Bábovka je klasikou slovenskej kuchyne, ktorá nikdy nevyjde z módy. Je to obľúbený dezert nielen na nedeľnú rodinnú slávnosť, ale aj ako rýchla maškrta k čaju či káve.
Silikónová forma na bábovku je skvelým pomocníkom, ktorý uľahčí pečenie a zabezpečí, že sa bábovka nebude prilepovať. V nasledujúcom recepte si ukážeme, ako jednoducho a chutne upiecť bábovku, ktorá všetkých očarí svojou jemnou textúrou a výnimočnou chuťou.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 3 vajíčka
- 125 ml mlieka
- 125 ml oleja (najlepšie slnečnicového alebo repkového)
- 1 balíček prášku do pečiva (16 g)
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 100 g kakaa (na pridanie do cesto alebo na posypanie)
Postup:
- Príprava formy: Silikónovú formu na bábovku pred pečením nie je potrebné natierať tukom, ale môžete ju posypať trochou múky alebo kakaa, aby sa zosilnila chuť a farba.
- Príprava cesta: V miske vyšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom, až kým nezíska svetlú a nadýchanú konzistenciu. Potom pridajte olej a mlieko a všetko dôkladne zamiešajte.
- Suché ingrediencie: V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kakaový prášok a soľ. Postupne pridávajte suché ingrediencie k mokrým a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nezabudnite, že cesto by malo byť hustejšie, ale stále sa ľahko miešať.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C (160 °C na ventilátor). Nalejte cesto do silikónovej formy a uhlaďte povrch. Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 40-50 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a nepôjde odrezok čistý.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte bábovku vychladnúť vo forme približne 10-15 minút. Potom opatrne vyklopte na mriežku, aby sa dobre vychladila. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo kakom a nakrájať na plátky.
Záver:
Takto jednoducho si môžete pripraviť chutnú bábovku v silikónovej forme. Je skvelým dezertom pre rodinu či hostí a na prípravu vám zaberie len pár minút. Nezabudnite experimentovať s prísadami, ako sú orechy, sušené ovocie alebo čokoládové kúsky, aby ste vytvorili svoju vlastnú jedinečnú verziu bábovky. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a príjemné chvíle pri ochutnávaní!
2) Ako upiecť bábovku v silikónovej forme?
Ingrediencie:
– 250g hladkej múky
– 150g kryštálového cukru
– 150g masla
– 4 vajcia
– 1 balenie vanilkového cukru
– 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
– kokosový olej na vymastenie formy
Postup:
1. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a necháme vychladnúť.
2. V miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva.
3. V inej miske bielka vyšľaháme do tuha a postupne pridávame cukor, žĺtka a vanilkový cukor.
4. K zmesi s bielkami pridáme postupne múku s kypriacim práškom a nakoniec pridáme rozpustené maslo.
5. Silikonovú formu na babovku vymažeme kokosovým olejom a zalejeme pripravenou zmesou.
6. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov približne 40-50 minút, kým nebude babovka pekne zlatisto-hnedá.
7. Hotovú babovku necháme vychladnúť v forme a potom ju opatrne vyklopíme na tácik.
Takto jednoducho môžete upiecť chutnú babovku v silikonovej forme. Dobrú chuť!