Ako uvariť zajaca

Ako uvariť zajaca?

Zajačie mäso je možné spracovať rôznymi metódami, tu je jeden z postupov:

Zloženie:

  • 1 stredne veľký zajac
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 pór
  • 2 listy cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžica múky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka červeného vína
  • soľ a korenie 

 

Ako uvariť zajaca?

Postup:

  1. Dôkladne umyte zajaca pod tečúcou vodou a osušte ho papierovým uterákom.
  2. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Mrkvu, zeler a pór nakrájajte na kolieska.
  3. Na stredne silnom plameni rozohrejte maslo a olej v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte niekoľko minút, kým sa nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
  4. Vložte zajaca do hrnca a opražte ho zo všetkých strán, kým mäso nezíska jemne zlatavú farbu.
  5. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler, pór, listy cesnaku, bobkové listy a korene zeleru. Smažte ešte niekoľko minút.
  6. Posypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Následne pridajte zeleninový vývar a víno. Priveďte do varu.
  7. Znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a varte na miernom ohni približne 2-3 hodiny, kým mäso nie je mäkké a ľahko sa oddelí od kostí.
  8. Pred podávaním odstráňte bobkové listy a korenie. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  9. Podávajte zajaca s zemiakmi, kašou alebo s obľúbenou zeleninou.

Dobrú chuť!

 

Ako uvariť zajaca - 2

2) Ako uvariť zajaca?

Zajac je chutné a výživné mäso, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Tu je recept na tradične duseného zajaca s bylinkami a zeleninou.

Ingrediencie:

  • 1 zajac (o hmotnosti približne 1,5 – 2 kg)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
  • Olej (olivový alebo slnečnicový)
  • Soľ a čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, petržlen)
  • Pšeničná múka (na obalenie)

Postup:

  1. Príprava zajaca: Zajaca dôkladne umyte a osušte. Môžete ho nasekať na jednotlivé časti…

    Kuracie prsia zapekané s lečom

    Kuracie prsia zapekané s lečom

    Čítať viac »

  2. Rezance (stehienka, chrbát, hlavu).

  3. Krytie múkou: Každý kúsok zajaca dôkladne obalíte v pšeničnej múke. Týmto spôsobom vytvoríte lahodnú kôrku pri pečení.

  4. Opekanie: Na panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olej a jednotlivé kúsky zajaca opečte zo všetkých strán do zlatista. Následne ich vyberte a uložte na tanier.

  5. Príprava zeleninového základu: Na tej istej panvici restujte na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezjemnia. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu a opiekajte ešte 2-3 minúty.

  6. Vrátenie zajaca do hrnca: Kusy zajaca vložte späť do hrnca a pridajte červené víno. Nechajte variť asi 5 minút, aby sa odparil alkohol.

  7. Pridávanie vývaru a aromatických byliniek: Potom pridajte vývar, bobkové listy a čerstvo nasekané bylinky. Priveďte do varu.

  8. Pomalené dusenie: Znížte teplotu a zakryte hrniec. Dusíme na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezjemní. Pravidelne kontrolujte, aby sa mäso neprilepilo, a ak je to potrebné, pridajte trochu vody alebo vývaru.

  9. Príprava zemiakových variantov: Zemiaky ošúpte, nakrájajte a pridajte do hrnca približne 30 minút pred koncom varenia, aby sa dostatočne uvarili spolu so zajacom.

  10. Servírovanie: Po dokončení varenia podávajte zajaca s omáčkou a zeleninou. Môžete pridať aj knedle alebo čerstvý chlieb.

Verím, že si pochutnáte! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Kocúrik23 píše:

    Mám rád recepty na jedlá z mäsa a tento vyzerá skvele! Zajac je výborné mäso a tá kombinácia so zeleninou a bylinkami je určite lahodná. Určite vyskúšam a pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  2. JanaSrdce píše:

    Tento recept sa mi veľmi páči! Zajac s červeným vínom znie fantasticky. Určite ho pripravím na víkendový obed, verím, že to bude mňamka! Ďakujem za inšpiráciu!

  3. RoboCestovateľ píše:

    Super nápad na varenie! Nikdy som nevaril zajaca, ale po prečítaní tohto receptu sa odvážim. Vyzerá to jednoducho a chutne. Teším sa na výsledok, určite to bude bomba!

  4. MalaVčielka píše:

    Ó, aký skvelý recept! Zajac s bylinkami vyzerá tak lákavo. Rada varím a tento recept určite vyskúšam. Milujem nové chute, takže sa teším na túto delikatesu!

  5. TomášKuchár píše:

    Jasné, toto je presne to, čo potrebujem pre svoje varenie! Zajac je nezvyčajné mäso, ale táto príprava s omáčkou a zeleninou ma veľmi láka. Teším sa na výsledok, dúfam že budem úspešný!

  6. VeronikaZeleninka píše:

    Wow, toto vyzerá skvele! Mám rada jedlá zo zajaca a tento recept je presne to pravé. Kombinácia zeleniny a vínka mu dá extra šmrnc. Už sa neviem dočkať, kedy ho uvarím!

  7. PetríkHráč píše:

    ‚Dobrú chuť‘ mi naplnilo oči radosti pri pohľade na tento recept! Nikdy som nevaril zajaca, ale teraz mám chuť to skúsiť. Som si istý, že to bude chutiť famózne!

  8. 'Snílek77' píše:

    ‚Tento recept vyzerá úžasne! Milujem jedlá s kvalitným mäsom ako je zajac. Suroviny sú jednoduché a chutné – nemôžem sa dočkať ochutnávky!‘

  9. 'MačkaLásky' píše:

    ‚Toto vyzerá ako perfektný spôsob ako pripraviť zajaca! Zelenina a bylinky dodajú jedlu úžasnú chuť. Mám radosť z nových receptov – Ďakujem za inšpiráciu!‘

  10. 'BubkoZabko' píše:

    ‚Zajac s bylinkami znie fantasticky! Už len pri čítaní som dostal hlad. Teším sa na prípravu podľa vášho návodu – verím že to zvládnem!‘

  11. Zlatý Zajko píše:

    Wow, tento recept na zajaca je skvelý! Nikdy som ho nevaril, ale vyzerá to veľmi chutne a jednoduché. Určite to vyskúšam a pozvem rodinu na obed. Dúfam, že sa im bude páčiť!

  12. Mlsná Mačka píše:

    Tento recept ma veľmi oslovil! Zajac je skutočne chutné mäso a príprava vyzerá lákavo. Hlavne sa teším na kombináciu byliniek a vína, to bude super chuťovka. Ďakujem za tip!

  13. Rýchly Šéfkuchár píše:

    Úžasný recept! Rád varím a tento spôsob prípravy zajaca mi naozaj znie dobre. Bude to skvelé jedlo pre moju rodinu na nedeľný obed. Teším sa na výsledok!

  14. Srdcová Kuchařka píše:

    Toto je presne ten recept, ktorý som hľadala! Zajac s bylinkami a zeleninou znie fantasticky. Nemôžem sa dočkať, kedy ho pripravím a ochutnám tú bohatú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  15. Jasná Hlava píše:

    Recept je jasný a jednoduchý! Milujem variť nové jedlá a tento zajac určite obohatí moju kuchyňu. Pripravím ho pre priateľov a verím, že budú nadšení. Veľká vďaka za zdieľanie!

  16. Veselý Jedlík píše:

    Super návod na varenie zajaca! Vyzerá to veľmi chutne a zdravé zároveň. Kombinácia s červeným vínom ma úplne dostala. Určite to skúsim počas víkendu!

  17. Pohodový Kamarát píše:

    Tento recept ma ohromil svojou jednoduchosťou! Zajac ako jedlo je skvelá voľba, málo ľudí ho pripravuje, takže budem hviezdou večere s týmto jedlom. Veľa šťastia pri varení všetkým!

  18. Snílek píše:

    ‚Ako uvariť zajaca‘ – perfektný návod pre všetkých milovníkov dobrého jedla! Som si istý, že táto kombinácia surovín vytvorí úžasnú chuťovku. Už teraz sa teším na výsledok môjho snaženia.

  19. _Kulinársky Guru_ píše:

    ‚Varenie zajaca‘ ma nikdy tak nezaujímalo ako teraz! Tento recept je jasný krok po kroku a vyzerá nielen chutne, ale aj zdravé. Urobím to pre rodinu počas sviatkov.

  20. __ChutnýFanda__ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – toto je presne to, čo chcem počuť po dovarení tohoto úžasného receptu! Zajac s bylinkami znie ako dokonalé jedlo pre akúkoľvek oslavu alebo rodinné stretnutie.