Ako upiecť nadýchaný kváskový chlieb

Ak máte záujem o pečenie nadýchaného kváskového chleba, riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:

  1. Vytvorte kvások:

     

    • V rozšírenej miske spojte 100 g aktívnej kváskovej kultúry s 200 ml vlažnej vody.
    • Pridajte 200 g múky a dôkladne zamiešajte.
    • Nechajte kváskovú zmes odpočívať pri izbovej teplote približne 1 hodinu, aby sa aktivoval kvások.
  2. Pripravte cesto:

     

    • Po uplynutí aktívnej hodiny pridajte do kvásku 500 g múky, 10 g soli a 300 ml vody.
    • Všetky zložky dôkladne premiešajte, až kým sa nevytvorí jemné hrudkovité cesto.
    • Zakryte misku utierkou a nechajte cesto kysnúť pri izbovej teplote niekoľko hodín (v závislosti od okolitej teploty a aktivity kvásku, niekedy je potrebné nechať cesto kysnúť aj cez noc).
  3. Modelujte a pečte chlieb:

     

    • Počas kysnutia si pripravte pec a vyložte ju papierom na pečenie alebo jemne vymažte olejom.
    • Keď je cesto pripravené, preklopte ho na pomúčenú pracovnú plochu a opatrne ho niekoľkokrát ohnite, aby ste získali tvar chleba.
    • Umiesťte cesto do pekáča, zakryte ho utierkou a nechajte ďalších 30-60 minút kysnúť.
  4. Predhrejte a potom upečte:

     

    Ako pripraviť chutnú ryžu?

    Ako pripraviť chutnú ryžu?

    Čítať viac »

    • Počas kysnutia zapnite rúru na 220 °C.
    • Ako náhle je rúra dostatočne nahriata a cesto je pripravené, narežte ho nožom na vrchu (tým pomôžete procesu pečenia).
    • Umiesťte chlieb do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým povrch chleba nezhnedne a nezíska peknú kôrku.
  5. Vychutnaj si svoj vlastný kváskový chlieb:

     

    • Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na rošte pred krájaním, aby sa vychladil.
    • Ako náhle je chlieb primerane vychladnutý, môžete ho nakrájať a podávať s maslom, džemom alebo inými obľúbenými prísadami.

Prajem vám veľa šťastia pri pečení nadýchaného kváskového chleba!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *