Ako uvariť demikát

Určite! Demikát je vynikajúce jedlo, ktoré si môžete pripraviť doma. Tu je podrobnejší postup na prípravu demikátu:

Suroviny:

  • 500 g mäsa (napríklad hovädzie, bravčové alebo kuracie)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 poháre vody
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 2 dl smotany na varenie

 

Ako uvariť demikát?

Postup:

  1. Mäso si najprv nakrájame na menšie kúsky a posolíme podľa chuti. Mäso podľa vašej preferencie môže byť na plátky, kúsky alebo kocky.
  2. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame. Na panvici rozpustíme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté a voňavé.
  3. Pridáme nakrájané mäso na panvicu a opražíme ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu na hnedú. Mäso opečením získava bohatšiu chuť a arómu.
  4. Po opečení mäsa pridáme mletú sladkú a červenú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Premiešame, aby sa korenie rovnomerne rozložilo po mäse.
  5. Nalejeme do hrnca vodu, ktorá by mala pokryť mäso. Vodu môžeme prípadne prilievať pocitovne, ak sa nám zdá, že mäso sa varí v suchej omáčke.
  6. Hrnec s mäsom privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a cestom prechádza ľahko. Pomalý varením sa mäso rozpustí na jemné vlákna a stane sa mäkké a šťavnaté.
  7. Keď je mäso uvarené, pridáme smotanu na varenie, ktorá dodá demikátu krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Pridaním smotany ešte necháme jedlo povariť pár minút, aby sa všetky chute spojili.
  8. Hotový demikát podávame s prílohou podľa vlastnej chuti. Klasickou prílohou k demikátu sú zemiaková kaša alebo cestoviny, ale môžete si vybrať aj ryžu, knedle alebo chlebík.

Teším sa, že vám môžem pomôcť s prípravou demikátu. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *