Ako pripraviť griotku

Ak hľadáte podrobný postup na prípravu griotky, tu je rozšírený recept:

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (plece alebo plecka)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 limetka
  • 1 citrón
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lyžičky tymianu
  • 2 čajové lyžičky mletej rasce
  • 1/2 až 1 lyžička kajenského korenia na dochutenie
  • vývar podľa potreby

 

Ako pripraviť griotku?

Postup:

  1. Mäso si umyte pod vodou a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte ho na menšie kocky veľkosti 2,5 cm.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpajte a nakrájajte na jemné kúsky.
  3. Limetku a citrón si dôkladne umyte a odrežte si pár tenkých pásikov zo šupky. Následne si ich vytlačte šťavu.
  4. Na strednom ohni si v hrnci zohrejte olivový olej. Orestujte cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú jemne zlatiť.
  5. Pridajte do hrnca mäso a opražte ho z každej strany, kým nezmení farbu na zlatohnedú.
  6. Do hrnca pridajte šťavu z limetky a citróna, bobkové listy, tymian a rasce. Ochutnite soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Za prípadnej potreby môžete pridať aj kajenské korenie pre pikantnejšiu chuť.
  7. Pridajte do hrnca dostatok vývaru (asi 2 šálky) tak, aby mäso bolo tak tak zakryté.
  8. Znížte teplotu sporáka na strednie a uvarujte mäso na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým sa mäso nezačne ľahko rozpadávať a nezmäkne.
  9. Počas varenia občas premiešajte a pridávajte podľa potreby trochu vývaru, ak by sa náhodou vyparil.
  10. Keď je mäso mäkké a šťavnaté a omáčka sa zredukuje na želanú konzistenciu, je griotka hotová.
  11. Podávajte ju s ryžou, fazuľou alebo zeleninou podľa preferencie.

Užite si prípravu griotky! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *