäso je skvelé a mám rád, keď viem, ako ho správne pripraviť. Osobne najradšej pečiem celé kurča, pretože je to chutné a jednoduché. Určite vyskúšam tie časy pečenia!

  30. JankoM píše:

    Fakt super článok! Zaujímavé tipy na prípravu kuracieho mäsa. Najviac sa mi páči grilovanie, vždy to vonia úžasne! Rád varím pre rodinu a tieto rady mi určite pomôžu. Ďakujem za inšpiráciu!

  31. Srdiečko2023 píše:

    Tento príspevok ma veľmi potešil! Kuracie mäso je moja obľúbená surovina. Odporúčania na pečenie sú skvelé, určite ich využijem pri mojej ďalšej večeri. Super práca, teším sa na viac takýchto tipov!

  32. MačkaNaPohovke píše:

    Úžasné informácie o kuracom mäse! Milujem variť a tento článok mi dal nové nápady na prípravu. Grilovanie znie fantasticky a už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam s rodinou. Ďakujem!

  33. SlnečnýDeň píše:

    Skvelý príspevok o príprave kuracieho mäsa! Veľmi rád varím pre svojich priateľov a tieto tipy mi určite pomôžu zlepšiť moje kuchárske umenie. Pečenie celé kurča je skvelá voľba na rodinnú večeru!

  34. ZelenýHrášok píše:

    Tento článok je presne to, čo som potreboval! Vždy som mal problémy s tým, ako správne pripraviť kuracie mäso. Rady sú jasné a zrozumiteľné, takže sa nemôžem dočkať skúsiť ich v kuchyni!

  35. RadosťZVarenia píše:

    Nádherný príspevok plný užitočných informácií! Kuracie mäso je také univerzálne a vaše rady sú veľmi cenné. Už sa teším na grilovanie počas víkendu s týmito skvelými tipmi. Ďakujem vám za inšpiráciu!

  36. BublinkováDúha píše:

    ‘Wow, toto je presne to čo potrebujem!’ Skvelý návod na prípravu kuracieho mäsa! Pečenie v rúre znie chutne a zároveň jednoduché. Teším sa na víkendové varenie s rodinou, určite si pochutíme.

  37. 'Cukrík2023' píše:

    ‘Fantastické rady!’ Veľmi rád pripravujem kuracie jedlá pre svojich blízkych a tieto informácie ma veľmi potešili! Zvlášť tipy o marinovaní pred grilovaním sú super nápad – už sa teším na nové chuťové zážitky.

  38. MňamMňam123 píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Nevedel som, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem, že je dôležité sledovať vnútornú teplotu. Kuracie prsia sú moje obľúbené a určite ich vyskúšam podľa týchto rád!

  39. KuracinaLover píše:

    Super tipy na prípravu kuracieho mäsa! Mám rád grilovanie a teraz sa teším, že môžem marinovať kuracie stehná. Určite to bude delikátne! Vďaka za praktické rady, pomohli mi veľmi.

  40. PeciemRada píše:

    Výborný článok! Pečenie celého kurčaťa je pre mňa novinka. Sledovanie teploty je skutočne dôležité. Tieto rady určite využijem na rodinnej oslave. Už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam!

  41. KucharskyMajster píše:

    Toto sú presne informácie, ktoré som potreboval! Smaženie na panvici ma vždy vystrašilo, ale teraz viem, čo robiť. Rady sú jasné a jednoduché na pochopenie. Ďakujem za pomoc pri varení!

  42. ChutnyZivocich píše:

    Článok ma zaujal a pomohol mi pochopiť časy varenia! Kuracie krídla sú skvelé a teraz už viem, ako ich správne pripraviť. Teším sa na varenie s rodinou. Určite to bude chutné!

  43. VarimSrdcom píše:

    Skvelé tipy pre každého kuchára! Vždy som mal problémy s časom varenia kuracieho mäsa, ale teraz mám jasno. Pečenie aj grilovanie sa stáva zábavou! Ďakujem za inšpiráciu.

  44. KuchynskyExpert píše:

    ! Tak už viem, ako dlho variť kuracie mäso! Čas pečenia som si vždy mýlil. Teraz to bude jednoduchšie a chutnejšie pre celú rodinu! Skvelé rady od vás!

  45. _KuraciNinja_ píše:

    ! Veľmi nápomocný článok o príprave kuracieho mäsa! Odporúčania ohľadom teplôt sú presne to, čo som hľadal. Teším sa na nové recepty vo svojej kuchyni!

  46. _JedloZboznuje_ píše:

    ! Ďakujem za tieto praktické rady o príprave kuracieho mäsa! Určite si zapamätám časy varenia pre rôzne kusy. Oslovím rodinu a pripravím im niečo chutné!

  47. KuraciFanusik98 píše:

    Vynikajúci článok plný užitočných informácií o príprave kuracieho mäsa! Milujem rôzne spôsoby varenia a vašich tipov sa určite držať budem vo svojej kuchyni.

  48. Kocúrik123 píše:

    Tento článok je skvelý! Zaujímalo ma, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem, že celému kurču treba venovať viac času. Určite to vyskúšam a teším sa na chutné jedlo!

  49. MackoPusko píše:

    Super tipy na prípravu kuracieho mäsa! Vždy som mal problém s časom varenia. Tento článok mi veľmi pomohol a určite sa riadim tými radami. Vďaka za užitočné informácie!

  50. ZlatáRybka píše:

    Veľmi sa mi páči tento článok! Zvlášť ma zaujalo, ako pripraviť kuracie prsia na panvici. Už sa neviem dočkať, kedy to skúsim. Ďakujem za skvelé rady!

  51. JankoHracho píše:

    Wow, to je presne to, čo som potreboval vedieť! Čas pečenia a grilovania kuracieho mäsa bol pre mňa vždy záhadou. Teraz budem mať všetko pod kontrolou. Skvelý príspevok!

  52. RadoslavCukor píše:

    Fakt výborné rady ohľadom prípravy kuracieho mäsa! Osobne preferujem grilovanie a už viem, ako dlho ho treba robiť. Určite si zapamätám vnútornú teplotu 75 °C. Ďakujem!

  53. Kryštálek22 píše:

    Tento článok je super! Užíval som si každé slovo a rád sa naučím nové triky pri varení kuracieho mäsa. Dúfam, že moje jedlo bude teraz ešte chutnejšie! Veľká vďaka za tipy!

  54. 'Kočka58' píše:

    ‘Takto pripravené kuracie mäso musí byť lahodné! Rád varím a tento príspevok mi dal nové inšpirácie pre večeru. Teším sa na výsledky mojej kuchárskej práce!’

  55. 'Srdiečko88' píše:

    ‘Veľmi pekne napísané! Mám rád kuracie mäso a teraz viem, ako ho správne pripravovať. Čas pečenia v rúre bol pre mňa novinkou – vyskúšam to hneď zajtra!’

  56. 'ZajkoHopsal' píše:

    ‘Perfektné rady na varenie kurčaťa! Nikdy by ma nenapadlo nechať ho oddýchnuť po varení – určite to skúsim! Tento článok mi otvoril oči.’

  57. 'Drobček34' píše:

    ‘Článok bol veľmi užitočný! Najviac ma zaujala metóda sous vide – určite ju vyskúšam doma! Teším sa na šťavnaté výsledky!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *