Ako sa varí malinový lekvár?

Varí sa malinový lekvár jednoducho, no existuje viacero spôsobov, ako ho variť. Tu je dlhší popis, ktorý ti pomôže pri varení:

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých malín
  • 800 g cukru
  • šťava z 1 citróna

 

Ako sa varí malinový lekvár?

Postup:

  1. Začni tým, že dôkladne opláchneš maliny pod tečúcou vodou a nechaj ich odkvapkať.
  2. Vezmi hrniec väčšieho rozmeru a doňho nasyp maliny. Pridaj cukor a citrónovú šťavu.
  3. Pomaly a opatrne premiešaj zmes, aby sa cukor rovnomerne rozložil a premiešal s malinami.
  4. Nechaj zmes odpočívať aspoň hodinu, aby maliny uvoľnili svoje šťavy a cukor sa rozpustil.
  5. Zmes potom zahrej na mierny oheň a počkaj, kým sa cukor úplne rozpustí. Pomáhaj miešaním, aby sa zmes nelepila na dno hrnca a nezhorela.
  6. Keď sa cukor rozpustí, zvýš oheň na stredne vysoký a daj zmes variť. Občas premiešaj, aby sa maliny rovnomerne rozpálili.
  7. Vari zmes asi 30 – 40 minút, pritom pravidelne premiešavaj. Do lekváru sa vytvorí penička, ktorá bude zmiznúť, keď bude lekvár hotový.
  8. Skús, či je lekvár dostatočne hustý. Ak áno, odstráň hrniec z ohňa. Ak nie, nechaj ho variť ešte niekoľko minút a skús znova. Pamätaj si, že lekvár ešte zhustne pri vychladnutí.
  9. Povrch lekváru môžeš zbaviť penačky a pretočiť zmes cez sitko alebo ju nechať v pôvodnom stave, ak ti pena nevadí.
  10. Nechaj lekvár mierne vychladnúť a potom ho nalej do renselejovaných skleničiek.
  11. Skleničky uzavri a postav ich naopak na dosku alebo obráť hore nohami. Nechaj ich takto stáť, kým sa úplne nevychladnú.
  12. Hotový lekvár skladuj na chladnom a tmavom mieste. Bude vydržať niekoľko mesiacov.

Toto je len jeden zo spôsobov, ako variť malinový lekvár. Môžeš si však prispôsobiť množstvo cukru podľa svojich preferencií alebo pridať iné ingrediencie podľa chuti. Uži si proces varenia a rozveseľ svojich blízkych chutným domácim malinovým lekvárom!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *