Ako upiecť lososa?

Aby ste upiekli lososa, riaďte sa týmito jednoduchými pokynmi:

  1. Najskôr predohrejte rúru na 200°C.
  2. Lososa dôkladne opláchnite pod prúdom vody a zabaľte ho do alobalu alebo vložte do pekáča na grilovanie.
  3. Dochutiť lososa soľou a korením podľa vlastného vkusu. Môžete pridať napríklad čerstvý citrónový džús, bylinky alebo strúčiky cesnaku.
  4. Vložte lososa do rúry a pečte približne 12-15 minút na každých 450 g ryby. Pokiaľ je váš kus lososa tenší, pečte ho kratší čas.
  5. Keď je losos hotový, vnútorná teplota by sa mala pohybovať medzi 55-60°C. Mäso by malo byť ľahko oddeliteľné vidličkou.

 

Ako upiecť lososa?

Losos patrí medzi najpopulárnejšie ryby, ktoré môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Pečenie je jednou z najjednoduchších a najchutnejších metód, ako využiť túto výnimočnú surovinu. Tu máte jednoduchý návod, ako upiecť lososa, aby bol šťavnatý a plný chuti.

Potrebné suroviny:

  • Filety z lososa (čerstvé alebo mrazené)
  • Olivový olej
  • Citrón (šťava a plátky)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Čerstvé bylinky (napríklad kôpor, petržlen alebo tymián) – voliteľné
  • Cesnak – voliteľné

Postup:

  1. Príprava lososa: Ak používate mrazené filety, pred prípravou ich nechajte rozmraziť buď v chladničke, alebo v studenej vode. Po rozmrazení ich osušte papierovými utierkami.

  2. Predohrejte rúru: Nastavte rúru na 200 °C (380 °F). Toto je optimálna teplota na pečenie, aby losos ostal šťavnatý.

  3. Príprava plechu na pečenie: Na plech položte papier na pečenie alebo ho jemne potrite olivovým olejom, aby sa ryba neprilepila.

  4. Ochutenie: Filety z lososa umiestnite na plech kožou nadol. Pokvapkajte ich olivovým olejom, posoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj čerstvé bylinky či nasekaný cesnak, ak ich máte radi.

    Zeleninová polievka bez bujónu

    Zeleninová polievka bez bujónu

    Čítať viac »

  5. Citrón: Na lososa vyžmýkajte šťavu z citróna a na samotný filet pridajte niekoľko plátkov citróna. Citrón dodá jedlu osviežujúcu chuť a arómu.

  6. Pečenie: Vložte plech s lososom do vyhriatej rúry a pečte asi 12-15 minút, v závislosti od hrúbky filetov. Losos by mal byť dobre prepečený, ale zároveň šťavnatý. Pre overenie, či je ryba hotová, by sa mala ľahko odlúpnuť vidlicou a jej vnútro by malo byť jemne priesvitné.

  7. Servírovanie: Po upečení vyberte lososa z rúry a nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Podávajte so zeleninovým šalátom, ryžou alebo pečenými zemiakmi. Môžete ho ozdobiť extra bylinkami alebo plátkami citróna.

Pečený losos je lahodný, výživný a rýchlo pripravený. Tento jednoduchý a zdravý recept môžete upraviť rôznymi marinádami či koreninami podľa vlastných preferencií. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Rybka123 píše:

    Veľmi užitočný návod! Nevedela som, ako správne upiecť lososa, ale po prečítaní týchto krokov sa to zdá jednoduché. Určite to skúsim doma a urobím radosť celej rodine. Ďakujem za tipy!

  2. MňamMňam píše:

    Skvelý recept! Losos je moja obľúbená ryba a konečne viem, ako ho pripraviť tak, aby bol šťavnatý a chutný. Hneď si zapíšem ingrediencie a vyskúšam to. Teším sa na výsledok!

  3. ChutnyHlad píše:

    Tento recept vyzerá fantasticky! Nikdy som si nebol istý, ako piecť lososa správne, ale teraz to vyzerá jednoducho. Určite sa pustím do pečenia a pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  4. CulinaNinja píše:

    Wow, skvelé tipy na pečenie lososa! Rád varím a tento recept ma inšpiroval na novú večeru pre rodinu. Teším sa na tú osviežujúcu chuť citrónu s rybou. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  5. Zeleninka píše:

    Super návod! Milujem lososa a táto metóda pečenia vyzerá veľmi chutne. Konečne budem vedieť pripraviť rybu tak, aby bola jemná a plná chuti. Ďakujem za zdieľanie receptu!

  6. KucharskyGuru píše:

    Ďakujem za tento jednoduchý recept! Losos je moja obľúbená ryba a tento spôsob pečenia ma veľmi zaujal. Určite to vyskúšam aj s bylinkami pre extra chuť. Skvelé rady!

  7. RadosnyStol píše:

    Parádny návod na prípravu lososa! Veľmi sa teším, že môžem skúsiť piecť túto lahôdku doma. Vždy som si myslel, že je to zložité, ale teraz viem, že to zvládnem bez problémov.

  8. _Kulinaria_1 píše:

    …a posledná rada – nezabudnite si k tomu pripraviť nejaký chutný šalát! Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj zdravý a veľmi chutný. Už sa teším na večeru s lososom!

  9. #YummyFish píše:

    🙂 Skvelé tipy ako upiecť lososa! Máme ho radi doma a určite skúsim tieto nové triky so bylinkami a citrónom. Dúfam len, že to dopadne podľa očakávania!

  10. !KreativneVariace! píše:

    [[Chcete vedieť ešte viac o varení?]] Tento postup ma inšpiroval na experimentovanie so vlastnými prísadami pri pečení lososa! Kto vie, možno objavím nový obľúbený recept.