Ako pripraviť pstruha na grile?

 

Ak plánujete pripraviť pstruha na grile, riaďte sa týmito pokynmi:

  1. Pripravte gril a zahrejte ho na stredne vysokú teplotu. Pred použitím opatrne natrite grilovacím olejom, aby sa ryba neprilepila.
  2. Opláchnite pstruha pod tečúcou vodou a následne ho osušte kuchynskou utierkou.
  3. Na oboch stranách pstruha spravte niekoľko plytkých rezných otvorov. Týmto spôsobom sa ryba rovnomerne prepečie a umožníte, aby sa chute lepšie prepojili.
  4. Vnútro pstruha naplňte bylinkami ako sú petržlen, kôpor alebo bazalka, spolu so škoricou a plátkami citróna.

Pokiaľ chcete, môžete tiež jemne potrieť pstruha smotanou soľou a korením na oboch stranách pre výraznejší chuťový zážitok.

  1. Položte pstruha priamo na gril a pečte ho približne 4-5 minút z každej strany, alebo kým sa mäso začína ľahko odlupovať od kostí a dosiahne vnútornú teplotu 63 °C. Pre istotu použite teplomer na mäso.
  2. Keď je pstruh hotový, opatrne ho vyberte z grilu a nechajte odpočívať niekoľko minút.
  3. Servírujte pstruha s prílohou, ako sú šalát, pečené zemiaky alebo grilovaný mix zeleniny.
  4. Nezabudnite na vkusnú prezentáciu s čerstvými bylinkami a plátkami citróna.

 

Akým spôsobom pripraviť pstruha na grile?

Príprava pstruha na grile je fantastický spôsob, ako si vychutnať túto lahodnú rybu s jemnou chuťou a výnimočnou textúrou. Tu je jednoduchý postup, ktorý vám uľahčí prípravu vynikajúceho pstruha na grile.

Potrebné ingrediencie:

  • Čerstvý pstruh (ideálne s hmotnosťou približne 500 – 800 g)
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie
  • Citrón (na plátky)
  • Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián alebo petržlen)
  • Strúčik cesnaku (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava pstruha:

    • Pstruha dôkladne umyte pod studenou vodou a dôkladne osušte papierovými utierkami. Ak je pstruh s hlavou, môžete ju nechať alebo odstrániť podľa vlastnej preferencie.
    • Na bruchu pstruha spravte niekoľko jemných zárezov, aby sa ryba rovnomerne prepekla.
  2. Marinovanie:

    Halušky do polievky z kukuričnej múky

    Halušky do polievky z kukuričnej múky

    Čítať viac »

    • Potrite pstruha olivovým olejom, osolte ho a okoreňte podľa chuti.
    • Do brucha ryby vložte plátky citrónu a čerstvé bylinky. Môžete pridať aj strúčik cesnaku alebo iné bylinky podľa vlastnej chuti.
  3. Príprava grilu:

    • Rozohrejte gril na stredne vysokú teplotu. Pri použití uhlíkového grilu počkajte, kým sa uhlíky prestanú dymiť a nebudú žeravé.
    • Ak grilujete na elektrickom alebo plynovom grile, nechajte ho predhrievať asi 10 minút.
  4. Grilovanie:

    • Pstruha opatrne položte na gril (môžete použiť aj grilovaciu mriežku alebo plech, aby sa nenatrhol).
    • Grilujte asi 4-6 minút na každej strane, v závislosti od hrúbky ryby. Pstruh je pripravený, keď je mäso pevné na dotyk a vidlička sa ľahko oddelí od kostí.
  5. Podávanie:

    • Po ugrilovaní opatrne vyberte pstruha z grilu a nechajte ho niekoľko minút odpočívať.
    • Podávajte s čerstvým citrónom a prílohami, ako sú grilovaná zelenina, zemiaky alebo čerstvý šalát.

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete pstruha marinovať niekoľko hodín pred grilovaním.
  • Ak chcete pridať extra chuť, môžete použiť aj grilovaciu zmes korenín alebo rybie korenie.
  • Dbajte na to, aby ste rybu nesušili – čerstvý a šťavnatý pstruh je vždy najlepší!

S týmito jednoduchými krokmi môžete pripraviť vynikajúci pstruh na grile, ktorý určite osloví vašu rodinu aj priateľov. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Avatar of VeselýJanko VeselýJanko píše:

    Príprava pstruha na grile je úžasná! Milujem, ako sa dá tak jednoducho pripraviť a výsledok je vždy skvelý. Môj obľúbený recept je s bylinkami a citrónom. Určite vyskúšam aj tento návod!

  2. Avatar of ZlatáMačka ZlatáMačka píše:

    Tento recept na grilovanie pstruha vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na rodinnej grilovačke. Mám rada, keď sú ryby šťavnaté a plné chuti. Ďakujem za tipy, určite sa zídu!

  3. Avatar of Kocúr123 Kocúr123 píše:

    Skvelý návod, aký pstruh by mal byť! Veľmi rád grilujem ryby s priateľmi, takže tento recept je presne to, čo potrebujem. Teším sa na to, ako sa mi podarí! Díky za inšpiráciu.

  4. Avatar of RybárPalo RybárPalo píše:

    Pstruh na grile je moja obľúbená pochúťka! Vďaka tomuto návodu sa cítim istejšie pri príprave. Bylinky a citrón sú skvelá kombinácia – určite to vyskúšam. Grilovanie je super!

  5. Avatar of JasnáHlava JasnáHlava píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept na pstruha! Je skvelé vedieť, ako pripraviť rybu tak chutne a jednoducho. Už teraz mám chuť si ju ugrilovať s čerstvými bylinkami – nemôžem sa dočkať!

  6. Avatar of FunkyMimi FunkyMimi píše:

    Wow, to vyzerá super! Príprava pstruha nebola nikdy jednoduchšia. S týmito tipmi určite ohromím svojich hostí na grilovačke. Rada experimentujem s bylinkami a citrónom – ďakujem za inšpiráciu!

  7. Avatar of ZelenéSrdce ZelenéSrdce píše:

    ‚Grilovaný pstruh‘ znie výborne! Oceňujem jednoduché kroky a jasné pokyny v tomto návode. S priateľmi si pripravíme skvelý večer plný chutného jedla – už teraz sa teším na ochutnávku!

  8. Avatar of 'Šéfkuchár' Eva 'Šéfkuchár' Eva píše:

    ‚Tento recept ma nadchol!‘ Grilovanie pstruha mi vždy pripadalo zložité, ale teraz už viem, že to zvládnem aj ja doma. Hlavne milujem chuť čerstvých bylín – skvelé tipy pre každého kuchára.

  9. Avatar of 'Slnko' Marek 'Slnko' Marek píše:

    ‚Pstruh pripravený na grile – mňam!‘ Skutočne obdivujem každý krok v tomto recepte. Ryba má byť šťavnatá a chutná a ja som nadšený z týchto tipov o marinovaní – už len ísť do toho!