Ako upiecť orechový závin

Ako upiecť orechový závin?

Orechový závin je vynikajúci dezert, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj doma. Ponúkame vám jednoduchý recept na jeho prípravu:

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 200 g drvených orechov
  • 100 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • 50 g masla
  • 100 ml mlieka

 

Ako upiecť orechový závin -3

Akým spôsobom upiecť orechový závin?

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech na pečenie.
  2. V rozsiahlej miske zmiešajte drvené orechy, cukor, vajíčko, med a vanilkovú esenciu. Dobre premiešajte, aby vznikla hustá a lepkavá hmota.
  3. Rozvaľkajte lístkové cesto na pomúčenej doske do obdĺžnikovej formy a potom ho opatrne preneste na pripravený plech.
  4. Natriete orechovú náplň na rozvaľkané cesto a rovnomerne ju rozložte.
  5. Zrolujte cesto zo širších strán, aby ste vytvorili tvar závinu. Uistite sa, že sú záviny dobre zrolované.
  6. Maslo rozpustite v mlieku a touto zmesou potrite vrch závinu, aby získal chrumkavú a zlatohnedú farbu.
  7. Závin vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, kým nie je krásne zlatistý.
  8. Po upečení nechajte závin chvíľu vychladnúť, potom ho môžete nakrájať a servírovať.

Verím, že vám tento recept spríjemní chvíle a uspokojí vašu túžbu po orechovom závine. Dobrú chuť!

 

Ako upiecť orechový závin  -2
Ako upiecť orechový závin -2

2) Ako upiecť orechový závin?

Orechový závin predstavuje tradičnú slovenskú pochúťku, ktorá sa často servíruje pri rôznych slávnostiach a rodinných oslavách. Jeho príprava nie je veľmi komplikovaná, a ak sa riadite nasledujúcim receptom, určite očaríte svojich hostí. Tu je postup, ako na to.

Ingrediencie:

Na cesto:

Koľko kalórií má veľké pivo?

Koľko kalórií má veľké pivo?

Čítať viac »

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 2 žĺtky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 150 g cukru (môžete pridať aj viac podľa vkusu)
  • 1 dl mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 bielky (na zjemnenie plnky)
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
    • V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom do penista, potom pridajte žĺtky a mlieko. Dobre premiešajte.
    • Postupne pridávajte múkovú zmes a vypracujte hladké cesto. Cesto by malo byť jemné, ale nie lepkavé. Ak je potrebné, môžete pridať trochu múky alebo mlieka.
  2. Nechajte…

    Nechajte cesto odpočívať:
    • Obalíte cesto do potravinovej fólie a umiestnite ho do chladničky na približne 30 minút. Týmto spôsobom sa cesto bude lepšie rozvaľkávať.
  3. Príprava náplne:

    • V hlbokej miske dôkladne premiešajte mleté orechy, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Postupne pridávajte mlieko a všetko dobre zmiešajte.
    • Na záver opatrne zapracujte vyšľahané bielky, čím náplň zjemníte.
  4. Formovanie závinov:

    • Ako cesto vychladne, vyberte ho z chladničky a rozdeľte na dve časti (alebo na menšie časti, podľa veľkosti plechu).
    • S pomocou valčeka rozvaľkajte cesto na tenký plát, ktorý by mal mať hrúbku približne pol centimetra.
    • Na rovnomerne rozvaľkané cesto naneste orechovú náplň a potom cesto opatrne zrolujte.
  5. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na teplotu 180 °C.
    • Závin umiestnite na plech s papierom na pečenie. Môžete ich potrieť rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásnu zlatistú farbu.
    • Pečte približne 30-40 minút, alebo pokiaľ nie sú krásne zlaté. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
  6. Podávanie:

    • Keď vychladnú, môžete orechový závin posypať práškovým cukrom a nakrájať na plátky. Môže sa podávať teplý aj studený.

Verím, že si na tomto chutnom orechovom zavine skvele pochutnáte a že sa stane pravidelnou súčasťou vašich rodinných osláv! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Wow, orechový závin vyzerá fantasticky! Nikdy som ho neskúšal, ale tento recept ma naozaj motivuje. Myslím, že ho pripravím na víkend a určite to bude hit. Dúfam, že sa podarí tak dobre ako na obrázku!

  2. PandaMiska píše:

    Tento recept je jednoducho skvelý! Orechový závin je jedna z mojich najobľúbenejších pochúťok a tento spôsob prípravy vyzerá veľmi jednoduchý. Určite vyskúšam a poteším rodinu na narodeninovej oslave. Ďakujem za zdieľanie!

  3. Slniečko2023 píše:

    Jééj, orechový závin milujem! Je to skvelý dezert na každú oslavu. Tento recept vyzerá veľmi chutne a ľahko sa dá pripraviť. Už sa teším, až ho urobím doma pre svojich priateľov. Určite to bude úspech!

  4. MačkaKráľovná píše:

    Tento orechový závin vyzerá tak lákavo! Mám chuť ho hneď vyskúšať. Znie to veľmi jednoducho a určite prekvapím rodinu pri nedeľnom obede. Teším sa, že si môžem dopriať niečo takéto chutné!

  5. ZelenýJabĺčko píše:

    Tento recept na orechový závin je skvelý! Vždy som si myslel, že je náročný na prípravu, ale po prečítaní týchto krokov si myslím, že to zvládnem aj ja. Určite ho vyskúšam a dám vedieť, ako mi to šlo!

  6. BubkoMňau píše:

    Orechový závin? To znie ako niečo úžasné! Nikdy som ho nerobil doma, ale tento recept ma presvedčil o opaku. Veľa šťastia s jeho pečením všetkým – určite sa nám podarí urobiť niečo výnimočné.

  7. _VeselýMedveď_ píše:

    ‚Už sa neviem dočkať, kedy skúsim upiecť tento úžasný orechový závin! Vyzerá fantasticky a vôbec nevyzerá zložito. Urobím ho pre rodinu a verím, že budem hviezdou večera!‘

  8. _SladkáKávuška_ píše:

    ‚Mňam! Tento orechový závin ma oslovil hneď pri prvom pohľade! Máte úžasný recept – určite budem experimentovať v kuchyni a tešiť svojich blízkych touto dobrotou!‘

  9. _RoztomiléZajko_ píše:

    ‚Som nadšený z tohoto receptu na orechový závin! Vždy som sa bál piecť niečo takéto sám doma, ale teraz mám pocit, že to zvládnem. Ďakujem za inšpiráciu!‘

  10. _ChutnýKeksík_ píše:

    ‚Tento orechový závin vyzerá nádherne! Neviem sa dočkať toho lahodného výsledku po upečení. Pripravím ho na narodeninovej oslave mojej babičky – iste ju poteší!‘