Ako konzervovať jablká?

Ak chcete správne konzervovať jablka, môžete použiť niekoľko metód. Tu je niekoľko tipov:

1. Sterilizácia pohárov a pokrievok:

  • Poháre a pokrievky dôkladne vydezinfikujte vriacou vodou alebo ich dezinfikujte vyvarím.
  • Sterilizované poháre a pokrievky položte na čistý uterák a nechajte ich dobre vysušiť.

2. Úprava jabĺk:

  • Jablká umyte, olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo na kusy podľa preferencie.
  • Zabaľte jablká do kyseliny (ako napríklad citrónovej šťavy), aby sa predišlo ich stmavnutiu.

3. Výroba sirupu:

  • V hrnci zmesou cukru a vody uvaríme sirup.
  • Pridajte nejaké korenie, ako napríklad hrejivú škoriciu alebo vanilkovú tyčinku, pre príjemnú chuť.

4. Sterilizácia konzervy:

  • Sterilizujte poháre s jablkami v hrnci s vriacou vodou po dobu 10 minút, aby ste sa vyhli plesňovým infekciám.

5. Ukladanie:

  • Vyberajte sterilizované poháre z hrnca a naplňte ich jablkami.
  • Do každého pohára nalejte horúci sirup, tak aby pokryl jablká úplne.
  • Zatvorte poháre tesne pokrievkou.

6. Sterilizácia hotových konzerv:

  • Vrátite uzatvorené poháre s jablkami do hrnca s vriacou vodou a sterilizujte ich ďalších 10 až 15 minút.

 

Ako konzervovať jablká?

Konzervácia jabĺk je skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť a nutričné hodnoty na dlhší čas. Existuje niekoľko metód, ako to dosiahnuť, a tu sú tie najbežnejšie a najefektívnejšie.

1. Cez sušenie

Sušenie je jednou z najstarších metód konzervácie ovocia. Jablká môžete sušiť na slnku, v sušičke potravín alebo v rúre. Na sušenie je najlepšie použiť aromatické odrody jabĺk. Jablká je potrebné najprv umyť, ošúpať (ak chcete) a nakrájať na tenké plátky. Pred sušením môžete plátky ponoriť do citrónovej šťavy, aby ste predišli hnednutiu. Sušíme, kým nie sú úplne suché a krehké.

2. Cez zaváranie

Zaváranie jabĺk je veľmi obľúbená metóda, ktorá si vyžaduje trochu viac času a vybavenia. Na zaváranie budete potrebovať sterilizované poháre a zavárací hrniec. Jablká je potrebné umyť, ošúpať a nakrájať na kocôčky. Môžete ich variť v mierne osladenej vode alebo ich zmiešať s cukrom a škoricou. Počas varenia sa jablká zmäknú. Potom ich plňte do pohárov a sterilizujte v horúcej vode. Týmto spôsobom ich môžete uchovať na niekoľko mesiacov.

3. Cez mrazenie

Mrazenie je najjednoduchší spôsob, ako uchovať jablká. Rovnakým spôsobom ich umyte, ošúpať a nakrájať. Môžete ich blanšírovať vo vriacej vode po dobu 2-3 minút, potom rýchlo ochladiť v studenej vode. Po dôkladnom osušení ich uložte do vzduchotesných mraziacich sáčkov alebo nádob a vložte do mrazničky. Mrazené jablká môžete použiť na dezerty, koláče alebo smoothie.

4. Cez výrobu lekváru a džemu

Jemný jablkový lekvár alebo džem môže byť skvelým spôsobom, ako si pochutnať na jabĺčkach počas celého roka. Jablká povarte s cukrom a limonádou, podľa chuti môžete pridať aj korenie ako škoricu alebo klinčeky. Po dovarení plňte do sterilizovaných pohárov a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

Záver

Konzervácia jabĺk je príjemnou a užitočnou aktivitou, ktorá vám umožní užívať si chuť tohto zdravého ovocia aj v zimných mesiacoch. Bez ohľadu na zvolenú metódu, nezabudnite, že správne skladovanie a hygiena sú dôležité, aby sa predišlo skazeniu a zachovala sa kvalita konzervovaných jabĺk. S trochou trpezlivosti a kreativity si môžete vychutnať jablká po celý rok!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *