Ako upiecť morku?

Ak chcete upiecť mrkvu, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Začnite odšúľaním a očistením mrkvy. Odstráňte koncovky a olúpte ju.
  2. Nalejte do hrnca dostatok vody a pridajte soľ. Pridajte mrkvu do vriacej vody. Nechajte ju variť asi 10-15 minút, alebo kým nebude mäkká.
  3. Ak chcete, môžete mrkvu variť aj v pare. Vo varenej vode sa však zachová viac živín.
  4. Keď je mrkva mäkká, scedte ju z vody a nechajte ju chvíľu vychladnúť.
  5. Potom môžete mrkvu nakrájať na kolieska alebo ju celú servírovať. Môžete ju podávať samotnú alebo pridať do rôznych jedál.
  6. Mrkva je chutná aj v kombinácii s bylinkami, maslom alebo jogurtovým dressingom.

 

Ako upiecť morku?

Upiecť morku môže byť skvelým spôsobom, ako pripraviť chutný a zároveň zdravý obed alebo večeru. Je to tradičný pokrm najmä počas sviatkov, no môže sa pripraviť aj pri iných príležitostiach. Tu je jednoduchý návod, ako na to.

Ingrediencie:

  • 1 morka (približne 4-6 kg)
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej alebo maslo
  • bylinky (napr. rozmarín, tymián, šalvia)
  • cesnak (3-4 strúčiky)
  • cibuľa (1-2 kusy)
  • mrkva (2-3 kusy)
  • zeler (1 kus)
  • jablká alebo citróny (na plnenie)
  • kura alebo vývar na podlievanie

Postup:

  1. Príprava morky:

    • Pred pečením je dôležité morku dôkladne umyť a pokožku osušiť papierovou utierkou.
    • Morku osolíme a okoreníme zvonku aj zvnútra. Do vnútra môžeme pridať aj bylinky a na kusy nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler či jablká na dochutenie.
  2. Príprava marinády:

    • V miske zmiešajte olivový olej alebo roztopené maslo s na jemno nasekaným cesnakom, soľou, čiernym korením a bylinkami. Túto zmes môžete vmasírovať do pokožky morky a tak jej dodať chuť.
  3. Predhriatie rúry:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
  4. Pečenie:

    • Morku položte na pekáč s prsnou časťou nahor. Pod morku môžete vložiť kúsky zeleniny a podlievať ju kuraťom alebo vývarom.
    • Pečte pri 180 °C a každých 30 minút ju podlievajte vývarom, aby bola šťavnatá. Približný čas pečenia je 13-15 minút na kilogram hmotnosti morky, takže 5-kilová morka bude piecť približne 2-2,5 hodiny.
  5. Skontrolujte prepečenie:

    • Keď je morka hotová, mala by mať vnútornej teplote okolo 75 °C. Na kontrolu môžete použiť teplomer na mäso, ktorý vložíte do najhrubšej časti stehna, aby ste sa uistili, že je morka dobre prepečená.
  6. Odpočinok:

    • Po upečení morku vyberte z rúry a nechajte ju niekoľko minút oddychovať. To pomôže šťavám sa rovnomerne rozložiť a morka ostane šťavnatejšia.
  7. Servírovanie:

    • Morku môžete podávať s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, ryža, zeleninový šalát či omáčka.

Tipy:

  • Na dochutenie morky môžete použiť aj rôzne marinády a korenia podľa vlastného vkusu.
  • Ak chcete, aby bola morka ešte šťavnatejšia, môžete ju pred pečením zarestovať na panvici zo všetkých strán.

Pečenie morky je krásny spôsob, ako pripraviť jedlo pre rodinu alebo priateľov. Verím, že sa vám bude dariť a vaša morka bude výborná! Bon appetit!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na morku je skvelý! Nikdy by ma nenapadlo, že to bude také jednoduché. Milujem, ako sa dá pridať toľko rôznych prísad. Určite vyskúšam a pozvem rodinu na obed!

  2. JankoZelenina píše:

    Veľmi užitočné informácie! Pečenie morky sa zdá byť zábavné a chutné. Už teraz sa teším, až si to pripravím s priateľmi. Ďakujem za návod, určite pomôže mnohým z nás.

  3. Snehulienka42 píše:

    Recept na mrkvu a morku je super! Nikdy som si nemyslela, že variť môže byť také jednoduché a rýchle. Určite si to zapíšem do svojho kuchárskeho zošita a vyskúšam ešte dnes!

  4. MackoPusko píše:

    Wow, tento článok ma veľmi inšpiroval! Príprava morky vyzerá fantasticky a určite to vyskúšam na sviatky. Veľká vďaka za tipy, určite prinesiem niečo výnimočné na stôl.

  5. Radosť123 píše:

    Skvelý návod, ako upiecť morku! Mám pocit, že aj ja môžem byť šéfkuchár doma. Chystám sa to vyskúšať na víkendovej oslave s rodinou. Teším sa na skvelé jedlo!

  6. Pohodička88 píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Už dlho hľadám niečo zaujímavé na pečenie. Morka so zeleninou bude určite hitom pri našich rodinných večerách. Naozaj ste ma nadchli!

  7. JasnáHlava99 píše:

    “Pečenie” nikdy nebolo tak jednoduché! Tento článok mi dal presne to, čo som potreboval vedieť pre prípravu chutného obeda pre rodinu. Verím, že všetkým bude chutiť! Ďakujem pekne!

  8. _Jasmina_45 píše:

    “Na varenie som vždy mala obavy,” ale tento návod ma presvedčil o opaku! Pečenie morky sa javí ako niečo nádherné a chutné pre celú rodinu. Nezabudnem sa podeliť o výsledok s ostatnými!

  9. _MačkaNaDome_12 píše:

    “Upečte” si morku je skvelý nápad! Aj ja som chcela pripraviť niečo špeciálne pre sviatky a toto je presne ono! Teším sa na skúšku nového receptu.

  10. PepaKuchynskyMajster píše:

    Tento recept je fantastický! Kombinácia byliniek so zeleninou dáva morke úžasnú chuť. Určite ho vyskúšam pri najbližších oslavách so svojimi priateľmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *