Ako upiecť trdelnik

Ako pripraviť trdelník? Vedeli ste, že túto lahôdku si dokážete vyrobiť aj vo svojom domove? A to bez akýchkoľvek ťažkostí. Pripravujem ju výhradne týmto spôsobom.

Na pečenie trdelníka budete potrebovať tieto suroviny:
– 500g hladkej múky
– 250ml mlieka
– 1 kocka droždia
– 70g masla
– 70g cukru
– štipka soli
– 1 vajce
– 100g mletých orechov alebo mandlí
– vanilkový cukor
– škoricový cukor

Postup na prípravu trdelníka

1. Droždie rozdrobte do misky a zalejte ho teplým mliekom s trochou cukru.
2. V inej miske kombinujte múku so soľou a následne pridajte rozpustené maslo. Zmiešajte to aj s vajcom a postupne prilievajte droždové mlieko.
3. Cesto dôkladne spracujte, zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu.
4. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na tenký plát. Posypte ho mletými orechmi či mandľami a zrolujte do tvaru trubice.
5. Trubičku naneste na vyhriatu palicu a pečte v rúre na 180°C asi 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
6. Po upečení posypte ešte teplý trdelník vanilkovým a škoricovým cukrom.

Hotový trdelník servírujte teplý so šľahačkou alebo ovocím podľa vlastnej chuti. Prajeme dobrú chuť!

 

Trdelník patrí medzi najobľúbenejšie sladké pečivo, ktoré sa typicky vyrába v strednej Európe. Jeho vynikajúca chuť a chrumkavá kôrka sú spojené s mnohými nezabudnuteľnými momentmi strávenými na trhoch a festivaloch. V tomto článku vám ukážeme jednoduchý recept na dokonalý chrumkavý trdelník s domácimi ingredienciami.

Polievka z hlivy ústricovej

Polievka z hlivy ústricovej

Čítať viac »

Suroviny na trdelník

Na výrobu štyroch trdelníkov budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • cukor a škorica na obalenie

Postup na prípravu trdelníka

Začneme tým, že si pripravíme cesto. V rozsiahlej miske zmiešame hladkú múku, cukor a soľ; do stredu vložíme sušené droždie. V hrnci zahrejeme mlieko a maslo, dokiaľ sa maslo úplne nerozpustí. Následne túto zmes pridáme do múky a spolu s vajcami dôkladne vymiesime, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.

Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu, pokým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na štyri časti a z nich vytvoríme dlhé prúžky. Obviňujeme ich v zmesi cukru a škorice a následne ich natiahneme na valce, respektíve špeciálne formy na trdelníky.

Trdelníky pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, kým nedosiahnu zlatohnedú farbu. Hotové trdelníky môžeme podávať posypané práškovým cukrom a škoricou. Vychutnajte si každý kúsok tejto sladkej pochúťky!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Gazdinka píše:

    Je dobre vedieť, že trdelník sa dá pripraviť aj doma.

  2. Mia123 píše:

    Wow, trdelník vyzerá úžasne! Nikdy som nevedela, že je to také jednoduché. Určite sa pokúsim ho upiecť doma a pridať aj nejaké ovocie. Teším sa na to!

  3. Kocurko píše:

    Super recept! Trdelník je moja obľúbená pochúťka. Vždy som si myslel, že ho môžem mať len na festivaloch, ale teraz si ho môžem pripraviť aj doma. Ďakujem za tipy!

  4. PečenieSrdcom píše:

    Tento recept je skvelý! Práve som vyskúšala upiecť trdelník a bol fantastický. Cesto bolo krásne nadýchané a chrumkavé. Odporúčam každému, aby to vyskúšal!

  5. Janko12345 píše:

    Trdelník je moja srdcovka! Vďaka tomuto receptu ho budem piecť častejšie. Kombinácia s škoricovým cukrom je geniálna. Neviem sa dočkať, kedy si dám kúsok so šľahačkou.

  6. MačkaMňau píše:

    Tento článok mi spravil deň! Doma sme mali vždy trdelník od babičky a teraz si ho môžem pripraviť aj ja. Je to skvelý spôsob, ako stráviť čas s rodinou.

  7. AnkaKucharka píše:

    Fantastický recept na trdelník! Už dlho som hľadala niečo jednoduché a chutné na pečenie. Veľmi sa teším, keď ho vyskúšam s priateľmi na grilovačke!

  8. Bublinka88 píše:

    ‚Ahojte všetci! Tento recept vyzerá super! Milujem pečenie a trdelníky sú pre mňa veľká pochúťka. Určite skúsim pridať orechy ako vy!

  9. 'Zlatíčko' píše:

    ‚Ten trdelník vyzerá fantasticky! Už sa neviem dočkať, kedy si ho upečiem doma s deťmi. Myslím, že budeme mať veľa zábavy pri jeho príprave!‘