Ako upiecť kura, aby sa stalo šťavnatým? Celkom účinným spôsobom je znížiť teplotu v rúre a dôkladne zakryť kuracie mäso. Nezabudnite tiež podlievať, a to buď vodou alebo vývarom, či už slepačím, alebo zeleninovým.
Na prípravu šťavnatého kuraťa potrebujete nasledujúce suroviny:
– 1 kus kurča (podelené na porcie)
– 2 lyžice olivového oleja
– 1 cibuľa (nasekaná)
– 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)
– 1 pohár kuracieho vývaru
– 1 pohár bieleho vína
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– soľ, čierne korenie, červená paprika, mleté korenie
Postup na prípravu šťavnatého kuraťa
Návod:
1. Na panvici si zohrejte olivový olej a nasucho orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým sa nezafarbia do zlatista.
2. Pridajte kúsky kurčaťa a opékejte ich na oboch stranách, kým sa nezafarbia na peknú zlatohnedú farbu.
3. Následne pridajte kurací vývar, biele víno a paradajkový pretlak. Osoľte a okoreníte podľa vašich preferencií.
4. Ponechajte pod pokrievkou dusiť približne 30-40 minút, aby mäso úplne preniklo a zjemnilo.
5. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu a môžete ozdobiť bylinkami.
Takto takto pripravené kura by malo byť šťavnaté a plné chuti.
2) Ako upiecť kura aby nebolo suché?
Pečenie kuraťa môže byť niekedy výzvou, najmä ak sa snažíte dosiahnuť ideálnu kombináciu chutnosti a šťavnatosti. Mnohí ľudia sa obávajú suchého mäsa, avšak pár jednoduchých tipov vám pomôže upiecť kura, ktoré bude šťavnaté a plné lahodnej chuti. V tomto článku sa dozviete, ako dosiahnuť túto dokonalosť.
Potrebné suroviny na šťavnaté kura
Na prípravu kuraťa potrebujete:
- 1 celé kura (približne 1,5 kg)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 1 citrón (na šťavu a plnenie)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Čerstvý rozmarín alebo tymián
- 1 pohár kuracieho vývaru
Pokyny na pečenie kuraťa
Na začiatok si predohrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Kurča dôkladne umyte a osušte papierovými utierkami. Následne ho potrite olivovým olejom a posypte soľou a korením. Pre extra šťavnatosť môžete do vnútra vložiť citrón, nasekaný cesnak a bylinky. Týmto spôsobom sa lahodné arómy v priebehu pečenia preniknú do mäsa.
Na dno pekáča potom nalejte kurací vývar, aby ste zabezpečili, že kura zostane vlhké a zároveň sa vytvorí chutná omáčka. Kura pečte približne 1 až 1,5 hodiny, pričom každých 30 minút ho môžete polievať vývarom. Keď je kura zlatisté a šťavnaté, máte hotovo!
Podávajte kurča s obľúbenou prílohou a užívajte si jeho šťavnatosť a bohatosť chuti! Vychutnajte si svoju domácu večeru, ktorá určite očarí vašu rodinu a priateľov.