Dnes sa dobre naje celá rodina.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (poleno, rebro alebo kosti)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stredne veľký petržlenový koreň
- 1 stredne veľký paštrnák
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 5-6 vňaťov čerstvého rozmarínu
- 5-6 vňaťov čerstvého tymianu
- 8-10 kŕdľov čiernych korení
- 1 polievková lyžica celých koreňov petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica soli (prípadne podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- voda
Ako uvariť hovädzí vývar?
Postup:
- Hovädzie mäso si opláchnite v studenej vode a vložte do veľkého hrnca. Ak používate kosti, môžete ich predtým krátko prepražiť na panvici, aby sa vývar stal bohatším na chuť.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame na polovicu a pridáme do hrnca spolu s hovädzím mäsom.
- Mrkvu, petržlenový koreň a paštrnák očistíme, umyjeme a nakrájame na hrubšie kúsky. Pridáme ich do hrnca.
- Do hrnca pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku, bobkový list, čerstvý rozmarín a tymian.
- Kŕdľom čiernych korení a koreňom petržlenovej vňate dodáme vývaru hlbokú chuť.
- Pridáme soľ a podľa chuti mleté čierne korenie.
- Všetko zalijeme studenou vodou, ktorá musí pokryť všetky ingrediencie vo vývare.
- Hrnec so zmesou postavíme na sporák, zohrejeme ju na strednom ohni a necháme ju zovrieť.
- Po zovretí príkrytý hrnec prikryjeme polovicou a varíme na miernom ohni zhruba 2 až 3 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a vývar získame chutný a bohatý.
- Po uvarení scedíme vývar cez jemné sitko alebo cez plátno, aby sme oddelili mäso a zeleninu od vývaru. Ak chcete vyvarť lepšiu čistotu, môžete vývar estať cez plátno.
- Hotový vývar využite na prípravu polievky či iných jedál podľa vašej chuti.
Dúfam, že tento detailnejší recept vám pomôže pri príprave chutného a výživného hovädzieho vývaru. Nech sa vám darí v kuchyni! Ak budete mať ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!