Ako upiecť hovädzí steak?

Aby ste upiekli lahodný hovädzí steak, riadte sa nasledujúcimi pokynmi:

  1. Vyberte ideálny kúsok mäsa: Na hovädzí steak sú najvhodnejšie časti z chrbta alebo stredných rezných častí. Odporúča sa zvoliť kúsok s vyšším obsahom tuku pre zvýšenie šťavnatosti.
  2. Nechajte mäso na chvíľu odpočinúť: Pred samotnou prípravou nechajte mäso aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Tým zabezpečíte rovnomerné prepečenie.
  3. Pripravte si marinádu (nepovinné): Ak chcete doplniť chute a zjemniť mäso, umožnite mu pred grilovaním marinovanie. Použite olej, soľ, korenie a ďalšie bylinky a korenia podľa vlastného vkusu.
  4. Grilujte na silnom ohni: Rozhodnite sa, akú úroveň prepečenia chcete dosiahnuť. Na mierne prepečenie pečte steak 4-5 minút z každej strany na silnom ohni. Pre stredné prepečenie ho grilujte 5-6 minút z každej strany.
  5. Nechajte mäso opäť odpočinúť: Po grilovaní nechajte steak oddychovať minimálne 5-10 minút. Tým zabezpečíte, že šťavy sa rovnomerne rozdelia a steak ostane chutný a šťavnatý.
  6. Nakrájajte a servírujte: Pred podávaním nakrájajte steak na tenké plátky proti vláknam mäsa. Podávať ho môžete s rôznymi prílohami, ako sú pečené zemiaky, grilovaná zelenina alebo čerstvý šalát.

 

Ako urobiť hovädzí steak?

Príprava hovädzieho steaku môže byť nezabudnuteľným kulinárskym zážitkom, pokiaľ sa držíte niekoľkých základných zásad. Výsledkom bude šťavnatý a chutný steak, ktorý poteší nielen vás, ale aj vašich hostí. Tu máte jednoduchý postup, ako na to.

1. Výber kusa mäsa

Prvým krokom je vybrať si správny hovädzí steak. Najlepšie je zvoliť kusy s dobrým marblingom (pruhy tuku). Medzi obľúbené varianty patrí:

  • Ribeye
  • New York strip
  • Filet mignon
  • T-bone steak

2. Príprava mäsa

Pred samotným pečením je dôležité, aby bolo mäso správne pripravené. Nasledujte tieto kroky:

  • Nechajte steak odpočívať: Vyberte steak z chladničky a nechajte ho pri izbovej teplote 30–60 minút pred pečením. Tým zabezpečíte rovnomerné prepečenie.

  • Osoľte a okorenite: Tesne pred pečením steak poriadne ochuťte soľou a korením. Soľ posilní prirodzenú chuť mäsa. Môžete pridať aj bylinky alebo cesnak podľa vlastného vkusu pre extra zloženie chutí.

3. Pečenie

Existuje niekoľko spôsobov, ako upiecť steak, avšak jedným z najúčinnejších je použitie panvice alebo grilu.

Šumavské bravčové plátky na horčici a cesnaku

Šumavské bravčové plátky na horčici a cesnaku

Čítať viac »

  • Na panvici:

    1. Na panvici roztopte kvalitný olej (napríklad olivový alebo repkový) na stredne vysokom ohni.
    2. Keď je panvica dostatočne horúca, položte steak na panvicu. Nehýbte s ním počas pečenia, aby sa mohol vytvoriť pekný kôrky.
    3. Pečte 3–5 minút z každej strany, podľa hrúbky steaku a preferovanej úpravy (rare, medium, well done).
  • Na grile:

    1. Najprv predhrejte gril na vysokú teplotu.
    2. Položte steak na gril a pečte 4–6 minút na každej strane, opäť podľa hrúbky a preferovanej úpravy.

4. Kontrola teploty

Používanie teplomeru na mäso je najpresnejší spôsob, ako overiť, či je steak dostatočne upečený. Tieto hodnoty sú orientačné:

  • Rare: 50-52 °C
  • Medium rare: 57-60 °C
  • Medium: 63-68 °C
  • Medium well: 70-73 °C
  • Well done: nad 75 °C

5. Odpočinok

Po upečení je dôležité nechať steak na chvíľu odpočívať. Zabalte ho do alobalu a nechajte ho odpočívať 5-10 minút. Týmto spôsobom sa šťavy v mäse rozložia, a tým sa zabezpečí jeho výnimočná šťavnatosť.

6. Servírovanie

Steak môžete servírovať so širokou škálou príloh – môžete zvoliť grilovanú zeleninu, zemiaky alebo čerstvý šalát. Nezabudnite steak nakrájať na plátky proti vláknam, aby ste dosiahli maximálnu jemnosť.

Záver

Príprava hovädzieho steaku je umenie, ktoré si vyžaduje prax a trpezlivosť. Pri dodržiavaní týchto jednoduchých krokov si však môžete pripraviť úžasný steak, ktorý očarí každého. Prajeme vám veľa úspechov a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Juraj píše:

    Po nájdení tohto receptu, sa pečením hovadzieho steaku budem riadiť len týmto receptom. Vyšiel mi skvelo. Cela rodinka sme si na ňom pochutnali.

  2. Kocúr123 píše:

    Tento návod je skvelý! Nikdy som si nebol istý, ako správne pripraviť steak, ale teraz viem, čo robiť. Veľmi sa teším na to, že vyskúšam tieto tipy. Určite budem mať šťavnatý steak na večeru!

  3. JankaV píše:

    Wow, veľmi užitočné rady! S mojím manželom sme sa rozhodli upiecť steak a tento článok mi pomohol. Rada som si prečítala aj o marináde. Určite to vyskúšame a tešíme sa na chutný večer!

  4. PeťoZelenka píše:

    Tento článok je perfektný! Nikdy som nemal odvahu grilovať steak, ale po prečítaní týchto krokov sa cítim sebaisto. Mám už aj plán na víkendový barbecue s rodinou. Ďakujem za skvelé tipy!

  5. ZuzkaSrdiečko píše:

    Skvelý návod na prípravu steaku! Mám rada varenie a tento článok mi dal nové inšpirácie. Už sa neviem dočkať, kedy vyskúšam ten recept s marinádou. Určite to bude úspech medzi mojimi priateľmi.

  6. MačkoMia píše:

    Ďakujem za fantastický článok! Naozaj som sa naučila veľa o tom, ako správne pripraviť steak. Cítim sa teraz ako profesionálny kuchár! Teším sa na to, že všetkým ukážem svoje nové zručnosti.

  7. SamkoHranolček píše:

    Super návod na steak! Znie to tak jednoducho a chutne. Dúfam, že aj ja budem vedieť urobiť taký dobrý steak pre svojich kamarátov. Už plánujem grilovačku a určite použijem tieto tipy!

  8. LuluFanfáry píše:

    Tento príspevok ma veľmi inšpiroval! Rada varím a steak je moja obľúbená voľba na večeru. Všetky tieto kroky sú jasné a zrozumiteľné. Teším sa na oslavný večer s famóznym jedlom!

  9. _Dino_88_ píše:

    … Ak ste nikdy negrilovali steak, tento článok vám ukáže cestu! Ja osobne milujem ribeye a určite vyskúšam vaše rady o marinovaní pred pečením.

  10. "Bublina" píše:

    ‚Návod je super!‘ Predtým som mal obavy z grilovania steaku, ale teraz som si istý svojimi schopnosťami! Pripravím ho pre rodinu počas víkendu a verím, že budú nadšení.