Ako uvariť zajaca?
Zajačie mäso je možné spracovať rôznymi metódami, tu je jeden z postupov:
Zloženie:
- 1 stredne veľký zajac
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 1 pór
- 2 listy cesnaku
- 3 bobkové listy
- 1 lyžica múky
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 1 šálka červeného vína
- soľ a korenie
Ako uvariť zajaca?
Postup:
- Dôkladne umyte zajaca pod tečúcou vodou a osušte ho papierovým uterákom.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Mrkvu, zeler a pór nakrájajte na kolieska.
- Na stredne silnom plameni rozohrejte maslo a olej v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte niekoľko minút, kým sa nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
- Vložte zajaca do hrnca a opražte ho zo všetkých strán, kým mäso nezíska jemne zlatavú farbu.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler, pór, listy cesnaku, bobkové listy a korene zeleru. Smažte ešte niekoľko minút.
- Posypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Následne pridajte zeleninový vývar a víno. Priveďte do varu.
- Znížte teplotu, zakryte hrniec pokrievkou a varte na miernom ohni približne 2-3 hodiny, kým mäso nie je mäkké a ľahko sa oddelí od kostí.
- Pred podávaním odstráňte bobkové listy a korenie. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Podávajte zajaca s zemiakmi, kašou alebo s obľúbenou zeleninou.
Dobrú chuť!
2) Ako uvariť zajaca?
Zajac je chutné a výživné mäso, ktoré sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Tu je recept na tradične duseného zajaca s bylinkami a zeleninou.
Ingrediencie:
- 1 zajac (o hmotnosti približne 1,5 – 2 kg)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 200 ml červeného vína
- 500 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
- Olej (olivový alebo slnečnicový)
- Soľ a čierne korenie
- 2 bobkové listy
- Čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, petržlen)
- Pšeničná múka (na obalenie)
Postup:
-
Príprava zajaca: Zajaca dôkladne umyte a osušte. Môžete ho nasekať na jednotlivé časti…
-
Rezance (stehienka, chrbát, hlavu).
-
Krytie múkou: Každý kúsok zajaca dôkladne obalíte v pšeničnej múke. Týmto spôsobom vytvoríte lahodnú kôrku pri pečení.
-
Opekanie: Na panvici alebo v hlbokom hrnci zahrejte olej a jednotlivé kúsky zajaca opečte zo všetkých strán do zlatista. Následne ich vyberte a uložte na tanier.
-
Príprava zeleninového základu: Na tej istej panvici restujte na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezjemnia. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu a opiekajte ešte 2-3 minúty.
-
Vrátenie zajaca do hrnca: Kusy zajaca vložte späť do hrnca a pridajte červené víno. Nechajte variť asi 5 minút, aby sa odparil alkohol.
-
Pridávanie vývaru a aromatických byliniek: Potom pridajte vývar, bobkové listy a čerstvo nasekané bylinky. Priveďte do varu.
-
Pomalené dusenie: Znížte teplotu a zakryte hrniec. Dusíme na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezjemní. Pravidelne kontrolujte, aby sa mäso neprilepilo, a ak je to potrebné, pridajte trochu vody alebo vývaru.
-
Príprava zemiakových variantov: Zemiaky ošúpte, nakrájajte a pridajte do hrnca približne 30 minút pred koncom varenia, aby sa dostatočne uvarili spolu so zajacom.
-
Servírovanie: Po dokončení varenia podávajte zajaca s omáčkou a zeleninou. Môžete pridať aj knedle alebo čerstvý chlieb.
Verím, že si pochutnáte! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať.