Ako uvariť guľáš?

Ak chcete uvariť guláš, nasledujte tieto kroky:

Suroviny:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad hovädzie plece)
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (červená, žltá alebo zelená)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička korenia na guláš
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na opekanie
  • voda alebo hovädzí vývar

 

Ako uvariť guľáš?

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na menšie kúsky a cibuľu a cesnak nasekajte.
  2. Na rozpálenej panvici zohrejte olej a opečte mäso z každej strany dozlatista. Potom ho vyberte z panvice a odložte.
  3. Do panvice pridajte cibuľu a cesnak a opečte ich dozlatista.
  4. Papriky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ich do panvice. Opečte ich krátko, asi 2 minúty.
  5. Pridajte sladkú a mletú červenú papriku, pretlak z paradajok, korenie na guláš, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte.
  6. Vráťte mäso späť do panvice a pridajte dosť vody alebo hovädzieho vývaru, aby mäso bolo pokryté.
  7. Zakryte panvicu a nechajte guláš variť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké a chuť gulášu sa nevyvinie.
  8. Počas varu odstraňte prípadnú penu z povrchu.
  9. Podávajte guláš s chlebom alebo knedľami.

Dúfam, že vám bude chutiť váš domáci guláš!

 

2)

Guľáš je jedným z najobľúbenejších jedál v slovenskej kuchyni. Jeho príprava nie je zložitá, avšak vyžaduje si trochu trpezlivosti a správne suroviny. Tu je jednoduchý recept, ako si uvariť chutný guľáš.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie krk alebo plece)
  • 2 veľké cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 2 červené papriky
  • 2-3 lyžice sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 ližice mletej rasce
  • 1-2 lyžice oleja
  • Voda (podľa potreby)
  • Chilli korenie (podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa a zeleniny: Hovädzie mäso nakrájajte na kocky s veľkosťou približne 2-3 cm. Cibule nakrájajte na drobno a cesnak na plátky. Papriky môžete nakrájať na pásiky alebo kocky, ako sa vám páči.

  2. Orestovanie cibule: V hrnci na strednom plameni rozohrejte olej. Pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a orestujte, kým nebude sklovitá a zlatistá. To môže trvať približne 5-7 minút.

  3. Pridanie mäsa: Keď je cibuľa hotová, pridajte nakrájané hovädzie mäso. Orestujte ho na všetkých stranách, kým nezhnedne.

  4. Pridanie korenín: K mäsu pridajte sladkú papriku, soľ, čierne korenie, bobkové listy a rascu. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.

  5. Varíme: Pridajte do hrnca vodu, aby mäso bolo ponorené, a priveďte do varu. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte guľáš pomaly variť približne 1,5 až 2 hodiny. Počas varenia občas premiešajte a ak je potrebné, dolievajte vodu.

  6. Pridanie zeleniny: Po približne hodine varenia môžete pridať nakrájané zemiaky a papriky. Ak chcete guľáš pikantnejší, pridajte aj chili korenie. Varíme ešte ďalších 30-45 minút, kým sa všetky suroviny neuvaria do mäkka.

  7. Servírovanie: Po uvarení guľáš vyberte z ohňa a nechajte chvíľu odstáť. Pred podávaním môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Týmto spôsobom si môžete vychutnať tradičný slovenský guľáš, ktorý je ideálny pre rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak na víkendový obed. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kuchárik123 píše:

    Tento recept na guľáš je skvelý! Postup je jasný a všetky ingrediencie sa dajú ľahko zohnať. Veľmi sa teším, ako si ho pripravím na víkend s rodinou. Určite pridám aj zemiaky, to bude mňam!

  2. JankoH píše:

    Wow, guľáš vyzerá úžasne! Mám rád, keď sú jedlá jednoduché na prípravu. Určite vyskúšam tento recept a pozvem aj kamarátov. Verím, že im bude chutiť rovnako ako mne!

  3. PaniKucharka píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Guľáš je moje obľúbené jedlo a tento spôsob prípravy ma nadchol. Už sa neviem dočkať, kedy ho uvarím pre rodinu na nedeľu. Určite budem postupovať podľa vašich pokynov!

  4. MilošB píše:

    Parádny recept! Guľáš patrí medzi moje top jedlá a tento návod je veľmi užitočný. Znie to jednoduché a chutné! Urobím ho aj s paprikami, myslím, že to dodá výnimočnú chuť. Teším sa na výsledok!

  5. Zlatka_88 píše:

    Tento guľáš bude skvelý hit na našej rodinnej oslave! Milujem tradičné slovenské jedlá a tento recept vyzerá jednoducho fantasticky. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam čoskoro a podám to so špeciálnym chlebom.

  6. RoboPohoda píše:

    Perfektný recept! Guľáš je vždy dobrá voľba pre každú príležitosť. Vaša podrobná inštrukcia mi veľmi pomôže pri varení. Dúfam, že sa mi podarí taký chutný guláš ako vám! Teším sa na jeho vôňu!

  7. _MartaZ_ píše:

    ‘Guľáš’ – slovo, ktoré ma vždy poteší! Tento návod vyzerá jednoducho skvele a už teraz cítim tú báječnú chuť. Vrelo odporúčam každému kuchárovi experimentovať s týmto receptom. Pridám aj chili pre extra šmrnc!

  8. _LacoVarenie_ píše:

    ‘Guľáš’ je najlepšie jedlo na svete! Tento recept sa mi páči kvôli jeho jednoduchosti a rýchlosti prípravy. Veľa šťastia pri varení prajem všetkým, ktorí ho vyskúšajú ako ja. Uvidíme sa pri stoloch plných dobra!

  9. _SofiaJoy_ píše:

    ‘Mňam!’ Tento guľášový recept ma úplne nadchol! Myslím si, že s týmito surovinami vytvorím niečo úžasné pre moju rodinu počas víkendu. Ďakujem za inšpiráciu a teším sa na varenie s láskou.

  10. _PeterKuchyňa_ píše:

    ‘Guľáš’ – klasika medzi jedlami! Naozaj milujem vaše rady o tom, ako správne pripraviť guláš takto doma. Je to perfektný spôsob, ako stráviť čas s rodinou okolo stola plného dobrôt!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *