Ako upiecť jaternice aby nepopraskali?

Ak máte v úmysle upiecť jaternice tak, aby sa nevytvorili praskliny, môžete aplikovať nasledujúci postup:

  1. Pred varením nechajte jaternice namočené vo vode po dobu približne 10 minút, aby sa trochu uvoľnili a stali sa flexibilnejšími.
  2. Ak sú jaternice naplnené, môžete ich skôr než začnete variť trošku prišpendliť alebo posypať strúhankou. Týmto spôsobom pomôžete predísť praskaniu počas varenia.
  3. Ked budú jaternice variť, do vody pridajte niekoľko kvapiek oleja, aby ste predišli ich prichyteniu na dno hrnca.
  4. Jaternice varíme vo vlažnej vode, postupne zvyšujúc teplotu a pridávať soľ. Po prudkom varení ich varte približne 10 – 15 minút (čas závisí aj od veľkosti jaterníc). Tesne pred koncom varenia je dobré ich rýchlo prepláchnuť pod vodou z vodovodu (tým odstránime všetky póry, ktoré sa medzi nimi vytvorili).
  5. Ak sa chystáte na opekanie jaterníc, môžete ich predtým jemne opražiť na panvici a následne dokončiť pečenie v rúre.

 

Akým spôsobom upiecť jaternice, aby nepraskali?

Jaternice sú populárnou špecialitou, obzvlášť počas fašiangov a vianočných sviatkov. Je skvelé, že sa chcete naučiť, ako ich správne pripraviť, aby si zachovali šťavnatosť a nepraskali. Tu je niekoľko odporúčaní, ako dosiahnuť dokonalé jaternice.

1. Výber kvalitných surovín

Pred samotným pečením je zásadné vybrať si kvalitné jaternice. Skontrolujte, že sú čerstvé a dobre pripravené. Pri nákupe preferujte výrobky od certifikovaných producentov alebo z miestnych trhov.

2. Predpečenie

Predtým, než jaternice vložíte do rúry, môžete ich na niekoľko minút predvariť vo vode. Udržujte teplotu tesne pod bodom varu, aby sa jaternice dostatočne zahreli, ale nepraskli. Tento krok zabezpečí, že jaternice budú šťavnaté a zároveň odstráni nadbytočný tuk.

3. Pomalé pečenie

Najlepšie je piecť jaternice pomaly a pri nižších teplotách. Optimálna teplota pečenia sa pohybuje okolo 160-180 °C. Pomalým pečením dosiahnete, že sa vnútro jaternice dôkladne prepečie a vonkajšia škrupina sa nespáli príliš rýchlo, čo by mohlo viesť k praskaniu.

4. Použitie tuku

Pred pečením je dobré potrieť jaternice jemnou vrstvou oleja alebo masla, čím znížite riziko praskania a zabezpečíte chrumkavejšiu škrupinu. Rozpálený tuk takisto pomôže rovnomerne distribuovať teplo.

Zapečené makaróny s mletým mäsom

Zapečené makaróny s mletým mäsom

Čítať viac »

5. Vhodná nádoba

Pri pečení jaterníc si vyberte adekvátnu nádobu. Ideálny je plech alebo pekáč s okrajmi, aby sa zabránilo ich prepadávaniu. Použitie mriežky v pekáči tiež uľahčí cirkuláciu vzduchu okolo jaterníc.

6. Kontrola počas pečenia

Pravidelne kontrolujte jaternice počas pečenia. Ak začne teplota stúpať príliš rýchlo, znížte ju, aby ste predišli praskaniu. Jaternice môžete občas otočiť pre rovnomerné spracovanie.

7. Nechajte ich vychladnúť

Po upečení je dobré nechať jaternice chvíľu odpočinúť pred podávaním. Týmto spôsobom sa stabilizujú šťavy vo vnútri a zabráni sa ich vytečeniu pri krájaní.

Dodržiavaním týchto tipov si zabezpečíte, že vaše jaternice budú dokonale upečené, chutné a bez prasklín. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. PečenýMacko píše:

    Skvelé tipy! Nikdy by som nepovedal, že jaternice môžu byť tak jednoduché na prípravu. Určite vyskúšam predvarenie a pomalé pečenie. Dúfam, že sa mi podarí upiecť ich bez praskania!

  2. Kuchárik123 píše:

    Ďakujem za užitočné rady! Jaternice sú moja obľúbená pochúťka, ale častokrát sa mi rozpadli. Teraz viem, ako na to! Určite vyskúšam všetky tipy, aby boli perfektne upečené!

  3. JasnýDeň píše:

    Tento článok je super! Rada pečiem jaternice a tieto rady sú presne to, čo som potrebovala. Pomalé pečenie znie skvele. Určite vyskúšam pridať olej pred pečením pre lepší výsledok!

  4. SrdiečkoMoj píše:

    Veľmi poučné! Jaternice sú pre mňa vždy výzvou, ale s týmito radami sa cítim sebavedomejšie. Nezabudnem na kontrolu počas pečenia a nechám ich vychladnúť pred podávaním. Ďakujem!

  5. ZlatýHrášok píše:

    Takže toto je tajomstvo úspechu pri pečení jaterníc? Ďakujem za tipy! Milujem dobré jedlo a s týmito radami určite poteším rodinu na sviatky. Teším sa na chutné jaternice bez praskania!

  6. ChutnýReceptik píše:

    Super článok! Vždy som mal problém s praskajúcimi jaternicami, ale teraz mám návod, ako tomu zabrániť. Taktiež sa mi páči nápad s mriežkou v pekáči – určite to skúsim!

  7. SladkýPohľad píše:

    Wow, aký skvelý príspevok! Jaternice milujem a tieto tipy mi pomôžu ich pripraviť dokonale. Pomalé pečenie je rozhodne cesta k šťavnatým jaterniciam bez trhlín!

  8. _FajnovyKus_ píše:

    ‚Dobrý deň! Veľmi sa teším z tohto článku o jaterniciach. Máte skvelé nápady na prípravu a určite to skúsim doma. Predvarenie znie ako geniálny krok!‘

  9. _MiskaPlnaRadosti_ píše:

    ‚Článok je veľmi inšpiratívny! Rada objavujem nové spôsoby varenia a tieto rady o jaternícach sú presne to, čo potrebujem.‘

  10. _RadosťZJedla_ píše:

    ‚Veľmi pekne napísané! Jaternice sú moje obľúbené jedlo počas sviatkov a teraz viem, ako ich pripraviť dokonale. Teším sa na varenie podľa vašich rád!‘