Na zimu je možné uskladniť rajčiny rôznymi spôsobmi, napríklad ako rajčinovú omáčku alebo sušené rajčiny. Tu je recept na uskladnenie rajčín vo forme rajčinovej omáčky:
Na prípravu potrebujete:
– 2 kg rajčín
– 1 veľkú cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 1/4 šálky octu
– 2 lyžice cukru
– soľ, korenie, bazalka podľa vlastného vkusu
Ako uskladniť rajčiny na zimu?
Postup:
1. Rajčiny ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na malé kúsky.
2. V hrnci zohrejte olej a opražte cibuľu s cesnakom dozlatista.
3. Pridajte nasekané rajčiny a varte približne 20-30 minút, kým rajčiny nezmäknú.
4. Následne pridajte ocot, cukor, soľ, korenie a bazalku podľa svôjho vkusu. Pokračujte vo varení ďalších 10-15 minút.
5. Omáčku prelejte do sklenených nádob alebo vyparovača a uzatvorte. Sterilizujte v horúcej vode asi 20-25 minút.
6. Po vychladnutí uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.
Takto pripravenú rajčinovú omáčku môžete využiť na prípravu rozličných jedál počas zimných mesiacov.