Akú dobu je potrebné na prípravu prepeličích vajec?
Niekto ich zbožňuje, iný ich naopak odsudzuje. Napriek tomu sú to vynikajúce zdroje vitamínov a látok nesmierne dôležitých pre naše zdravie.
Existuje množstvo variantov týchto fľakatých vajíčok, od hnedastých, cez sivasté, až po modrasté, pričom niektoré sú považované za najkrajšie a najvzácnejšie. Ak máte takúto sliepku, chráňte ju ako oko v hlave.
Zrejme ste sa dostali k tomuto článku, aby ste zistili, ako dlho sa varí a aký je najlepší spôsob prípravy.
Aký čas je potrebný na varenie prepeličích vajec?
Prepeličie vajcia je potrebné variť len 5 minút. Dlhšie varenie nie je potrebné, pretože to neprinesie lepšiu chuť ani intenzívnejšiu farbu. V podstate to funguje podobne ako u bežných vajec. Ak ich varíte dlhšie, tak prichádzate o množstvo vitamínov, čo nie je žiadúce.
A čo ak si ich prajete pošírované?
Ak preferujete pošírovanú variantu, jednoducho ich dajte na minútu do vriacej vody a potom vypnite sporák. Takto dosiahnete skvelú konzistenciu. Teda pri tomto postupe sa varí presne 1 minútu.
Vo väčšine prípadoch varíte prepeličie vajcia zhruba 5 minút. Pre deti môžete čas varenia skrátiť na 4 minúty, zatiaľ čo na šalát ich je možné variť až 5 minút alebo presne 5 minút. Tak či onak, nemôžete nič pokaziť.
Určite sa vyhnite vareniu na otvorenom ohni alebo v mikrovlnnej rúre, lebo to nemá žiadny zmysel a iba si zašpiníte kuchyňu.
Väčšinou sa prepeličie vajcia varia okolo 5 minút. Nie je nutné variť ich dlhšie, keďže to môže viesť k strate vitamínov a zmenám v chuti a farbe vajec. Pre pošírovanú konzistenciu ich môžete variť len 1 minútu, po ktorej je potrebné vypnúť sporák.
Týmto spôsobom dosiahnete skvelú konzistenciu. Pre deti je možné skrátiť čas varenia na 4 minúty, na šalát ich varte plných 5 minút. Odporúča sa vyhnúť vareniu prepeličích vajec priamo na otvorenom ohni alebo v mikrovlnke, lebo to nemá význam a iba si zasviníte kuchyňu.
2) Ako dlho sa varia prepeličie vajcia
Prepeličie vajcia predstavujú lahodnú a výživnú potravinu, ktorá sa teší stále väčšej popularite. Pri ich príprave je zásadné dodržiavať správny čas varenia, aby ste dosiahli ideálnu konzistenciu a uchovali ich chuť.
Zvyčajne sa prepeličie vajcia varia približne 4 až 5 minút. Tento čas je postačujúci na to, aby bielok bol pevný a žĺtok zostal jemne tekutý.
Ak preferujete uvarenejší žĺtok, môžete ich variť až 6 minút. Na začiatku varenia je najlepšie vajcia umiestniť do studenej vody, ktorú následne privediete do varu. Po dosiahnutí požadovanej doby je dôležité vajcia okamžite ponoriť do studenej vody, aby ste zastavili proces varenia.
Pri varení prepeličích vajec nezabúdajte, že ich škrupina je podstatne tenšia než pri kuracích vajciach, a preto sa ľahšie prasknú. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, môžete vajcia pred varením jemne prepichnúť na jednom konci, čím uvoľníte tlak vo vnútri.
Prepeličie vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vitamínov, a ak sa ich rozhodnete správne uvariť, môžete si vychutnať chutné jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé.