Ako uvariť guľáš?
Aby ste pripravili guláš, postupujte podľa týchto nasledujúcich krokov:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad plece)
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 papriky (červené, žlté alebo zelené)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička korenia na guláš
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na restovanie
- voda alebo hovädzí vývar
Akým spôsobom pripraviť guľáš?
Príprava:
- Mäso nakrájajte na menšie časti a cibuľu s cesnakom nasekajte.
- Na zahriatej panvici nalejte olej a opečte mäso do zlatohneda z oboch strán. Následne ho vyberte a odložte na bok.
- Do panvice dajte cibuľu a cesnak a restujte ich do zlatista.
- Papriky nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuli. Krátko ich opečte, zhruba 2 minúty.
- Do zmesi pridajte sladkú a mletú červenú papriku, paradajkový pretlak, korenie na guláš, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
- Vráťte mäso späť do panvice a pridajte dostatok vody alebo hovädzieho vývaru tak, aby pokrývalo mäso.
- Zakryte panvicu a varte guláš na nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, alebo dokým mäso nezmäkne a chuť gulášu sa nezdokonale rozvinie.
- Počas varenia odstráňte prípadnú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu.
- Servírujte guláš s chlebom alebo knedľami.
Verím, že sa vám váš vlastnoručne pripravený guláš bude veľmi páčiť!

2) Ako uvariť guľáš?
Guláš patrí medzi najpopulárnejšie jedlá slovenskej kuchyne. Jeho príprava nie je náročná, avšak vyžaduje si trošku trpezlivosti a správne vybrané ingrediencie. Tu je jednoduchý recept, ako si pripraviť chutný guláš.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne krk alebo plece)
- 2 veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 zemiaky (voliteľné)
- 2 červené papriky
- 2-3 lyžice sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 lyžice mletej rasce
- 1-2 lyžice oleja
- Voda (podľa potreby)
- Chili korenie (podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa a zeleniny: Hovädzie mäso nakrájajte na kocky približne 2-3 cm veľké. Cibule nasekajte na drobno a cesnak na plátky. Papriky môžete nakrájať na prúžky alebo kocky, podľa vlastného vkusu.
-
Orestovanie cibule:V hrnci na strednom plameni zahrejte olej. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opečte ju, kým nebude priesvitná a zlatá. Tento proces bude trvať približne 5-7 minút.
-
Pridanie mäsa: Akonáhle je cibuľa hotová, vložte do hrnca nakrájané hovädzie mäso. Opečte ho zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Pridanie korenín: K mäsu následne pridajte sladkú papriku, soľ, čierne korenie, bobkové listy a rascu. Dôkladne premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
-
Varíme: Do hrnca pridajte vodu, aby bolo mäso ponorené, a priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a nechajte guľáš pomaly variť približne 1,5 až 2 hodiny. Počas varenia občas premiešajte a ak je to nevyhnutné, doplňte vodu.
-
Pridanie zeleniny: Po približne hodine varenia je možné pridať nakrájané zemiaky a papriky. Ak túžite po pikantnejšom guľáši, možete pridať aj chili korenie. Pokračujte vo varení ešte ďalších 30-45 minút, kým sa všetky ingrediencie neuvaria do mäkka.
-
Servírovanie: Po dopletení guľáš odstavte z ohňa a nechajte chvíľu vychladnúť. Pred podávaním ho môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Podáva sa s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Týmto spôsobom si môžete dopriať tradičný slovenský guľáš, ktorý je skvelý na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak na víkendový obed. Prajeme dobrú chuť!