Ako upiecť chlieb v jenskej mise?

Aby ste si mohli upiecť chlieb v jenskej mise, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Pripravte si všetky potrebné ingrediencie a nástroje: múku, droždie, vodu, soľ a veľkú misku s pokrývkou.
  2. V miske kombinujte múku s droždím a soľou.
  3. Postupne prilejte vodu a miešajte, až kým sa zmes nestane hustým cestom.
  4. Následne zakryte misu pokrývkou a nechajte zmes odpočívať niekoľko hodín alebo cez noc, aby droždie mohlo fermentovať a cesto vykysnúť.
  5. Po vykysnutí prehnite cesto niekoľkokrát, aby ste odstránili vzduch a nerovnosti.
  6. Opäť ho zakryte pokrývkou a nechajte cesto ešte približne hodinu kvasiť.
  7. Predhrejte rúru na 220 °C.
  8. Pripravte si plech, v ktorom budete piecť chlieb, a vymažte ho maslom alebo olejom, aby sa chlieb neprilepil.
  9. Po kysnutí položte cesto do pekáča a vyrovnajte jeho povrch.
  10. Vložte pekáč do predhriatej rúry a pečte asi 30 – 40 minút, až kým chlieb nezíska zlatohnedú farbu a pri poklepaní na spodok znie dutým zvukom.
  11. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke.

 

Ako pripraviť chlieb v jenskej mise?

Pečenie chleba v jenskej mise je vynikajúci spôsob, ako si doma vykúzliť čerstvý a chutný chlieb. Tento proces môže byť veľmi uspokojivý a zároveň jednoduchý, ak sa držíte niekoľkých základných pokynov. Tu je podrobný návod, ako si upiecť chlieb v jenskej mise.

Ingrediencie:

  • 500 g múky (hladká pšeničná alebo zmiešaná)
  • 300 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
  • 1 lyžica cukru (nepovinné)
  • 2 lyžice olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja, nepovinné)

Postup:

  1. Príprava kvásku: Ak použijete čerstvé droždie, rozmiešajte ho v teplej vode spolu s cukrom. Nechajte stáť asi 10 minút, kým nezačne peniť. Pri sušenom droždí ho môžete ihneď pridať do múky.

  2. Kombinovanie ingrediencií: V jenskej mise spojte múku so soľou. Ak ste použili sušené droždie, pridajte ho do múky. Následne pridajte teplú vodu (s kváskom, ak ste pracovali s čerstvým droždím) a olivový olej.

  3. Hnetenie cesta: Cesto dôkladne premiešajte pomocou varechy alebo rukami, kým sa všetky prísady nespoja. Potom ho preložte na pomúčenú plochu a hnetiete aspoň 10 minút, kým nie je hladké a pružné.

  4. Kysnutie cesta: Vložte cesto späť do jenskej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 až 2 hodiny, alebo kým sa jeho objem nezväčší približne dvojnásobne.

    Ako urobiť údené kuracie stehná?

    Ako urobiť údené kuracie stehná?

    Čítať viac »

  5. Formovanie chleba: Po vykysnutí vyberte cesto z misy, jemne ho prehnite, aby ste zbavili vzduch, a vytvarujte bochník podľa vlastnej predstavy. Môžete ho nechať v jenskej mise alebo presunúť do pekáča.

  6. Druhé kysnutie: Nechajte cesto opäť kysnúť, tentokrát asi 30 až 45 minút, zakryté utierkou. Medzitým si rúru prehrejte na 220 °C.

  7. Pečenie: Predtým, ako chlieb vložíte do rúry, môžete ho zvrchu popichať nožom, aby sa lepšie prepečie. Dajte do rúry taktiež misku s vodou, aby sa vytvorila para, čo prispeje k chrumkavej kôrke. Pečte chlieb asi 25 – 35 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a pri poklepaní na dno vydáva hlboký zvuk.

  8. Chladenie: Po uplynutí doby pečenia vyberte chlieb z rúry a nechajte ho na mriežke úplne vychladnúť pred krájaním.

Pečenie chleba v jenskej mise je jednoduchý, no veľmi účinný spôsob, ako si pripraviť domácu delikatesu. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami – môžete pridať bylinky, semienka alebo orechy, aby ste chlebík obohatili o ďalšie chute. Prajeme vám veľa šťastia pri pečení!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. PečiacaMamina píše:

    Čo je lepšie ako voňať čerstvo upečený chlieb priamo z rúry? Tento návod je jasný a jednoduchý. Už sa teším, ako si pripravím chutný domáci chlieb podľa týchto skvelých tipov. Určite vyskúšam!

  2. ChutnyChlieb123 píše:

    Wow, pečenie chleba v jenskej mise znie naozaj super! Vždy som sa bála piecť, ale po prečítaní tohto návodu mám pocit, že to zvládnem. Teším sa na výsledok a určite budem skúšať aj rôzne prísady!

  3. SvetloZrno píše:

    Tento článok ma motivoval k tomu, aby som konečne skúsila upiecť svoj vlastný chlieb! Každý krok je jasne vysvetlený a myslím si, že to bude zábava. Mám rada čerstvý chlieb s maslom. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. KuchynskyKreator píše:

    Pečenie chleba znie ako fantastický zážitok! Milujem vôňu čerstvého chleba a tento návod je presne to, čo potrebujem. Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoj vlastný bochník s niečím špeciálnym.

  5. CestoMaestro píše:

    Vynikajúci návod na pečenie chleba! Rád pečiem a už mám plány na to, aké prísady použijem. Týmto spôsobom si môžem pripraviť chutný domáci chlieb bez problémov. Veľká vďaka za tipy!

  6. HladnyVarlivec píše:

    Super článok! Pečenie doma ma vždy fascinovalo a teraz mám pocit, že konečne môžem začať. Krok po kroku je to vysvetlené tak jednoducho. Teším sa na vôňu čerstvého chleba u nás doma.

  7. VeseleCesto píše:

    ! Tento recept vyzerá veľmi lákavo! Milujem pečenie a snáď konečne vyskúšam upiecť niečo nové. Nezabudnem na bylinky alebo orechy do cesta – verím, že sa mi podarí urobiť niečo výnimočné.

  8. !ZabavnyPeciar! píše:

    ! Pečenie chleba je skvelý spôsob relaxácie! Tento článok má všetky potrebné informácie a ja už plánujem akú múku použiť. Teším sa na ten úžasný pocit, keď vytiahnem voňavý bochník z rúry.

  9. !ChlebovaMajsterka! píše:

    ! Jupí! Už dlho som hľadala návod na pečenie doma a tento vyzerá jednoducho skvele! Teším sa na tú krásnu kôrku a jedinečnú chuť domáceho chleba!