Ak chcete pripraviť encián na panvici, nasledujte tieto kroky:
- Vezmite si čerstvý encián a opláchnite ho pod vodou. Odstráňte z neho všetku zeminu a usadeniny.
- Ostrým nožom odostráňte koncové časti koreňa a akékoľvek poškodené alebo hnité časti. Taktiež odrežte zelené listy a zvyšky stoniek.
- Pokrájajte encián na tenké plátky alebo na menšie kocky, aby sa lepšie opekali.
- Na panvicu nalejte trochu oleja a zohrejte ju na strednú teplotu.
- Pridajte nakrájaný encián na panvicu a opekajte ho asi 5-7 minút, alebo kým nezmäkne a začne sa ľahko odlupovať.
- Počas opekania občas premiešajte encián, aby sa opekalo rovnomerne zo všetkých strán.
- Keď je encián hotový, môžete ho ochutiť soľou, korením alebo inými prísadami podľa vášho vkusu.
- Podávajte encián ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ho môžete konzumovať samostatne.
Ako pripraviť encián na panvici?
Dúfam, že vám tento postup pomôže pripraviť chutný encián na panvici. Dobrú chuť!
Encián je obľúbený slovenský syr, ktorý sa skvelo hodí na prípravu na panvici. Má výnimočnú chuť a aromatickú vôňu, ktorá osloví nie len milovníkov syrov. Pripravte si ho podľa nasledujúceho postupu.
Ingrediencie:
- Encián (okoľko potrebujete, zvyčajne 200-300 g na osobu)
- Trocha oleja alebo masla
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymian, voliteľné)
- Podávanie s chlebom alebo zemiakmi (voliteľné)
Postup:
-
Príprava syra: Encián najprv vyberte z obalu a trochu osušujte papierovou utierkou. Ak je syr veľmi vlhký, môže sa na panvici pripekať.
-
Rozrezanie syra: Syr nakrájajte na plátky hrubé cca 1-2 cm. Tým zabezpečíte, že sa syr dobre prepečie a zachová si dovnútra jemnosť.
-
Zohrejte panvicu: Na panvici zohrejte trocha oleja alebo masla na strednej teplote. Ak chcete syr dochutiť, môžete pridať aj čerstvé bylinky do tuku.
-
Pečenie syra: Keď je panvica dostatočne horúca, uložte na ňu plátky syra. Pečte z jednej strany približne 2-3 minúty, kým nezačne zlato-hnednúť. Potom ich otočte a pečte ďalšie 2-3 minúty.
-
Dochutenie: Po upečení môžete syr posypať soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Podávanie: Hotový encián môžete servírovať s čerstvým chlebom, zemiakmi alebo šalátom. Skvelou voľbou je aj podávať ho s figovým džemom alebo brusnicovou omáčkou pre ešte výnimočnejšiu chuť.
Tipy:
- Encián je výborný aj na grile, takže ak máte možnosť, skúste ho pripraviť vonku na grilovačke.
- Môžete pridať aj ďalšie prísady, ako sú cesnak alebo cibuľa, na zvýraznenie chuti.
Týmto spôsobom si môžete pripraviť lahodný a sýty pokrm z enciánu, ktorý iste poteší vašu rodinu aj priateľov. Dobrú chuť!
Tento recept na encián je skvelý! Milujem, ako sa syr pripravuje tak jednoducho a rýchlo. Vždy som sa obával, že to nezvládnem, ale s týmto návodom som to zvládol bez problémov. Odporúčam vyskúšať!
Wow, encián na panvici je moja nová obľúbená pochúťka! Chutilo mi to tak veľmi, že som zjedol celý tanier sám. Určite si tento recept zapíšem a urobím ho znova. Super tip!
Ďakujem za tento úžasný recept! Encián je môj obľúbený syr a pripraviť ho na panvici bolo veľmi jednoduché. Chutilo to famózne! Určite odporúčam pridať aj bylinky, dodali tomu ešte lepšiu chuť!
Toto je fantastický spôsob prípravy enciánu! Nikdy by ma nenapadlo opekajúceho syra, ale bola to úžasná voľba. K tomu chlieb a zemiaky… dokonalé! Veľká vďaka za tento návod!
Encián na panvici? To je nápad! Pripravila som ho presne podľa vašich pokynov a bol úplne výborný. Moja rodina si to zamilovala a už plánujeme ďalšie varenie. Veľmi sa teším na ďalšie recepty!
Tento recept mi otvoril oči! Encián takto pripravený bol neuveriteľne chutný. Nielenže sa rýchlo robí, ale aj jeho chuť ma prekvapila. Už sa teším na ďalší pokus s rôznymi prísadami!
‘Dobrú chuť’ nebolo len fráza, ale skutočne pravda! Encián pripravený podľa vášho postupu bol výborný a určite ho zaradím do svojho pravidelného jedálnička. Ďakujem za skvelé inšpirácie!
‘Mmm, encián!’ Ako milovník syrov musím povedať, že tento spôsob prípravy ma nadchol. Bolo to jednoduché a výsledok stál za to! Odporúčam každému ochutnať túto delikatesu.
‘Som nadšená!’ Tento recept na encián ma veľmi prekvapil svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou. Určite budem robiť častejšie a možno vyskúšam aj iné varianty so zeleninou.
‘Tak toto je lahôdka!’ Pripravil som encián presne podľa vášho návodu a bol fantastický! Rozhodne si zaslúži viac pozornosti v našich kuchyniach.