Ako pripraviť fazuľu?

Aby ste si pripravili fazuľu, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Začnite s suchou fazuľou, ktorú si najprv namočte. Nalejte dostatočné množstvo vody a nechajte ju namočenú aspoň 8 hodín, aby sa fazuľa zmäkla a stala sa ľahšie stráviteľnou.
  2. Po namočení fazuľu opláchnite pod studenou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
  3. Vložte fazuľu do hrnca a zalejte ju vodou. Pomer vody k fazuli by mal byť približne 3:1. Môžete pridať soľ a ďalšie prísady podľa chuti, ako sú cesnak, cibuľa či koreniny.
  4. Na miernom ohni zohrievajte obsah hrnca a varte fazuľu približne 1 až 2 hodiny, alebo až kým nebude mäkká a krehká. Doba varenia sa môže líšiť v závislosti od typu fazule.
  5. Počas varenia pravidelne premiešavajte fazuľu a ak je to potrebné, pridávajte vodu, aby sa nepripálila.
  6. Akonáhle je fazuľa dostatočne mäkká, odstavte hrniec z tepla a nechajte ju odpočívať v zálieve, aby sa nasýtila chuťou a zahustila.
  7. Ak chcete, aby bola omáčka z fazule hladšia, môžete ju jemne rozmixovať pomocou tyčového mixéra, alebo ju nechať v pôvodnej forme, ak preferujete hrubšiu konzistenciu.

 

Akým spôsobom pripraviť fazuľu?

Chcem opäť zdôrazniť, že doba varenia sa môže líšiť v závislosti od druhu fazule, preto dbajte na jej stav a prispôsobte čas varenia. Teraz si môžete vychutnávať svoj domáci pokrm z fazule!

Fazuľa je výživná strukovina, ktorú je možné pripraviť rôznymi spôsobmi. V nasledujúcich krokoch vám ukážem, ako správne pripraviť fazuľu, aby ste si mohli vychutnať jej bohatú arómu a zdravotné výhody.

1. Výber fazule

Na začiatku si vyberte fazuľu, ktorú sa chystáte pripraviť. Môžete zvoliť čiernu, bielu, červenú či zelenú fazuľu. Každý typ má svoje charakteristické chuťové a textúrne vlastnosti.

2. Namočenie

Namočovanie fazule je kľúčové na skrátenie doby varenia a zlepšenie stráviteľnosti. Dodržujte nasledujúce kroky:

  • Dlhé namočenie: Fazuľu vložte do veľkej misy a zalejte ju dostatočným množstvom vody. Nechajte ju namočenú minimálne 6 hodín, ideálne cez noc.
  • Rýchle namočenie: Ak nemáte čas, nalejte fazuľu do vody a priveďte ju do varu na 2-3 minúty. Potom ju nechajte odpočívať 1 hodinu.

3. Opláchnutie

Po namočení dôkladne opláchnite fazuľu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili akékoľvek nečistoty alebo zvyšky.

Plnka do torty bez laktózy

Plnka do torty bez laktózy

Čítať viac »

4. Varenie

Varenie fazule sa líši v závislosti od druhu fazule a preferovaného receptu. Tu je základný postup:

  • Vložte opláchnutú fazuľu do hrnca a zalejte ju vodou (v pomere 1:3, t.j. 1 šálka fazule a 3 šálky vody).
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 1-2 hodiny (podľa typu fazule) alebo kým nie je mäkká. Počas varenia občas premiešajte a priebežne kontrolujte, či je potrebné doliať vodu.

5. Dochutenie

Fazuľa môže byť chutná aj bez dodatočného dochucovania, ale ak chcete pridať ďalšie chute, môžete na začiatku varenia pridať soľ, cibuľu, cesnak, bobkový list alebo bylinky. So soľou buďte opatrní, pridajte ju až po uvarení fazule, aby sa nezpevnila.

6. Podávanie

Uvarenú fazuľu môžete podávať rôznymi spôsobmi:

  • Ako prílohu k mäsovým pokrmom alebo rybám.
  • Do polievok a dusených jedál.
  • V šalátoch, na pizze alebo jednoducho so štipkou olivového oleja a korenia.

7. Skladovanie

Nepodarilo sa vám zjesť všetku fazuľu? Nič sa nedeje! Uvarenú fazuľu môžete uchovávať v chladničke v uzavretej nádobe až týždeň, alebo ju zamraziť na dlhšie uchovanie.

Príprava fazule je jednoduchá a výhodná. S týmto bezproblémovým postupom si môžete vychutnať chutné a zdravé jedlá bohaté na bielkoviny a vlákninu. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Zlatko123 píše:

    Tento recept na prípravu fazule je skvelý! Konečne viem, ako správne namočiť a variť fazuľu. Určite vyskúšam pridať aj cesnak, aby bola ešte chutnejšia. Veľmi sa teším na výsledok!

  2. MartaS píše:

    Super návod na fazuľu! Vždy som mala problém s varením, ale tento postup je jasný a jednoduchý. Namočenie a opláchnutie sú super tipy, určite si to zapamätám. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. Kocurko píše:

    Wow, tento článok mi otvoril oči! Nikdy som nevedel, že existuje viacero spôsobov namáčania fazule. Naozaj sa teším na to, ako urobím svoju prvú domácu fazuľu podľa tvojho receptu!

  4. Bubli15 píše:

    Skvelé rady ohľadom prípravy fazule! Veľmi ma zaujalo to namočenie cez noc. Rád experimentujem s jedlom a myslím si, že tento recept vyskúšam už dnes večer. Ďakujem za pomoc!

  5. PeťkoV píše:

    Fazuľa je moja obľúbená strukovina a tento návod je presne to, čo som potreboval! Rád varím pre rodinu a s týmito tipmi budem určite úspešný. Už sa teším na ochutnávku!

  6. JankaM píše:

    ‚Príprava fazule‘ nikdy nebola jednoduchšia! Skvelé informácie o varení a dochucovaní sú pre mňa veľmi užitočné. Verím, že moje jedlo bude chutiť fantasticky po týchto radách!

  7. _Svetlonos_ píše:

    ‚Návod na prípravu fazule‘ by mal byť povinnou literatúrou pre každého kuchára! Ďakujem za podrobný popis krokov, určite sa do toho pustím hneď po práci.

  8. !Fazaļa! píše:

    ‚Príprava fazule‘ ma veľmi potešila! Fazuľa je zdravá a plná bielkovín. Tento článok mi pomohol získať odvahu variť ju častejšie. Teším sa na ďalšie pokusy v kuchyni!

  9. #KucharskyMajster# píše:

    ‚Recepty ako pripraviť fazuľu‘ sú vždy vítané! S týmto návodom sa nebojím experimentovať aj s novými prísadami. Fazuľa môže byť super jedlo pri správnom postupe.

  10. @ZeleninovýFanúšik@ píše:

    ‚Návod na varenie fazule‘ ma oslovil svojou jednoduchosťou! Rád pripravujem zdravé jedlá pre rodinu a tento recept rozhodne pridám do svojho zoznamu obľúbených.