Ako pripraviť encián na panvici?

Aby ste pripravili encián na panvici, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Vyberte čerstvý encián a umyte ho pod tečúcou vodou. Dôkladne odstráňte všetku špinu a nečistoty.
  2. Ostrým nožom odstráňte konce koreňa a akékoľvek poškodené alebo zhnité časti. Odrežte aj zelené listy a zbytky stoniek.
  3. Pokrájajte encián na tenké plátky alebo malé kocky, aby sa lepšie opekali.
  4. Na panvicu nalejte trochu oleja a zahrejte ju na strednú teplotu.
  5. Pridajte nakrájaný encián na panvicu a opekajte ho približne 5-7 minút, alebo kým nezmäkne a nezačne sa uvoľňovať.
  6. Počas opekania občas premiešajte encián, aby sa opekal rovnomerne zo všetkých strán.
  7. Keď je encián hotový, môžete ho ochutiť soľou, korením alebo inými prísadami podľa vlastného vkusu.
  8. Podávajte encián ako prílohu k hlavnému jedlu, alebo ho vychutnajte aj samostatne.

 

Ako pripraviť encián na panvici?

Verím, že vám tento návod pomôže pripraviť lahodný encián na panvici. Prajem vám dobrú chuť!

Encián je populárny slovenský syr, ktorý je perfektný na prípravu na panvici. Má jedinečnú chuť a aromatickú vôňu, ktorá zaujme nie len milovníkov syrov. Pripravte si ho podľa nasledovného postupu.

Ingrediencie:

  • Encián (prispôsobte množstvo, zvyčajne 200-300 g pre jednu osobu)
  • Trošku oleja alebo masla
  • Soľ a čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymian, voliteľné)
  • Podávanie s chlebom alebo zemiakmi (doplňujúce)

Postup:

  1. Príprava syra: Encián najprv vyberte z obalu a jemne osušte papierovou utierkou. Ak je syr veľmi vlhký, môže sa na panvici prichytávať.

  2. Rozrezanie syra: Syr nakrájajte na plátky hrubé asi 1-2 cm. Tým zaistíte, že sa syr dobre prepečie a vnútro si zachová jemnosť.

  3. Zohrejte panvicu: Na panvici rozohrejte trošku oleja alebo masla na strednej teplote. Ak chcete syr obohatiť, môžete pridať aj čerstvé bylinky do tuku.

    Kuracie prsia s hruškou a nivou

    Kuracie prsia s hruškou a nivou

    Čítať viac »

  4. Pečenie syra: Keď je panvica dostatočne horúca, položte na ňu plátky syra. Pečte z jednej strany približne 2-3 minúty, kým nezačne získať zlatohnedú farbu. Následne ich otočte a pečte ďalšie 2-3 minúty.

  5. Dochutenie: Po upečení môžete syr posypať soľou a čiernym korením podľa vášho vkusu.

  6. Podávanie: Hotový encián môžete servírovať s čerstvým chlebom, zemiakmi alebo šalátom. Skvelou voľbou je podávať ho s figovým džemom alebo brusnicovou omáčkou pre ešte výraznejšiu chuť.

Tipy:

  • Encián je výborný aj na grile, takže ak máte tú možnosť, vyskúšajte ho pripraviť vonku na grilovačke.
  • Môžete pridať aj ďalšie suroviny, ako cesnak alebo cibuľu, na zvýraznenie chuti.

Týmto spôsobom si môžete pripraviť chutný a sýty pokrm z enciánu, ktorý určite poteší vašu rodinu aj priateľov. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na encián je skvelý! Milujem, ako sa syr pripravuje tak jednoducho a rýchlo. Vždy som sa obával, že to nezvládnem, ale s týmto návodom som to zvládol bez problémov. Odporúčam vyskúšať!

  2. SyrikFan píše:

    Wow, encián na panvici je moja nová obľúbená pochúťka! Chutilo mi to tak veľmi, že som zjedol celý tanier sám. Určite si tento recept zapíšem a urobím ho znova. Super tip!

  3. Kocurik88 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Encián je môj obľúbený syr a pripraviť ho na panvici bolo veľmi jednoduché. Chutilo to famózne! Určite odporúčam pridať aj bylinky, dodali tomu ešte lepšiu chuť!

  4. Pavlinka píše:

    Toto je fantastický spôsob prípravy enciánu! Nikdy by ma nenapadlo opekajúceho syra, ale bola to úžasná voľba. K tomu chlieb a zemiaky… dokonalé! Veľká vďaka za tento návod!

  5. Marta777 píše:

    Encián na panvici? To je nápad! Pripravila som ho presne podľa vašich pokynov a bol úplne výborný. Moja rodina si to zamilovala a už plánujeme ďalšie varenie. Veľmi sa teším na ďalšie recepty!

  6. FeroCool píše:

    Tento recept mi otvoril oči! Encián takto pripravený bol neuveriteľne chutný. Nielenže sa rýchlo robí, ale aj jeho chuť ma prekvapila. Už sa teším na ďalší pokus s rôznymi prísadami!

  7. SunnyDay píše:

    ‚Dobrú chuť‘ nebolo len fráza, ale skutočne pravda! Encián pripravený podľa vášho postupu bol výborný a určite ho zaradím do svojho pravidelného jedálnička. Ďakujem za skvelé inšpirácie!

  8. _Zuzana_ píše:

    ‚Mmm, encián!‘ Ako milovník syrov musím povedať, že tento spôsob prípravy ma nadchol. Bolo to jednoduché a výsledok stál za to! Odporúčam každému ochutnať túto delikatesu.

  9. _Peťa_22 píše:

    ‚Som nadšená!‘ Tento recept na encián ma veľmi prekvapil svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Určite budem robiť častejšie a možno vyskúšam aj iné varianty so zeleninou.

  10. _MaestroCooking_ píše:

    ‚Tak toto je lahôdka!‘ Pripravil som encián presne podľa vášho návodu a bol fantastický! Rozhodne si zaslúži viac pozornosti v našich kuchyniach.