Ako upiecť celozrnný chlieb?

Ak chcete upiecť celozrnný chlieb, nasledujte tieto kroky:

  1. Získajte všetky potrebné ingrediencie. Celozrnná múka, voda, soľ, cukor, droždie a maslo sú základné zložky pre celozrnný chlieb.
  2. V miske zmiešajte približne 500 gramov celozrnnej múky, 2 čajové lyžičky soli a 1 čajovú lyžičku cukru.
  3. V menšej miske rozpustite 1 kocku droždia v cca. 250 ml vlažnej vody. Pridajte kvapku medu alebo cukru a nechajte droždie kvasiť asi 10 minút.
  4. Keď droždie kvasí, pridajte ho k suchej zmesi múky. Postupne pridávajte vodu, aby ste dosiahli konzistenciu ľahko spracovateľného cesta.
  5. Zmiešajte cesto do hladka a pridajte 1-2 lyžice rozpusteného masla. Znova premiešajte, až kým sa maslo poriadne nevtiahne do cesta.
  6. Zakryte misku utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým sa objem dvojnásobne nezväčší.
  7. Vyberte cesto z misky a dôkladne ho premiesite. Potom ho preložte do vyššej formy na chlieb a nechajte kysnúť ešte ďalších 30 – 60 minút.
  8. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia. Pred pečením môžete na povrch cesta nakvapkať niekoľko kvapiek vody a posypať ho celozrnnou múkou.
  9. Vložte chlieb do rúry a pečte asi 30 – 40 minút, alebo kým nezíska zlatohnedú farbu a zvuk dutého búchania sa ozýva, keď po ňom poklepete.
  10. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke pred krájaním, aby ste dosiahli najlepšiu konzistenciu.

 

Ako upiecť celozrnný chlieb?

Týmto spôsobom by ste mali byť schopní upiecť chutný celozrnný chlieb. Ak by vám nejaké špecifické informácie alebo ďalší postup chýbal, dajte mi prosím vedieť.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *