Ako pripraviť trdelník? Vedeli ste, že túto lahôdku si dokážete vyrobiť aj vo svojom domove? A to bez akýchkoľvek ťažkostí. Pripravujem ju výhradne týmto spôsobom.
Na pečenie trdelníka budete potrebovať tieto suroviny:
– 500g hladkej múky
– 250ml mlieka
– 1 kocka droždia
– 70g masla
– 70g cukru
– štipka soli
– 1 vajce
– 100g mletých orechov alebo mandlí
– vanilkový cukor
– škoricový cukor
Postup na prípravu trdelníka
1. Droždie rozdrobte do misky a zalejte ho teplým mliekom s trochou cukru.
2. V inej miske kombinujte múku so soľou a následne pridajte rozpustené maslo. Zmiešajte to aj s vajcom a postupne prilievajte droždové mlieko.
3. Cesto dôkladne spracujte, zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu.
4. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na tenký plát. Posypte ho mletými orechmi či mandľami a zrolujte do tvaru trubice.
5. Trubičku naneste na vyhriatu palicu a pečte v rúre na 180°C asi 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
6. Po upečení posypte ešte teplý trdelník vanilkovým a škoricovým cukrom.
Hotový trdelník servírujte teplý so šľahačkou alebo ovocím podľa vlastnej chuti. Prajeme dobrú chuť!
Trdelník patrí medzi najobľúbenejšie sladké pečivo, ktoré sa typicky vyrába v strednej Európe. Jeho vynikajúca chuť a chrumkavá kôrka sú spojené s mnohými nezabudnuteľnými momentmi strávenými na trhoch a festivaloch. V tomto článku vám ukážeme jednoduchý recept na dokonalý chrumkavý trdelník s domácimi ingredienciami.
Suroviny na trdelník
Na výrobu štyroch trdelníkov budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 1 balíček sušeného droždia
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- štipka soli
- cukor a škorica na obalenie
Postup na prípravu trdelníka
Začneme tým, že si pripravíme cesto. V rozsiahlej miske zmiešame hladkú múku, cukor a soľ; do stredu vložíme sušené droždie. V hrnci zahrejeme mlieko a maslo, dokiaľ sa maslo úplne nerozpustí. Následne túto zmes pridáme do múky a spolu s vajcami dôkladne vymiesime, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu, pokým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na štyri časti a z nich vytvoríme dlhé prúžky. Obviňujeme ich v zmesi cukru a škorice a následne ich natiahneme na valce, respektíve špeciálne formy na trdelníky.
Trdelníky pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-20 minút, kým nedosiahnu zlatohnedú farbu. Hotové trdelníky môžeme podávať posypané práškovým cukrom a škoricou. Vychutnajte si každý kúsok tejto sladkej pochúťky!