Ako uvariť zajaca?

Ako uvariť zajaca

Zajaca je možné uvariť rôznymi spôsobmi, tu je jeden z nich:

Zloženie:

  • 1 stredne veľký zajac
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 pór
  • 2 listy cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžica múky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka červeného vína
  • soľ a korenie 

 

Ako uvariť zajaca?

Postup:

  1. Dôkladne opláchnite zajaca pod tečúcou vodou a osušte papierovým uterákom.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Mrkvu, zeler a pór nakrájajte na plátky.
  3. V hrnci na strednom ohni rozohrejte maslo a rastlinný olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte niekoľko minút, kým nebudú mäkké a trochu zlatisté.
  4. Pridajte zajaca do hrnca a opálikajte z každej strany, kým mäso nezíská jemne zlatistú farbu.
  5. Pridajte mrkvu, zeler, pór, listy cesnaku, bobkové listy a koreňy zeleru. Opražte ďalších pár minút.
  6. Posypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Potom pridajte zeleninový vývar a víno. Dovarte do varu.
  7. Znížte teplotu, prikryte hrniec vekom a varte na miernom ohni asi 2-3 hodiny, kým mäso nebude mäkké a ľahko sa bude oddeľovať od kostí.
  8. Pred podávaním odstráňte bobkové listy a korenie. Osolte a okoreňte podľa chuti.
  9. Zajaca môžete podávať s zemiakmi, kašou alebo obľúbenou zeleninou.

Dobrú chuť!

 

2)

Zajac je lahodné a zdravé mäso, ktoré sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tu je recept na tradičného duseného zajaca s bylinkami a zeleninou.

Ingrediencie:

  • 1 zajac (o hmotnosti približne 1,5 – 2 kg)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
  • Olej (olivový alebo slnečnicový)
  • Soľ a čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, petržlen)
  • Pšeničná múka (na obalenie)

Postup:

  1. Príprava zajaca: Zajaca dôkladne umyte a osušte. Môžete ho naporciovať na jednotlivé kusy (stehienka, chrbát, hlavu).

  2. Obalenie v múke: Každý kus zajaca jemne obalte v pšeničnej múke. To pomôže vytvoriť chutnú kôrku pri pečení.

  3. Orestovanie: Na panvici alebo v hlbokom hrnci rozohrejte olej a kusy zajaca orestujte zo všetkých strán do zlata. Potom ich vyberte a odložte na tanier.

  4. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú. Pridajte nakrájanú mrkvu a orestujte ďalšie 2-3 minúty.

  5. Zasúvajte zajaca späť: Do hrnca vráťte kusy zajaca a pridajte červené víno. Nechajte víno variť asi 5 minút, aby sa odparila alkoholová chuť.

  6. Pridanie vývaru a byliniek: Následne pridajte vývar, bobkové listy a čerstvé bylinky. Priveďte k varu.

  7. Dusenie: Znížte teplotu a zakryte hrniec. Dusíme na slabom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým nezmäkne. Pravidelne kontrolujte, či sa mäso nepripáli, a v prípade potreby pridajte trochu vody alebo vývaru.

  8. Príprava zemiakov: Zemiaky olúpte, nakrájajte a pridajte do hrnca asi 30 minút pred koncom varenia, aby sa dobre uvarili spolu so zajacom.

  9. Podávanie: Po dovarení podávajte zajaca s omáčkou a zeleninou. Môžete pridať aj knedle alebo čerstvý chlieb.

Dúfam, že si pochutnáte! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať.

Podobné príspevky

20 Komentárov

  1. Kocúrik23 píše:

    Mám rád recepty na jedlá z mäsa a tento vyzerá skvele! Zajac je výborné mäso a tá kombinácia so zeleninou a bylinkami je určite lahodná. Určite vyskúšam a pozvem aj priateľov na ochutnávku!

  2. JanaSrdce píše:

    Tento recept sa mi veľmi páči! Zajac s červeným vínom znie fantasticky. Určite ho pripravím na víkendový obed, verím, že to bude mňamka! Ďakujem za inšpiráciu!

  3. RoboCestovateľ píše:

    Super nápad na varenie! Nikdy som nevaril zajaca, ale po prečítaní tohto receptu sa odvážim. Vyzerá to jednoducho a chutne. Teším sa na výsledok, určite to bude bomba!

  4. MalaVčielka píše:

    Ó, aký skvelý recept! Zajac s bylinkami vyzerá tak lákavo. Rada varím a tento recept určite vyskúšam. Milujem nové chute, takže sa teším na túto delikatesu!

  5. TomášKuchár píše:

    Jasné, toto je presne to, čo potrebujem pre svoje varenie! Zajac je nezvyčajné mäso, ale táto príprava s omáčkou a zeleninou ma veľmi láka. Teším sa na výsledok, dúfam že budem úspešný!

  6. VeronikaZeleninka píše:

    Wow, toto vyzerá skvele! Mám rada jedlá zo zajaca a tento recept je presne to pravé. Kombinácia zeleniny a vínka mu dá extra šmrnc. Už sa neviem dočkať, kedy ho uvarím!

  7. PetríkHráč píše:

    ‘Dobrú chuť’ mi naplnilo oči radosti pri pohľade na tento recept! Nikdy som nevaril zajaca, ale teraz mám chuť to skúsiť. Som si istý, že to bude chutiť famózne!

  8. 'Snílek77' píše:

    ‘Tento recept vyzerá úžasne! Milujem jedlá s kvalitným mäsom ako je zajac. Suroviny sú jednoduché a chutné – nemôžem sa dočkať ochutnávky!’

  9. 'MačkaLásky' píše:

    ‘Toto vyzerá ako perfektný spôsob ako pripraviť zajaca! Zelenina a bylinky dodajú jedlu úžasnú chuť. Mám radosť z nových receptov – Ďakujem za inšpiráciu!’

  10. 'BubkoZabko' píše:

    ‘Zajac s bylinkami znie fantasticky! Už len pri čítaní som dostal hlad. Teším sa na prípravu podľa vášho návodu – verím že to zvládnem!’

  11. Zlatý Zajko píše:

    Wow, tento recept na zajaca je skvelý! Nikdy som ho nevaril, ale vyzerá to veľmi chutne a jednoduché. Určite to vyskúšam a pozvem rodinu na obed. Dúfam, že sa im bude páčiť!

  12. Mlsná Mačka píše:

    Tento recept ma veľmi oslovil! Zajac je skutočne chutné mäso a príprava vyzerá lákavo. Hlavne sa teším na kombináciu byliniek a vína, to bude super chuťovka. Ďakujem za tip!

  13. Rýchly Šéfkuchár píše:

    Úžasný recept! Rád varím a tento spôsob prípravy zajaca mi naozaj znie dobre. Bude to skvelé jedlo pre moju rodinu na nedeľný obed. Teším sa na výsledok!

  14. Srdcová Kuchařka píše:

    Toto je presne ten recept, ktorý som hľadala! Zajac s bylinkami a zeleninou znie fantasticky. Nemôžem sa dočkať, kedy ho pripravím a ochutnám tú bohatú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  15. Jasná Hlava píše:

    Recept je jasný a jednoduchý! Milujem variť nové jedlá a tento zajac určite obohatí moju kuchyňu. Pripravím ho pre priateľov a verím, že budú nadšení. Veľká vďaka za zdieľanie!

  16. Veselý Jedlík píše:

    Super návod na varenie zajaca! Vyzerá to veľmi chutne a zdravé zároveň. Kombinácia s červeným vínom ma úplne dostala. Určite to skúsim počas víkendu!

  17. Pohodový Kamarát píše:

    Tento recept ma ohromil svojou jednoduchosťou! Zajac ako jedlo je skvelá voľba, málo ľudí ho pripravuje, takže budem hviezdou večere s týmto jedlom. Veľa šťastia pri varení všetkým!

  18. Snílek píše:

    ‘Ako uvariť zajaca’ – perfektný návod pre všetkých milovníkov dobrého jedla! Som si istý, že táto kombinácia surovín vytvorí úžasnú chuťovku. Už teraz sa teším na výsledok môjho snaženia.

  19. _Kulinársky Guru_ píše:

    ‘Varenie zajaca’ ma nikdy tak nezaujímalo ako teraz! Tento recept je jasný krok po kroku a vyzerá nielen chutne, ale aj zdravé. Urobím to pre rodinu počas sviatkov.

  20. __ChutnýFanda__ píše:

    ‘Dobrú chuť!’ – toto je presne to, čo chcem počuť po dovarení tohoto úžasného receptu! Zajac s bylinkami znie ako dokonalé jedlo pre akúkoľvek oslavu alebo rodinné stretnutie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *