Ako upiecť dobrý bezlepkový chlieb?

Bezlepkový chlieb môže byť chutný a aromatický, ak dodržíte niekoľko jednoduchých krokov. Tu je jednoduchý recept na pečenie dobrého bezlepkového chleba:

Suroviny:

  • 400 g bezlepkovej múky (napr. mandľová, kukuričná, ryžová alebo štafetová múka)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 150 ml mlieka (alebo iné tekutiny, ako napr. kokosové mlieko)
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 lyžička medu (nepovinné, pre chuť)

 

Ako upiecť dobrý bezlepkový chlieb?

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie chleba.
  2. V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V druhej miske vymiešajte vajcia, olej, mlieko, jablčný ocot a med.
  4. Postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrých a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  5. Nalejte cesto do pripravenej formy na pečenie.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre asi 40 – 45 minút, alebo kým chlieb nesvetne a nezmastní suchú špajdlu.
  7. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred servírovaním.

Takto pripravený bezlepkový chlieb sa skvele hodí k rôznym pokrmom alebo ho môžete vychutnať samotný. Dobrú chuť!

 

2)

Piecť dobrý bezlepkový chlieb môže byť výzvou, ale s troškou trpezlivosti a správnymi ingredienciami si môžete pripraviť chutný a nadýchaný chlieb. Tu je niekoľko tipov a recept, ktorý vám pomôže na tejto ceste.

Ingrediencie:

  • 500 g bezlepkovej múky (môžete použiť zmes bezlepkových múk, ako ryžová, mandľová, pohánková a tapioková)
  • 2 lyžičky psyllium vlákniny (pre lepšiu textúru)
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cukru
  • 7 g instantného droždia
  • 400 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Voliteľne: semená (slnečnicové, sezamové, atď.) na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte bezlepkovú múku, psyllium, soľ, cukor a instantné droždie. Dobre premiešajte suché ingrediencie, aby sa všetko spojilo.

  2. Pridanie tekutín: Do suchých ingrediencií pridajte teplú vodu a olivový olej. Pomocou lyžice alebo ruky dôkladne zamiešajte, kým nevznikne homogénne cesto. Bezlepkové cesto bude zvyčajne viac lepkavé a nie tak tuhé ako pšeničné.

  3. Fermentácia: Zakryte misku čistou utierkou a nechajte cesto fermentovať na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší. Cesto by malo byť nadýchané.

  4. Tvarovanie chleba: Po vykysnutí preneste cesto na pomúčenú pracovnú plochu (použite bezlepkovú múku na posypanie) a jemne ho prehnite. Potom vytvarujte bochník podľa svojich predstáv.

  5. Druhé kysnutie: Položte tvarovaný bochník na plech vyložený papierom na pečenie a zakryte ho utierkou. Nechajte kysnúť ešte 30-45 minút.

  6. Predohrev rúry: Pred pečením predhrejte rúru na 200 °C.

  7. Pečenie: Ak chcete, môžete bochník posypať semenami. Vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, alebo kým nebude pekne zlatohnedý a pri poklepaní na dno boletu sa ozve dutý zvuk.

  8. Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke. To zabezpečí, že sa nezparesní.

Tipy na záver:

  • Múčne zmesi: Pokiaľ kupujete bezlepkovú múku, vyberte zmes, ktorá obsahuje rôzne druhy múk a škrobov pre lepšiu chuť a štruktúru.
  • Textúra: Psyllium pomáha udržiavať vlhkosť a zlepšuje textúru bezlepkového chleba.
  • Experimentujte: Nebojte sa pridať rôzne bylinky, koreniny alebo sušené ovocie pre obohatenie chuti.

Piecť bezlepkový chlieb môže trvať určitý čas a prax, ale s týmto receptom a pár tipmi si môžete vychutnať domáci a chutný chlieb bez lepku. Prajem vám veľa šťastia v pečení!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *