Ahojte!
Ak sa chystáte pripraviť vajce na mäkko, tu je jednoducho vykonateľný návod:
- Na začiatok si nachystajte hrniec naplnený vodou. Môžete zvoliť široký hrniec, v ktorom bude dostatok tekutiny, aby sa vajcia celé ponorili.
- Pokryte hrniec s vodou pokrievkou a nastavte sporák na stredný plameň. Sledujte, aby sa voda nepripálila.
- Ako náhle voda začne bublinkovať, opatrne vložte vajcia jedno po druhom. Na to môžete použiť naberačku alebo lyžicu, aby ste ich šetrne pustili do vody.
- Varte vajcia v mäkkom stave približne 4 až 5 minút. Tento čas je orientačný pre veľké vajcia, prispôsobte si ho podľa vlastných preferencií. Ak preferujete pevnejšie vajce, varte ich o niečo dlhšie.
- Po uplynutí stanovenej doby vyberte vajcia z hrnca a ponorte ich do studenej vody, aby ste zastavili varenie. Môžete pridať aj ľad, ak chcete, aby sa ochladili rýchlejšie.
Akým spôsobom pripraviť vajce na mäkko?
Príprava vajca na mäkko je nenáročná úloha a vyžaduje iba niekoľko základných krokov. Pre dosiahnutie ideálneho vajca na mäkko sa riaďte nasledujúcimi krokmi:
Potrebné suroviny:
- Čerstvé vajcia
- Voda
- Soľ (podľa vlastného uváženia)
Pomôcky:
- Hrniec s pokrievkou
- Lyžica
- Časovač
Pokyny:
-
Príprava vajec: Pred varením je dobré nechať vajcia približne 30 minút pri izbovej teplote. Toto opatrenie zabráni praskaniu škrupiny počas varenia.
-
Naplnite hrniec vodou: Naplníte hrniec takou dávkou vody, aby boli vajcia celkom ponorené. Voda by mala byť asi 2,5 cm nad vajcami.
-
Zohriatie vody: Umiestnite hrniec s vodou na sporák a priveďte na var.
-
Ponorenie vajec: Keď voda začne variť, opatrne vložte vajcia do vody pomocou lyžice. Dôležité je, aby ste ich do vody dávali pomaly, aby nedošlo k ich rozbitiu.
-
Varenie: Po vložení vajec do vriacej vody znížte teplotu na mierny var. Odteraz nastavte časovač. Pre mäkko uvarené vajcia varte:
- 6 minút pre veľmi mäkký žĺtok,
- 7 minút pre krémový žĺtok.
-
Chladenie: Po skončení varenia ihneď vyberte vajcia z vody a ponorte ich do studenej vody (alebo ich opláchnite pod studenou tečúcou vodou), aby ste zastavili proces varenia. Nechajte ich v studenej vode minimálne 2 minúty.
-
Olúpanie vajec: Opatrne rozbite škrupinu na širšej časti vajíčka a následne ju olúpte. Môžete jemne poklepať po celom vajci, aby sa škrupina ľahšie oddelila.
-
Podávanie: Vajcia na mäkko servírujte na tanieri, môžete ich posoliť alebo ich podávať so suchármi, chlebom či inými prílohami podľa chuti.
Príprava vajec na mäkko je skutočne jednoduchá a výsledok je veľmi chutný. Prajeme vám dobrú chuť!