ako spravne upiect bocik

Bocik je tradičná slovenská sladká pochúťka, ktorá sa pripravuje z kysnutejho cesta. HĽadajte balíček klasických buchtičiek alebo si môžete pripraviť cesto sami.

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 1 bal. sušeného droždia
– 1 šľahačka (200 ml)
– 2 vajíčka
– 120 g masla
– práškový cukor a slivkový džem na posypanie

Postup:
1. Do misky sievajte múku a pridajte sušené droždie.
2. V inej miske rozmixujte bielka a žĺtka.
3. Pridajte šľahačku a vytvorte jednotné cesto.
4. Pridajte máslo a vyhnite ho do cesta.
5. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste pod čistým handričkou po dobu približne 1,5 hod.
6. Na plech položší cesto na bunky a vytvarujte si buchtičky.
7. Piekte na 180 stupňov Celzia približne 15-20 minút, kým nebudú zlatisto.
8. Po upečení ochutíte buchtičky horčicovou polevou a džemom a poriadne posypete práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

2) Ako správne upiecť bôčik?

Bôčik je obľúbeným mäsovým pokrmom, ktorý si získava srdcia mnohých domácností. Jeho šťavnatosť a bohatá chuť sú ideálne na rodinné oslavy, víkendové grilovačky či slávnostné obedy. V tomto recepte sa dozviete, ako upiecť bôčik tak, aby bol chutný, chrumkavý a plný arómy. Poďme sa teda pustiť do varenia!

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového bôčika
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (napr. rozmarín, tymián) podľa chuti
  • 1-2 cibuľe (voliteľné)
  • 1-2 jablká (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava bôčika: Bôčik dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ho narežeme do krížového vzoru na koži, aby sa tuk počas pečenia pekne uvoľnil.
  2. Marinovanie: V miske zmiešame olivový olej, horčicu, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a sušené bylinky. Touto zmesou dôkladne potrieme bôčik, pričom sa snažíme marinádu vtrieť aj do rezných miest.
  3. Príprava na pečenie: Ak chcete, môžete do pekáča pridať nakrájanú cibuľu a jablká, ktoré dodajú pokrmu ďalšiu chuť. Bôčik zakryjeme fóliou a necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  4. Pečenie: Predhrejeme rúru na 160 °C. Bôčik položíme na pekáč, kožou nahor, a zakryjeme alobalom. Pečieme asi 2-2,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby alobal odstránime a zvýšime teplotu na 220 °C. Pečieme ďalších 15-20 minút, až kým koža nezhnedne a nestane sa chrumkavou.
  5. Servírovanie: Hotový bôčik necháme chvíľu odpočinúť, aby sa šťavy pred podávaním stabilizovali. Následne ho nakrájame na plátky a servírujeme.

Záver

Upečený bôčik je skvelým jedlom pre každú príležitosť. Či už ho podávate so zemiakmi, kapustou, alebo s chlebom a kyslou uhorkou, určite si na ňom pochutnáte. Domáci bôčik má svoje neopakovateľné čaro a keď ho pripravíte podľa tohto receptu, zaručene sa stane vyhľadávaným hitom na stole. Prajeme vám veľa úspechov pri varení a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *