Ak chcete upiecť chlieb v remoske, postupujte podľa nasledujúcich krokov:
- Pripravte si všetky potrebné suroviny. Budete potrebovať múku, droždie, soľ, cukor, vodu a prípadne ďalšie ingrediencie podľa vášho výberu (napríklad semienka, otruby, čierny cesnak atď.).
- V miske zmiešajte múku s droždím, soľou a cukrom. Postupne pridávajte vodu a miešajte, kým nedostanete hladké cesto. Môže trvať približne 10-15 minút.
- Nechajte cesto odpočívať vo vyhriatej miske pod uterákom asi hodinu alebo dokým zdvojnásobí svoj objem. Môžete ho nechať kysnúť pri izbovej teplote alebo ho dať do vyhriatej remosky.
- Predohrejte remosku na 200 °C.
- Keď sa cesto zdvojnásobí, vyberte ho z misky a dôkladne ho premiesite. Formujte ho do tvaru chleba a urovnajte ho napevno. Ak chcete, môžete ho posypať semienkami alebo otrubami.
- Položte chlieb do vhodného remoskového nádobia, ktoré ste predtým potrieli olejom alebo vystlali papierom na pečenie. Zakryte a nechajte kysnúť ešte asi 30 minút.
- Potom dajte nádobu so chlebom do predohriatej remosky. Piecť ho asi 40-50 minút, alebo kým nie je pekne zlatohnedý. Skontrolujte, či je pečený zubáčikom.
- Keď je chlieb hotový, vyberte ho z remosky a nechajte trochu vychladnúť na mriežke pred krájaním.
- Nakrájajte chlieb a podávajte ho ešte teplého s maslom alebo podľa vašej chuti.
Ako upiecť chlieb v remoske?
Pečenie chleba v remoske je skvelý spôsob, ako si pripraviť čerstvý a chutný chlieb bez potreby rúry. Remoska je elektrický kuchynský prístroj, ktorý umožňuje rovnomerné pečenie a je veľmi jednoduchý na používanie. Tu je postup, ako upiecť chlieb v remoske:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky (môžete použiť aj špaldovú alebo celozrnnú múku)
- 300 ml vody
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 polievkové lyžice oleja (voliteľné)
Návod na prípravu:
-
Príprava cesta:
- Do väčšej misy si prosievajte múku, pridajte soľ a cukor. (Cukor pomáha aktivovať droždie.)
- V malej miske zmiešajte sušené droždie s teplou vodou. Nechajte odstáť asi 5-10 minút, kým sa droždie nezapení.
- Po uplynutí tejto doby pridajte k múke v mise aj aktivované droždie. V prípade, že používate olej, pridajte aj ten.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte a knedlite, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody.
-
Kysnutie cesta:
- Cesto pokryte čistou utierkou alebo alobalom a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
-
Príprava remosky:
- Remosku predhrievajte približne 10-15 minút pri zapnutom napájaní na najvyššiu teplotu.
-
Formovanie chleba:
- Po vykysnutí cesto jemne prehnetite, aby ste odstránili vzduch. Formujte ho do požadovaného tvaru (guľa alebo bochník), ktorý sa vojde do remosky.
-
Pečenie:
- Cesto vložte do remosky. Môžete ho dať na papier na pečenie, aby sa ľahšie vyberalo.
- Zakryte remosku a pečte asi 45-60 minút. Počas pečenia občas skontrolujte, či je chlieb zlatohnedý a prepečený.
-
Testovanie:
- Po uplynutí doby pečenia by ste mali spraviť „zvukový test“ – zaklopte na dno chleba. Ak znie hlboko a duté, chlieb je hotový.
-
Chladenie:
- Vyberte chlieb z remosky a nechajte vychladnúť na mriežke. Takto sa chlieb spevní a nebude zbytočne vlhký.
Tipy:
- Experimentujte s rôznymi prísadami, ako je semienka, bylinky alebo sušené ovocie, aby ste si obohatili chuť chleba.
- Môžete skúsiť aj kombináciu múk, napríklad pridať ražnú alebo pohánkovú múku pre zaujímavejší výsledok.
Pečenie chleba v remoske je jednoduché a zábavné, a určite si ho zamilujete! Pripravte si čerstvý chlieb a vychutnajte si jeho nezameniteľnú chuť.
Tento recept na chlieb v remoske je skvelý! Pečiem chlieb prvýkrát a hneď sa mi podaril. Cesto bolo krásne nadýchané a chlebík voňal úžasne. Určite sa k tomuto receptu vrátim znova. Ďakujem za inšpiráciu!
Chlieb z remosky je fantastický! Po prvom pokuse som bola nadšená, ako jednoducho sa to robí. Chrumkavá kôrka a mäkký stred, to je presne to, čo mám rada. Odporúčam všetkým, ktorí milujú domáci chlieb.
Milujem tento recept! Pečenie chleba v remoske je tak jednoduché a výsledok stojí za to. Cesto bolo krásne kysnuté a chlieb bol chutný aj na druhý deň. Vrelo odporúčam každému, kto má rád čerstvý chlieb!
Super návod na pečenie chleba! Už som skúsil niekoľko receptov, ale tento je najlepší. Remoska perfektne upečie chlieb do zlato-hnedej farby a vôňa sa nedá porovnať s ničím iným. Určite budem piecť znova!
Wow, aký skvelý spôsob pečenia chleba! Po prvom pokuse som si zamiloval chuť čerstvého domáceho chleba. Remoska je úžasná pomôcka do kuchyne, odporúčam všetkým priateľom. Pečenie nikdy nebolo jednoduchšie!
Tento recept ma ohromil! Chlieb bol tak nadýchaný a chutný, že si ho okamžite obľúbila celá rodina. Remoska veľmi uľahčuje prácu v kuchyni a výsledok stojí za to. Určite ho vyskúšajte!
‘Pečenie’ má nový význam po tomto recepte! Veľmi jednoduché kroky a výsledok? Nezabudnuteľný! Každému by som odporučila skúsiť upiecť vlastný chlieb doma. To je ten najlepší zážitok z varenia!
‘Remoska’ je môj nový kamarát v kuchyni! Tento recept ma naučil, ako jednoducho upiecť výborný chlieb bez stresu. Každá návšteva sa pýtala na môj tajný recept! Ďakujem za tento úžasný tip.
‘Pečenie’ chleba nikdy nebolo jednoduchšie! Vďaka tomuto návodu som konečne pochopila proces kysnutia cesta a výsledok bol fantastický! Odporúčam všetkým, ktorí si chcú užiť chutné chvíle pri stole.
‘Domáci’ chlieb z remosky je úplná bomba! Tento postup ma nadchol a ja už plánujem experimentovať s rôznymi prísadami ako sú semienka či bylinky. Teším sa na ďalšie pečenie!