Tu je recept na zemiakovú mliečnu kyslú polievku po slovensky:
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml mlieka
- 200 ml kyslej smotany
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá vňať (napr. petržlenové lístky) na ozdobenie
Zemiaková – mliéčna, kyslá polievka
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme bokom.
- Cibuľu a cesnak očistíme a jemne nakrájame.
- V hrnci zohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridáme nakrájané zemiaky a orestujeme ich krátko spolu s cibuľou a cesnakom.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie podľa chuti a necháme varíť, kým sa zemiaky zmäknú.
- Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme pomocou mixéra na hladkú konzistenciu.
- Vlejeme mlieko a kyslú smotanu do polievky a dobre premiešame.
- Polievku následne povaríme asi 5 minút na miernom ohni.
- Pred podávaním môžeme polievku dochutiť podľa chuti soľou a korením.
- Na ozdobenie môžeme použiť čerstvú vňať, napríklad petržlenové lístky.
Dobrú chuť! Ak máš ďalšie otázky, neváhaj sa ma opýtať.