Ako pripraviť gulášovú polievku:
Potrebujete tieto ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzí guláš)
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky (voliteľne)
- 2 papriky (voliteľne)
- 2 rajčiny (voliteľne)
- 1 l zeleninovej vývaru
- Sójová omáčka (podľa chuti)
- Sůl a korenie (podľa chuti)
- Olej na smaženie
Ako pripraviť guľašovú polievku?
Postup:
- Najskôr si pripravíme všetky ingrediencie. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak používate zemiaky, papriky a rajčiny, tak ich očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Na hrnci si rozohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a miešame, až kým sa cibuľa nezmení na sklovitú farbu a cesnak dôjde.
- Pridáme sladkú papriku a miešame, aby sa dobre premiešala s cibuľou. Pokračujeme miešaním asi 1 minútu.
- Pridáme hovädzie mäso a miešame, aby sa mäso opečením skrátilo.
- Ak používate zemiaky, papriky a rajčiny, pridajte ich teraz do hrnca a miešajte.
- Nalejte zeleninový vývar a pridajte sojovú omáčku, soľ a korenie podľa chuti.
- Znížte teplotu, prikryte hrniec a nechajte variť asi 1-2 hodiny, kým sa mäso a zelenina dobre uvarí a chuť sa prenesie do polievky.
- Pred podávaním môžete polievku ochutiť podľa potreby soľou a korením. Podávajte ju s čerstvou bagetou alebo chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Guľašová polievka je obľúbeným jedlom, ktoré sa pripravuje najmä v strednej Európe. Jej sýta chuť a bohatá aróma robia z nej výborný pokrm pre chladnejšie dni. Pripravili sme pre vás jednoduchý recept, ako si uvariť lahodnú guľašovú polievku.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie plece alebo krk)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1/2 konzervy rajčín (alebo čerstvé rajčiny)
- 2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 polievková lyžica cesnaku v prášku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
- Olej na vyprážanie
- Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava surovín: Na začiatku si pripravíme všetky potrebné ingrediencie. Hovädzie mäso opláchneme a nakrájame na kocky (približne 2-3 cm). Cibuľu a cesnak očistíme a nadrobno nakrájame. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Červenú papriku nakrájame na prúžky.
-
Smaženie cibule a mäsa: V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlatožltej farby. Pridáme cesnak a krátko smažíme, aby sa uvoľnila jeho aróma. Potom pridáme nakrájané mäso a opekáme, kým sa nezatiahne a nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie korenín: Po zatiahnutí mäsa pridáme mletú papriku, cesnak v prášku, soľ, korenie a bobkové listy. Dobre premiešame a necháme niekoľko minút pražiť, aby sa koreniny rozvonali.
-
Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridáme nakrájanú červenú papriku, mrkvu a zemiaky. Následne všetko zalejeme hovädzím vývarom. Pokiaľ nemáme vývar, môžeme použiť aj vodu.
-
Varovanie: Privedieme k varu, potom znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým nie je mäso a zelenina dostatočne mäkká.
-
Dokončenie: Po uvarení vyskúšame chuť a eventuálne dochutíme soľou a korením. Pred podávaním môžeme posypať nakrájaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
-
Podávanie: Guľašovú polievku podávame horúcu, najlepšie s chlebom alebo rožkami. Je to skvelý pokrm na ohrievanie v chladných dňoch a určite sa stane obľúbeným jedlom celej rodiny.
Dobrú chuť!