Ako pripraviť guľašovú polievku?

Ako pripraviť gulášovú polievku:

Potrebujete tieto ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzí guláš)
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky (voliteľne)
  • 2 papriky (voliteľne)
  • 2 rajčiny (voliteľne)
  • 1 l zeleninovej vývaru
  • Sójová omáčka (podľa chuti)
  • Sůl a korenie (podľa chuti)
  • Olej na smaženie

 

Ako pripraviť guľašovú polievku?

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme všetky ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak používate zemiaky, papriky a rajčiny, tak ich očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Na hrnci si rozohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a miešame, až kým sa cibuľa nezmení na sklovitú farbu a cesnak dôjde.
  3. Pridáme sladkú papriku a miešame, aby sa dobre premiešala s cibuľou. Pokračujeme miešaním asi 1 minútu.
  4. Pridáme hovädzie mäso a miešame, aby sa mäso opečením skrátilo.
  5. Ak používate zemiaky, papriky a rajčiny, pridajte ich teraz do hrnca a miešajte.
  6. Nalejte zeleninový vývar a pridajte sojovú omáčku, soľ a korenie podľa chuti.
  7. Znížte teplotu, prikryte hrniec a nechajte variť asi 1-2 hodiny, kým sa mäso a zelenina dobre uvarí a chuť sa prenesie do polievky.
  8. Pred podávaním môžete polievku ochutiť podľa potreby soľou a korením. Podávajte ju s čerstvou bagetou alebo chlebom.

Dobrú chuť!

 

2)

Guľašová polievka je obľúbeným jedlom, ktoré sa pripravuje najmä v strednej Európe. Jej sýta chuť a bohatá aróma robia z nej výborný pokrm pre chladnejšie dni. Pripravili sme pre vás jednoduchý recept, ako si uvariť lahodnú guľašovú polievku.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie plece alebo krk)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1/2 konzervy rajčín (alebo čerstvé rajčiny)
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 polievková lyžica cesnaku v prášku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • Olej na vyprážanie
  • Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava surovín: Na začiatku si pripravíme všetky potrebné ingrediencie. Hovädzie mäso opláchneme a nakrájame na kocky (približne 2-3 cm). Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Červenú papriku nakrájame na prúžky.

  2. Smaženie cibule a mäsa: V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatožltej farby. Pridáme cesnak a krátko smažíme, aby sa uvoľnila jeho aróma. Potom pridáme nakrájané mäso a opekáme, kým sa nezatiahne a nezíska zlatistú farbu.

  3. Pridanie korenín: Po zatiahnutí mäsa pridáme mletú papriku, cesnak v prášku, soľ, korenie a bobkové listy. Dobre premiešame a necháme niekoľko minút pražiť, aby sa koreniny rozvonali.

  4. Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridáme nakrájanú červenú papriku, mrkvu a zemiaky. Následne všetko zalejeme hovädzím vývarom. Pokiaľ nemáme vývar, môžeme použiť aj vodu.

  5. Varovanie: Privedieme k varu, potom znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým nie je mäso a zelenina dostatočne mäkká.

  6. Dokončenie: Po uvarení vyskúšame chuť a eventuálne dochutíme soľou a korením. Pred podávaním môžeme posypať nakrájaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

  7. Podávanie: Guľašovú polievku podávame horúcu, najlepšie s chlebom alebo rožkami. Je to skvelý pokrm na ohrievanie v chladných dňoch a určite sa stane obľúbeným jedlom celej rodiny.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *