Ako uvariť guľáš

Ako uvariť guľáš?

Aby ste pripravili guláš, postupujte podľa týchto nasledujúcich krokov:

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad plece)
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (červené, žlté alebo zelené)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžica mletej červenej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička korenia na guláš
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • olej na restovanie
  • voda alebo hovädzí vývar

 

Ako uvariť guľáš - 2

Akým spôsobom pripraviť guľáš?

Príprava:

  1. Mäso nakrájajte na menšie časti a cibuľu s cesnakom nasekajte.
  2. Na zahriatej panvici nalejte olej a opečte mäso do zlatohneda z oboch strán. Následne ho vyberte a odložte na bok.
  3. Do panvice dajte cibuľu a cesnak a restujte ich do zlatista.
  4. Papriky nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuli. Krátko ich opečte, zhruba 2 minúty.
  5. Do zmesi pridajte sladkú a mletú červenú papriku, paradajkový pretlak, korenie na guláš, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
  6. Vráťte mäso späť do panvice a pridajte dostatok vody alebo hovädzieho vývaru tak, aby pokrývalo mäso.
  7. Zakryte panvicu a varte guláš na nízkej teplote približne 1,5 až 2 hodiny, alebo dokým mäso nezmäkne a chuť gulášu sa nezdokonale rozvinie.
  8. Počas varenia odstráňte prípadnú penu, ktorá sa vytvorila na povrchu.
  9. Servírujte guláš s chlebom alebo knedľami.

Verím, že sa vám váš vlastnoručne pripravený guláš bude veľmi páčiť!

 

Ako uvariť guľáš
Ako uvariť guľáš

2) Ako uvariť guľáš?

Guláš patrí medzi najpopulárnejšie jedlá slovenskej kuchyne. Jeho príprava nie je náročná, avšak vyžaduje si trošku trpezlivosti a správne vybrané ingrediencie. Tu je jednoduchý recept, ako si pripraviť chutný guláš.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne krk alebo plece)
  • 2 veľké cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 zemiaky (voliteľné)
  • 2 červené papriky
  • 2-3 lyžice sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 lyžice mletej rasce
  • 1-2 lyžice oleja
  • Voda (podľa potreby)
  • Chili korenie (podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

Syrová omáčka na cestoviny

Syrová omáčka na cestoviny

Čítať viac »

  1. Príprava mäsa a zeleniny: Hovädzie mäso nakrájajte na kocky približne 2-3 cm veľké. Cibule nasekajte na drobno a cesnak na plátky. Papriky môžete nakrájať na prúžky alebo kocky, podľa vlastného vkusu.

  2. Orestovanie cibule:V hrnci na strednom plameni zahrejte olej. Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu a opečte ju, kým nebude priesvitná a zlatá. Tento proces bude trvať približne 5-7 minút.

  3. Pridanie mäsa: Akonáhle je cibuľa hotová, vložte do hrnca nakrájané hovädzie mäso. Opečte ho zo všetkých strán, až kým nezíska zlatohnedú farbu.

  4. Pridanie korenín: K mäsu následne pridajte sladkú papriku, soľ, čierne korenie, bobkové listy a rascu. Dôkladne premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.

  5. Varíme: Do hrnca pridajte vodu, aby bolo mäso ponorené, a priveďte do varu. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a nechajte guľáš pomaly variť približne 1,5 až 2 hodiny. Počas varenia občas premiešajte a ak je to nevyhnutné, doplňte vodu.

  6. Pridanie zeleniny: Po približne hodine varenia je možné pridať nakrájané zemiaky a papriky. Ak túžite po pikantnejšom guľáši, možete pridať aj chili korenie. Pokračujte vo varení ešte ďalších 30-45 minút, kým sa všetky ingrediencie neuvaria do mäkka.

  7. Servírovanie: Po dopletení guľáš odstavte z ohňa a nechajte chvíľu vychladnúť. Pred podávaním ho môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Podáva sa s čerstvým chlebom alebo knedľou.

Týmto spôsobom si môžete dopriať tradičný slovenský guľáš, ktorý je skvelý na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak na víkendový obed. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kuchárik123 píše:

    Tento recept na guľáš je skvelý! Postup je jasný a všetky ingrediencie sa dajú ľahko zohnať. Veľmi sa teším, ako si ho pripravím na víkend s rodinou. Určite pridám aj zemiaky, to bude mňam!

  2. JankoH píše:

    Wow, guľáš vyzerá úžasne! Mám rád, keď sú jedlá jednoduché na prípravu. Určite vyskúšam tento recept a pozvem aj kamarátov. Verím, že im bude chutiť rovnako ako mne!

  3. PaniKucharka píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Guľáš je moje obľúbené jedlo a tento spôsob prípravy ma nadchol. Už sa neviem dočkať, kedy ho uvarím pre rodinu na nedeľu. Určite budem postupovať podľa vašich pokynov!

  4. MilošB píše:

    Parádny recept! Guľáš patrí medzi moje top jedlá a tento návod je veľmi užitočný. Znie to jednoduché a chutné! Urobím ho aj s paprikami, myslím, že to dodá výnimočnú chuť. Teším sa na výsledok!

  5. Zlatka_88 píše:

    Tento guľáš bude skvelý hit na našej rodinnej oslave! Milujem tradičné slovenské jedlá a tento recept vyzerá jednoducho fantasticky. Ďakujem za tipy, určite to vyskúšam čoskoro a podám to so špeciálnym chlebom.

  6. RoboPohoda píše:

    Perfektný recept! Guľáš je vždy dobrá voľba pre každú príležitosť. Vaša podrobná inštrukcia mi veľmi pomôže pri varení. Dúfam, že sa mi podarí taký chutný guláš ako vám! Teším sa na jeho vôňu!

  7. _MartaZ_ píše:

    ‚Guľáš‘ – slovo, ktoré ma vždy poteší! Tento návod vyzerá jednoducho skvele a už teraz cítim tú báječnú chuť. Vrelo odporúčam každému kuchárovi experimentovať s týmto receptom. Pridám aj chili pre extra šmrnc!

  8. _LacoVarenie_ píše:

    ‚Guľáš‘ je najlepšie jedlo na svete! Tento recept sa mi páči kvôli jeho jednoduchosti a rýchlosti prípravy. Veľa šťastia pri varení prajem všetkým, ktorí ho vyskúšajú ako ja. Uvidíme sa pri stoloch plných dobra!

  9. _SofiaJoy_ píše:

    ‚Mňam!‘ Tento guľášový recept ma úplne nadchol! Myslím si, že s týmito surovinami vytvorím niečo úžasné pre moju rodinu počas víkendu. Ďakujem za inšpiráciu a teším sa na varenie s láskou.

  10. _PeterKuchyňa_ píše:

    ‚Guľáš‘ – klasika medzi jedlami! Naozaj milujem vaše rady o tom, ako správne pripraviť guláš takto doma. Je to perfektný spôsob, ako stráviť čas s rodinou okolo stola plného dobrôt!