Ako upiecť lososa?

Ak chcete upiecť lososa, postupujte podľa týchto jednoduchých krokov:

  1. Predohrejte rúru na 200°C.
  2. Lososa opláchnite pod tečúcou vodou a obaľte ho v alobali alebo v pekáči na grilovanie.
  3. Osolte a okoreňte lososa podľa vášho vkusu. Môžete pridať napríklad čerstvý citrónový džús, bylinky alebo cesnak.
  4. Lososa dajte do rúry a pečte približne 12-15 minút na každých 450g mäsa. Ak je váš kus lososa tenší, pečte ho kratší čas.
  5. Akonáhle je losos hotový, mala by sa jeho vnútorná teplota pohybovať medzi 55-60°C. Jeho mäso by malo byť ľahko oddeľovateľné pomocou vidličky.

 

Ako upiecť lososa?

Losos je jednou z najobľúbenejších rýb, ktorú si môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Pečenie je jedným z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako využiť túto výnimočnú surovinu. Tu je jednoduchý návod, ako upiecť lososa, aby bol šťavnatý a plný chuti.

Potrebné su ingredients:

  • Filety z lososa (čerstvé alebo mrazené)
  • Olivový olej
  • Citrón (šťava a plátky)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Čerstvé bylinky (napríklad kôpor, petržlen alebo tymián) – voliteľné
  • Cesnak – voliteľné

Postup:

  1. Príprava lososa: Ak používate mrazeného lososa, nechajte ho pred prípravou rozmraziť v chladničke alebo v studenej vode. Po rozmrazení osušte filety papierovými utierkami.

  2. Predohrejte rúru: Predhrejte rúru na 200 °C (380 °F). Toto je ideálna teplota na pečenie, aby losos zostal šťavnatý.

  3. Príprava plechu na pečenie: Na plech položte papier na pečenie alebo ho jemne potrejte olivovým olejom, aby sa ryba neprilepila.

  4. Ochutenie: Filety z lososa položte na plech kožou nadol. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte aj čerstvé bylinky alebo nasekaný cesnak, ak máte radi ich chuť.

  5. Citrón: Vyžmýkajte na lososa šťavu z citróna a pridajte niekoľko plátkov citróna navrch filetu. Citrón dodá jedlu osviežujúcu chuť a arómu.

  6. Pečenie: Vložte plech s lososom do predhriatej rúry a pečte asi 12-15 minút, v závislosti od hrúbky filetov. Losos by mal byť dobre prepečený, ale stále šťavnatý. Ak chcete skontrolovať, či je ryba hotová, mala by sa ľahko odlúpnuť vidlicou a jej vnútro by malo byť jemne priesvitné.

  7. Servírovanie: Po upečení vyberte lososa z rúry a nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Podávajte so zeleninovým šalátom, ryžou, alebo pečenými zemiakmi. Môžete ho ozdobiť extra bylinkami alebo plátkami citróna.

Pečený losos je chutný, výživný a rýchlo pripravený. Tento jednoduchý a zdravý recept môžete prispôsobiť rôznymi marinádami či koreninami podľa vlastnej chuti. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Rybka123 píše:

    Veľmi užitočný návod! Nevedela som, ako správne upiecť lososa, ale po prečítaní týchto krokov sa to zdá jednoduché. Určite to skúsim doma a urobím radosť celej rodine. Ďakujem za tipy!

  2. MňamMňam píše:

    Skvelý recept! Losos je moja obľúbená ryba a konečne viem, ako ho pripraviť tak, aby bol šťavnatý a chutný. Hneď si zapíšem ingrediencie a vyskúšam to. Teším sa na výsledok!

  3. ChutnyHlad píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Nikdy som si nebol istý, ako piecť lososa správne, ale teraz to vyzerá jednoducho. Určite sa pustím do pečenia a pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  4. CulinaNinja píše:

    Wow, skvelé tipy na pečenie lososa! Rád varím a tento recept ma inšpiroval na novú večeru pre rodinu. Teším sa na tú osviežujúcu chuť citrónu s rybou. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  5. Zeleninka píše:

    Super návod! Milujem lososa a táto metóda pečenia vyzerá veľmi chutne. Konečne budem vedieť pripraviť rybu tak, aby bola jemná a plná chuti. Ďakujem za zdieľanie receptu!

  6. KucharskyGuru píše:

    Ďakujem za tento jednoduchý recept! Losos je moja obľúbená ryba a tento spôsob pečenia ma veľmi zaujal. Určite to vyskúšam aj s bylinkami pre extra chuť. Skvelé rady!

  7. RadosnyStol píše:

    Parádny návod na prípravu lososa! Veľmi sa teším, že môžem skúsiť piecť túto lahôdku doma. Vždy som si myslel, že je to zložité, ale teraz viem, že to zvládnem bez problémov.

  8. _Kulinaria_1 píše:

    …a posledná rada – nezabudnite si k tomu pripraviť nejaký chutný šalát! Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj zdravý a veľmi chutný. Už sa teším na večeru s lososom!

  9. #YummyFish píše:

    🙂 Skvelé tipy ako upiecť lososa! Máme ho radi doma a určite skúsim tieto nové triky so bylinkami a citrónom. Dúfam len, že to dopadne podľa očakávania!

  10. !KreativneVariace! píše:

    [[Chcete vedieť ešte viac o varení?]] Tento postup ma inšpiroval na experimentovanie so vlastnými prísadami pri pečení lososa! Kto vie, možno objavím nový obľúbený recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *