Ako pripraviť pstruha na grile?

Ak chcete pripraviť pstruha na grile, nasledujte tieto kroky:

  1. Pripravte si gril a zahrejte ho na strednú teplotu. Pred použitím mierne pomažte grilovacím olejom, aby sa ryba nelepila.
  2. Očistite a opláchnite pstruha pod tečúcou vodou. Osušte ho kuchynským utierkou.
  3. Na pstruha nakrájajte niekoľko plytkých rezných otvorov na oboch stranách tela. Toto pomôže rybe rovnomerne variť a umožní duseniu dochádzať krytovane.
  4. Vnútro pstruha naplňte bylinkami ako napríklad petržlen, kôpor alebo bazalka, spolu so škoricou a plátkami citróna.

Ak sa rozhodnete, môžete tiež jemne natrieť pstruha smotanou soľou a korením na oboch stranách pre väčší osviežujúci okoreňovací zážitok.

  1. Položte pstruha priamo na vypaľovač grilu a pecťte ho asi 4-5 minút na každej strane, alebo kým sa mäso ľahko neodlepí od kostí a vnútri dosiahne teplotu 63 °C. Použite teplomer na mäso, aby ste sa uistili, že je dostatočne vyprážaný.
  2. Keď je pstruh upečený, opatrne ho vyberte z grilu a nechajte ho odpočívať niekoľko minút.
  3. Servírujte pstruha s prílohou, ako napríklad šalátom, pečenými zemiakmi alebo grilovaným zeleninovým mixom.
  4. Nezabudnite na vytvorenie atraktívnej prezentácie s čerstvými bylinkami a plátkami citróna.

 

Ako pripraviť pstruha na grile?

Príprava pstruha na grile je skvelý spôsob, ako si vychutnať túto chutnú rybu s jemnou chuťou a výnimočnou textúrou. Tu je jednoduchý postup, ktorý vám pomôže pripraviť vynikajúci pstruh na grile.

Potrebné ingrediencie:

  • Čerstvý pstruh (ideálne s hmotnosťou okolo 500 – 800 g)
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie
  • Citrón (na plátky)
  • Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián alebo petržlen)
  • Strúčik cesnaku (voliteľne)

Postup:

  1. Príprava pstruha:

    • Pstruha dôkladne umyte pod studenou vodou a osušte papierovými utierkami. Ak máte pstruha s hlavou, môžete ju nechať alebo odstrániť podľa vlastnej preferencie.
    • Na bruchu pstruha urobte niekoľko jemných škrabancov, aby sa ryba lepšie prepekla.
  2. Marinovanie:

    • Potrite pstruha olivovým olejom, celého osolte a okoreňte podľa chuti.
    • Do brucha ryby vložte plátky citrónu a čerstvé bylinky. Môžete pridať aj strúčik cesnaku alebo iné bylinky podľa vlastnej preferencie.
  3. Príprava grilu:

    • Rozohrejte gril na stredne vysokú teplotu. Ak používate uhlíkový gril, počkajte, kým sa uhlíky neprestanú dymiť a nebudú tlesknúť.
    • Ak grilujete na elektrickom alebo plynovom grile, nechajte ho predhreť asi 10 minút.
  4. Grilovanie:

    • Pstruha položte opatrne na gril (môžete použiť aj grilovaciu mriežku alebo plech, aby sa nezlomil).
    • Grilujte asi 4-6 minút na každej strane, v závislosti od hrúbky ryby. Pstruh je hotový, keď je mäso na dotyk pevné a vložený vidlicou sa jednoducho oddelí od kostí.
  5. Podávanie:

    • Po ugrilovaní opatrne vyberte pstruha z grilu a nechajte ho niekoľko minút odpočívať.
    • Podávajte s čerstvým citrónom a prílohami, ako sú grilovaná zelenina, zemiaky alebo čerstvý šalát.

Tipy:

  • Pre väčšiu chuť môžete pstruha marinovať niekoľko hodín pred grilovaním.
  • Ak chcete pridať extra chuť, môžete použiť aj grilovaciu zmes korenín alebo rybí koreni.
  • Dbajte na to, aby ste rybu nesušili – čerstvý a šťavnatý pstruh je vždy najlepší!

S týmito jednoduchými krokmi môžete pripraviť vynikajúci pstruh na grile, ktorý bude lahodným jedlom pre rodinu i priateľov. Dobú chuť!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. VeselýJanko píše:

    Príprava pstruha na grile je úžasná! Milujem, ako sa dá tak jednoducho pripraviť a výsledok je vždy skvelý. Môj obľúbený recept je s bylinkami a citrónom. Určite vyskúšam aj tento návod!

  2. ZlatáMačka píše:

    Tento recept na grilovanie pstruha vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na rodinnej grilovačke. Mám rada, keď sú ryby šťavnaté a plné chuti. Ďakujem za tipy, určite sa zídu!

  3. Kocúr123 píše:

    Skvelý návod, aký pstruh by mal byť! Veľmi rád grilujem ryby s priateľmi, takže tento recept je presne to, čo potrebujem. Teším sa na to, ako sa mi podarí! Díky za inšpiráciu.

  4. RybárPalo píše:

    Pstruh na grile je moja obľúbená pochúťka! Vďaka tomuto návodu sa cítim istejšie pri príprave. Bylinky a citrón sú skvelá kombinácia – určite to vyskúšam. Grilovanie je super!

  5. JasnáHlava píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept na pstruha! Je skvelé vedieť, ako pripraviť rybu tak chutne a jednoducho. Už teraz mám chuť si ju ugrilovať s čerstvými bylinkami – nemôžem sa dočkať!

  6. FunkyMimi píše:

    Wow, to vyzerá super! Príprava pstruha nebola nikdy jednoduchšia. S týmito tipmi určite ohromím svojich hostí na grilovačke. Rada experimentujem s bylinkami a citrónom – ďakujem za inšpiráciu!

  7. ZelenéSrdce píše:

    ‘Grilovaný pstruh’ znie výborne! Oceňujem jednoduché kroky a jasné pokyny v tomto návode. S priateľmi si pripravíme skvelý večer plný chutného jedla – už teraz sa teším na ochutnávku!

  8. 'Šéfkuchár' Eva píše:

    ‘Tento recept ma nadchol!’ Grilovanie pstruha mi vždy pripadalo zložité, ale teraz už viem, že to zvládnem aj ja doma. Hlavne milujem chuť čerstvých bylín – skvelé tipy pre každého kuchára.

  9. 'Slnko' Marek píše:

    ‘Pstruh pripravený na grile – mňam!’ Skutočne obdivujem každý krok v tomto recepte. Ryba má byť šťavnatá a chutná a ja som nadšený z týchto tipov o marinovaní – už len ísť do toho!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *