Ako pripraviť patizón?

Ak si chcete pripraviť patizón, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg plátkov patizónu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice jemne nasekaného petržlenu

 

Ako pripraviť patizón?

Postup:

  1. Patizón očistite a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
  2. Na panvici zohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich dozlatista.
  3. Pridajte patizón a opražte ho z oboch strán, až kým nezačne mäkknúť.
  4. Primiešajte paradajkový pretlak, korenie, soľ a rasce. Dobre premiešajte.
  5. Znížte teplotu a nechajte zmes dusiť asi 10 – 15 minút, kým patizón nezmäkne a chuť sa prepojí.
  6. Pred servírovaním posypte jemne nasekaným petržlenom.

Takto pripravený patizón je skvelá príloha ku mäsu alebo pečeným zemiakom. Dobrú chuť!

 

2)

Patizón je miniatúrna forma tekvice, ktorá sa vyznačuje svojou zaujímavou tvarovou variabilitou a jemnou chuťou. Jeho príprava je jednoduchá a môžete ho spracovať rôznymi spôsobmi. Tu je niekoľko tipov, ako pripraviť patizón:

1. Príprava patizóna

Predtým, než začnete s varením, je dôležité patizón dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Následne ho môžete zbaviť šupky, ale je to voliteľné, pretože šupka je jedlá a má svoje výživové hodnoty. Patizón môžete nakrájať na kúsky, plátky alebo ho nechať vcelku, v závislosti od zvoleného receptu.

2. Varovanie

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pripravit patizón, je jeho varenie. Nakrájaný patizón vložte do hrnca s osolenou vodou a varte približne 10–15 minút, kým nebude mäkký. Potom môžete pridať maslo, soľ a korenie podľa chuti.

3. Pečenie

Patizón je skvelý aj na pečenie. Predhrejte rúru na 200 °C, patizón nakrájajte na plátky alebo na polovice, posypte olivovým olejom, soľou, korením a bylinkami (napr. rozmarín alebo tymián). Pečte asi 25-30 minút, kým nebude jemný a zlatistý.

4. Smaženie

Ďalšou možnosťou je smaženie patizóna. Nakrájaný patizón môžete obaliť v múke alebo strúhanke a následne ho opražiť na panvici s trochou oleja. Smažte do zlatistej farby a podávajte ako prílohu alebo občerstvenie.

5. Plnenie

Patizón sa dá tiež plniť rôznymi ingredienciami. Môžete ho naplniť mletým mäsom, ryžou, zeleninou alebo syrom. Po naplnení ho môžete piecť v rúre alebo variť v paradajkovej omáčke.

6. Polievka

Z patizóna si môžete pripraviť aj lahodnú polievku. Nakrájajte patizón na malé kúsky a orestujte ho s cibuľou a cesnakom. Potom zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, až kým nebude patizón mäkký. Polievku môžete rozmixovať do hladka a dochutiť ochucovadlami podľa vlastného výberu.

Záver

Patizón je veľmi všestranná zelenina, ktorú môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Jeho jemná chuť a nízky obsah kalórií robia z tohto jedla skvelú voľbu pre zdravé stravovanie. Nebojte sa experimentovať s receptami a kombinovať patizón s rôznymi ingredienciami, aby ste objavili svoje obľúbené jedlá.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *