Ako konzervovať mrkvu?

Spracovanie mrkvy na konzervovanie je relatívne nezložitý proces. Tu je návod, ktorý môžete sledovať:

  1. Na začiatok dôkladne umyte a očistite mrkvu. Odstráňte všetky poškodené časti a nečistoty.
  2. Pokrájajte mrkvu na preferovaný tvar, či už na plátky, prúžky alebo vyskúšajte mrkvové guľôčky.
  3. Preštudujte si recept na konzervovanie, do ktorého chcete mrkvu použiť. Zvyčajne je vhodné pokvapkať mrkvu horúcou vodou a následne ju variť vo vriacej vode niekoľko minút, aby sa zjemnila.
  4. Po uvarení presuňte mrkvu okamžite do studenej vody, čím zastavíte proces varenia.
  5. Pripravte si sklenené nádoby s tesniacimi viečkami. Dôkladne ich dezinfikujte vriacou vodou alebo sterilizujte v rúre.
  6. Uložte mrkvu do sklenených nádob, pevne ich uzavrite a sterilizujte. Presný čas sterilizácie sa líši podľa veľkosti a druhu konzervy. Dôkladne si prečítajte pokyny v receptoch.
  7. Po ukončení sterilizácie nechajte sklenené nádoby postupne vychladnúť na izbovú teplotu.
  8. Keď sú sklenené nádoby úplne vychladené, skontrolujte, či sú viečka dobre uzavreté. Ak niektorá nádoba nie je zaplombovaná, je lepšie ju skonzumovať čo najskôr alebo uskladniť v chladničke.
  9. Uložte sklenené nádoby s konzervovanou mrkvou na chladnom a tmavom mieste, ako je napríklad pivnica alebo špajza.

 

Ako na konzervovanie mrkvy?

Konzervovanie mrkvy je excelentný spôsob, ako uchovať túto výživne bohatú zeleninu na dlhší čas. Existuje niekoľko metód, ako mrkvu konzervovať, ktoré si tu predstavíme.

Vyberanie mrkvy

Na konzervovanie je ideálne zvoliť čerstvú, mladú a pevne vyzerajúcu mrkvu. Preferujte mrkvu bez škvŕn a s intenzívnou farbou. Pred zahájením procesu konzervovania je kľúčové mrkvu dôkladne umyť a očistiť.

Možnosti konzervovania mrkvy

  1. Konzervácia v náleve

    Domáce lokše plnené restovanou kuracou pečeňou

    Domáce lokše plnené restovanou kuracou pečeňou

    Čítať viac »

    • Ingrediencie: mrkva, voda, ocot, cukor, soľ a korenie podľa vlastnej chuti.
    • Postup:
      1. Očistenú mrkvu nakrájajte na kolieska alebo paličky.
      2. V hrnci priveďte do varu vodu, ocot, cukor a soľ. Pridajte aj korenie ako bobkový list, korenie alebo kôpor, ak máte chuť.
      3. Mrkvu varte vo vriacom náleve 5-10 minút.
      4. Naplňte sterilizované poháre mrkvou a zalejte horúcim nálevom.
      5. Uzavrite poháre viečkami a sterilizujte vo vode ešte asi 20-30 minút.
  2. Mrazenie

    • Postup:
      1. Očistenú a nakrájanú mrkvu blanšírujte (krátko povarte) v osolenej vode, aby ste zachovali jej farbu a chuť.
      2. Potom rýchlo ochlaďte v studenej vode, aby ste upokojili proces varenia.
      3. Po chvíli sceďte, osušte a vložte do vzduchotesných plastových sáčkov alebo nádob na mrazenie.
      4. Umiestnite do mrazničky, kde si mrkva uchová svoju kvalitu až niekoľko mesiacov.
  3. Konzervovanie v oleji (napríklad do šalátov)

    • Postup:
      1. Nakrájanú mrkvu blanšírujte a nechajte vychladnúť.
      2. Naplňte poháre sterilizovanou mrkvou a zalejte olivovým olejom. Môžete pridať aj bylinky a korenie pre zintenzívnenie chuti.
      3. Uzavrite a uložte do chladničky.

Záver

Konzervácia mrkvy predstavuje praktický spôsob, ako si udržať túto výživnú zeleninu počas celého roka. Nech už si vyberiete metódu nálevu, mrazenia alebo oleja, fantasticky rozšírite možnosti využitia mrkvy vo svojich pokrmoch. S trochou investovaného času a úsilia si môžete dopriať chuť čerstvej mrkvy aj počas zimných mesiacov.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of Jozko123 Jozko123 píše:

    Super návod, veľmi sa mi páči! Konzervovanie mrkvy je skutočne jednoduché a ja to určite vyskúšam. Mám rád mrkvu a teraz ju budem mať aj na zimu. Ďakujem za tipy!

  2. Avatar of PeťoZelenina PeťoZelenina píše:

    Konečne niečo užitočné! Tento článok mi veľmi pomohol pochopiť, ako správne konzervovať mrkvu. Určite sa do toho pustím, keďže mrkva je moja obľúbená zelenina. Odporúčam všetkým!

  3. Avatar of Slniečko93 Slniečko93 píše:

    Veľmi zaujímavý príspevok! Nevedela som, že existuje toľko spôsobov konzervácie mrkvy. Určite vyskúšam mrazenie a nálev. Vďaka za skvelé rady, teším sa na chutné jedlá!

  4. Avatar of KreatívnaDuša KreatívnaDuša píše:

    Tento článok je úžasný! Konzervovanie mrkvy ma vždy lákalo, ale nikdy som nevedela, ako začať. Teraz mám jasný plán a verím, že sa mi to podarí. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. Avatar of PavolRybár PavolRybár píše:

    Skvelý príspevok o konzervovaní! Mrkvu mám rád v šalátoch a teraz viem, ako si ju pripraviť na zimu. Oceňujem podrobnosti a tipy na sterilizáciu pohárov. Držte sa aj naďalej!

  6. Avatar of LáskaKuchyni LáskaKuchyni píše:

    Toto je presne to, čo som hľadala! Konzervovanie mrkvy je praktické a ja milujem zeleninu. Vyskúšam rôzne metódy a verím, že sa mi podarí pripraviť chutné jedlá aj v zime.

  7. Avatar of MačkaMia MačkaMia píše:

    ‚Wow!‘ Veľmi dobré rady na konzervovanie mrkvy! Som nadšená z myšlienky mať čerstvú chuť po celý rok. Určite si pripravím aj niečo špeciálne s touto zeleninou!

  8. Avatar of @Ovocie2023 @Ovocie2023 píše:

    ‚Paráda!‘ Tento článok ma motivoval k experimentom s konzervovaním mrkvy! Mrkvu mám rada vo všetkých podobách a teším sa na nové chute vo svojich receptoch.

  9. Avatar of !ZelenýFanúšik! !ZelenýFanúšik! píše:

    ‚Skvelé!‘ Vždy som rozmýšľala o tom, ako uchovať mrkvu dlhšie časové obdobie. Tento článok bol veľmi poučný a určite ho odporučím svojim priateľom.

  10. Avatar of _VeseláBabka_ _VeseláBabka_ píše:

    ‚Ďakujem!‘ Týmto spôsobom si môžem uchovať svoju obľúbenú zeleninu na zimu! Návod bol veľmi jasný a chcem sa do toho pustiť čo najskôr.