Ako pripraviť griotku

Ak sa zaujímate o podrobný návod na výrobu griotky, tu je rozšírený recept:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (plece alebo krk)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 limetka
  • 1 citrón
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lyžičky tymianu
  • 2 čajové lyžičky mletej rasce
  • 1/2 až 1 lyžička kajenského korenia na dochutenie
  • vývar podľa potreby

 

Ako pripravíte griotku?

Návod:

Karfiolová polievka

Karfiolová polievka

Čítať viac »

  1. Opláchnite mäso pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou. Následne ho nakrájajte na kúsky s veľkosťou približne 2,5 cm.
  2. Ošúpte cibuľu a cesnak, a nakrájajte ich na jemné kúsky.
  3. Dôkladne umyte limetku a citrón, odrežte pár tenkých pásikov z ich šupky a vytlačte šťavu.
  4. Na strednom plameni rozohrejte olivový olej v hrnci. Orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
  5. Pridajte do hrnca mäso a smažte ho z každej strany, kým nezmení farbu na zlatohnedú.
  6. Do hrnca vylite šťavu z limetky a citróna, pridajte bobkové listy, tymian a rascu. Ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podľa chuti môžete pridať aj kajenské korenie na zvýraznenie chuti.
  7. Na vrch pridajte dostatočné množstvo vývaru (približne 2 šálky), aby bolo mäso takmer ponorené.
  8. Znížte teplo sporáka na stredné a varte mäso na tichom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým sa mäso nezačne ľahko rozpadávať a nezjemní.
  9. Počas varenia občas premiešajte a podľa potreby dopĺňajte trochu vývaru, ak by sa príliš vyparil.
  10. Až bude mäso mäkké a šťavnaté a omáčka sa zredukuje na požadovanú hustotu, budete mať griotku hotovú.
  11. Podávajte ju s ryžou, fazuľou alebo zeleninou podľa vašich preferencií.

Užite si prípravu griotky! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *