Ako uvariť boršč

Určite! Boršč je vynikajúca tradičná ukrajinská polievka. Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 500 g repy, olúpané a nastrúhané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1/2 hlávky kapusty, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice octu
  • 1 bobkový list
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kyslá smotana a čerstvá kôpor, na dochutenie

 

Ako uvariť boršč?

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci orestujte cibuľu a cesnak, kým sa stanú prehľadné.
  2. Pridajte nastrúhanú repu, mrkvu a paradajkový pretlak. Varte približne 5 minút za občasného miešania.
  3. Pridajte zeleninový vývar a bobkový list. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte vrieť 15 minút.
  4. Pridajte nakrájané zemiaky a kapustu do hrnca. Pokračujte varením na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne, to zvyčajne trvá asi 20 minút.
  5. Vmiešajte ocot, soľ a korenie podľa chuti. Ochutnajte a prípadne pridajte viac korenia.
  6. Pred servírovaním odstráňte bobkový list.
  7. Lyžičkou do taniera nalejte boršč a ozdobte každú porciu lyžičkou kyslej smotany a čerstvého kôpra.
  8. Podávajte horúci boršč a dobrovoľne pridajte chlieb, prípadne s kyslou smotanou, alebo si ho môžete vychutnať samotný.

Boršč sa často podáva ako samostatný hlavný chod, no môžete ho tiež podávať s chlebom, kyslou smotanou alebo dokonca so šalátom ako súčasť kompletného jedla. Prispôsobte si recept podľa svojich chutí a experimentujte s ingredienciami. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Wow, boršč vyzerá úžasne! Nikdy som ho nevaril, ale s týmto jednoduchým receptom to určite skúsim. Milujem jedlá, ktoré sú plné chuti a zdravia. Ďakujem za tip!

  2. Kocúrik22 píše:

    Tento recept na boršč ma veľmi zaujal! Recepty s repou sú skvelé a zdravé. Určite si ho pripravím na víkend. Neviem sa dočkať tej chuti, znie to fantasticky!

  3. ZelenýJablko píše:

    Boršč je skvelá polievka! Som rád, že ste zdieľali tento recept. S pridaním kyslej smotany a kôpru to bude dokonalé jedlo pre každého. Teším sa na varenie!

  4. BublinkovýMikloš píše:

    Tento recept je super! Milujem polievky a boršč je moja obľúbená. Vždy ma zahreje a dodá energiu. Ďakujem za jasný postup, určite ho vyskúšam už tento týždeň!

  5. JasnéSlnko píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na boršč! Vyzerá veľmi chutne a zdravé zároveň. Určite si pripravím túto polievku počas chladných dní, aby som sa zahrial. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. SlovenskýDúha píše:

    Naprosto úžasný recept na boršč! Pripomína mi detstvo, keď som ho jedával u babičky. Tento jednoduchý návod mi určite pomôže pripraviť si ho aj doma.

  7. PohodovýPetrík píše:

    ‘Boršč’ znie ako perfektný nápad na večeru! Som nadšený z možnosti pridať rôzne ingrediencie podľa chuti. Teším sa na experimentovanie v kuchyni s týmto jedlom.

  8. 'Zlatý'Ovocie píše:

    ‘Recept na boršč je skvelý! Máte pravdu, dá sa prispôsobiť podľa preferencií každého jednotlivca. Teším sa, že si túto tradičnú polievku pripravím doma.

  9. 'Hravé'Klíče píše:

    ‘Tento recept vyzerá fantasticky! Boršč je úplne super jedlo pre rodinu a aj pre hostí. Už mám chuť vyskúšať túto kombináciu chutí – určite bude výborná!’

  10. 'Fialová'Voda píše:

    ‘Skvelý návod na varenie boršča! Veľa zeleniny a výborných chutí robí toto jedlo unikátne. Určite ho zaradím do svojho týždenného menu.’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *