Ak si chcete pripraviť patizón, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kg plátkov patizónu
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice jemne nasekaného petržlenu
Ako pripraviť patizón?
Postup:
- Patizón očistite a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm.
- Na panvici zohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich dozlatista.
- Pridajte patizón a opražte ho z oboch strán, až kým nezačne mäkknúť.
- Primiešajte paradajkový pretlak, korenie, soľ a rasce. Dobre premiešajte.
- Znížte teplotu a nechajte zmes dusiť asi 10 – 15 minút, kým patizón nezmäkne a chuť sa prepojí.
- Pred servírovaním posypte jemne nasekaným petržlenom.
Takto pripravený patizón je skvelá príloha ku mäsu alebo pečeným zemiakom. Dobrú chuť!
2)
Patizón je miniatúrna forma tekvice, ktorá sa vyznačuje svojou zaujímavou tvarovou variabilitou a jemnou chuťou. Jeho príprava je jednoduchá a môžete ho spracovať rôznymi spôsobmi. Tu je niekoľko tipov, ako pripraviť patizón:
1. Príprava patizóna
Predtým, než začnete s varením, je dôležité patizón dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Následne ho môžete zbaviť šupky, ale je to voliteľné, pretože šupka je jedlá a má svoje výživové hodnoty. Patizón môžete nakrájať na kúsky, plátky alebo ho nechať vcelku, v závislosti od zvoleného receptu.
2. Varovanie
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pripravit patizón, je jeho varenie. Nakrájaný patizón vložte do hrnca s osolenou vodou a varte približne 10–15 minút, kým nebude mäkký. Potom môžete pridať maslo, soľ a korenie podľa chuti.
3. Pečenie
Patizón je skvelý aj na pečenie. Predhrejte rúru na 200 °C, patizón nakrájajte na plátky alebo na polovice, posypte olivovým olejom, soľou, korením a bylinkami (napr. rozmarín alebo tymián). Pečte asi 25-30 minút, kým nebude jemný a zlatistý.
4. Smaženie
Ďalšou možnosťou je smaženie patizóna. Nakrájaný patizón môžete obaliť v múke alebo strúhanke a následne ho opražiť na panvici s trochou oleja. Smažte do zlatistej farby a podávajte ako prílohu alebo občerstvenie.
5. Plnenie
Patizón sa dá tiež plniť rôznymi ingredienciami. Môžete ho naplniť mletým mäsom, ryžou, zeleninou alebo syrom. Po naplnení ho môžete piecť v rúre alebo variť v paradajkovej omáčke.
6. Polievka
Z patizóna si môžete pripraviť aj lahodnú polievku. Nakrájajte patizón na malé kúsky a orestujte ho s cibuľou a cesnakom. Potom zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť, až kým nebude patizón mäkký. Polievku môžete rozmixovať do hladka a dochutiť ochucovadlami podľa vlastného výberu.
Záver
Patizón je veľmi všestranná zelenina, ktorú môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Jeho jemná chuť a nízky obsah kalórií robia z tohto jedla skvelú voľbu pre zdravé stravovanie. Nebojte sa experimentovať s receptami a kombinovať patizón s rôznymi ingredienciami, aby ste objavili svoje obľúbené jedlá.
Tento recept na patizón vyzerá fantasticky! Určite vyskúšam variť podľa týchto krokov. Patizón je skvelý a veľmi chutný, teším sa na to, ako sa mi podarí pripraviť ho so všetkými tými dobrotami. Dík za tipy!
Wow, recept na patizón! Mám veľmi rada zeleninu a tento spôsob prípravy vyzerá skvele. Určite si to zapíšem a pripravím pre rodinu. Vďaka za super nápad, už sa neviem dočkať!
Patizón je úžasná zelenina a tento článok ma inšpiroval! Milujem nové recepty a ten váš sa mi veľmi páči. Rada by som ho skúsila aj s niektorými svojimi obľúbenými prísadami. Ďakujem za zdieľanie!
Ďakujem za tento skvelý recept! Nikdy som nerobila patizón takto, ale zdá sa mi to jednoduché a chutné. Veľmi ma láka vyskúšať to pečenie s bylinkami. Taktiež milujem jemne nasekaný petržlen na vrchu!
Tento recept na patizón je presne to, čo som hľadala! Je super jednoduchý a má veľa variantov. Určite ho pripravím pre moju rodinku a priateľov, určite ich prekvapím týmto úžasným jedlom!
Takže toto je návod na prípravu patizónu? Vyzerá to jednoducho skvele! Mám rada zeleninové jedlá a teším sa na nové chute v kuchyni. Ďakujem za zdieľanie týchto cenných informácií!
(smiech) Nikdy by ma nenapadlo, že budem variť patizón takto kreatívne! Tento recept ma nadchol – určite vyskúšam rôzne spôsoby jeho prípravy. Môžem si predstaviť aj plnené verzie s mletým mäsom alebo syrmi!
“Patizón je taký skvostný!” Pripravila som ho už niekoľkokrát podľa rôznych receptov, ale tento spôsob varenia ma fakt zaujal. Chystám sa pripraviť ho opäť s vašimi tipmi – ďakujem vám za inšpiráciu.
“Tak toto musím skúsiť!” Patizón je moja obľúbená zelenina a vy ste mi dodali novú chuť do varenia. Všetky tipy sú užitočné a ja sa teším, ako si pripravím niečo zdravé a chutné.
Skvelé rady ohľadom patizóna! Je to jedna z mojich obľúbených zelenín a vaša metóda pečenia vyzerá lahodne. Som nadšená z toho, že môžem objavovať nové spôsoby jeho využitia – vďaka za inspiráciu!