Ako pripraviť gulášovú polievku:
Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie na guláš)
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky (podľa preferencií)
- 2 kusy papriky (podľa preferencií)
- 2 rajčiny (podľa preferencií)
- 1 liter zeleninového vývaru
- Sójová omáčka (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Olej na smaženie
Ako na guľašovú polievku?
Postup:
- Na začiatku si pripravíme všetky potrebné suroviny. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Cesnak ošúpeme a nasekáme na malé kusy. Ak máte v pláne pridať zemiaky, papriky a rajčiny, tak ich dôkladne umyjeme a narežeme na menšie časti.
- Na panvici rozohrejeme olej. Primiešame nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme, kým cibuľa nezíska priesvitnú farbu a cesnak sa nezvýrazní.
- Pridáme sladkú papriku a dôkladne premiešame s cibuľou. Pokračujeme v miešaní približne jednu minútu.
- Pridáme hovädzie mäso a miešame, aby sa mäso obalilo a získalo zlatistú farbu.
- Ak pridávate zemiaky, papriky a rajčiny, teraz ich môžete primiešať do zmesi.
- Nalejte zeleninový vývar a dochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením podľa preferencií.
- Znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte variť približne 1-2 hodiny, kým sa mäso a zelenina dostatočne uvaria a chute sa prepojíte.
- Pred podávaním môžete polievku dochutiť soľou a korením podľa potreby. Servírujte ju s čerstvým chlebom alebo bagetou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Ako pripraviť guľašovú polievku?
Guľašová polievka je známe jedlo, ktoré sa tradične pripravuje predovšetkým v strednej Európe. Jej bohatá a sýta chuť robí z nej obľúbený pokrm v chladnejších obdobiach. Pripravili sme pre vás jednoduchý recept na lahodnú guľašovú polievku.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie plece alebo krk)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky
- 2 kusy mrkvy
- 1 červená paprika
- 1/2 konzervy rajčín (alebo čerstvé rajčiny)
- 2 polievkové lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 polievková lyžica cesnaku v prášku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1 liter hovädzieho vývaru (alebo vody)
- Olej na smaženie
- Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup pri príprave:
- Prenášanie surovín: V prvom kroku si pripravíme všetky nevyhnutné ingrediencie. Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na kocky (približne 2-3 cm). Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a rozkrájame na menšie kusy. Červenú papriku nasekáme na prúžky.
- Restovanie cibule a mäsa:V hrnci na oleji orestujeme nasekanú cibuľu do zlatistožltej farby. Pridáme strúhaný cesnak a na chvíľu smažíme, aby sa uvoľnila jeho vôňa. Potom vložíme nakrájané mäso a opiekame, kým sa neuzavrie a nezíska zlatistý odtieň.
- Pridanie korenín: Po zatvorenění mäsa nasypeme mletú papriku, cesnakový prášok, soľ, korenie a bobkové lístky. Dobre premiešame a necháme niekoľko minút opekávať, aby sa koreniny poriadne rozvoňali.
- Pridanie zeleniny a vývaru: Do hrnca pridáme nakrájanú červenú papriku, mrkvu a zemiaky. Následne všetko zalejeme hovädzím vývarom. Ak vývar nemáme, môžeme použiť aj vodu.
- Varovanie: Privedieme k varu, potom znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie je mäso a zelenina dostatočne jemná.
- Dokončenie: Po uvarení ochutnáme a v prípade potreby dodatočne dochutíme soľou a korením. Pred podávaním môžeme posypať nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
- Podávanie: Guľašovú polievku servírujeme horúcu, najlepšie s chlebom alebo rožkami. Je to vynikajúci jedlo na zahriatie v chladných dňoch a určite sa stane obľúbeným jedlom celej rodiny.
Dobrú chuť!