Ako uvariť zelenú špargľu?

Príprava zelenej špargle je veľmi jednoduchá. Postupujte podľa nasledujúcich pokynov:

  1. Na začiatok dôkladne opláchnite zelenú špargľu pod tečúcou vodou. Odstráňte tuhé konce, približne 2-3 centimetre od spodnej časti. Tento krok je nevyhnutný na zbavenie sa hrubých vlákien.
  2. Môžete rozrezať zelenú špargľu na menšie kusy, ak máte záujem, avšak tento krok nie je povinný.
  3. V hrnci nechajte vodu zovrieť. Potom pridajte niekoľko lyžíc soli a spustite tiež zeler.
  4. Vložte zelenú špargľu do vriacej vody. Varíme ju približne 2-3 minúty, alebo pokiaľ nezmäkne. Počas varenia ju pravidelne kontrolujte, aby ste predišli prevareniu.
  5. Po uvarení zelenej špargle ju okamžite premiestnite do ľadovej vody. Tento krok zastaví proces varenia a zabezpečí, že zelená špargľa ostane nádherne zelená.
  6. Precedte zelenú špargľu a podávajte ju teplú.

 

Ako pripraviť zelenú špargľu?

Príprava zelenej špargle je rýchla a jednoduchá. Tento zelený poklad je nielen chutný, ale aj veľmi výživný, plný vitamínov a minerálov. Tu je návod, ako na to:

Ingrediencie:

  • Čerstvá zelená špargľa
  • Soľ
  • Voda
  • (Voliteľné) Maslo alebo olivový olej na servírovanie

Postup:

  1. Príprava špargle:

    • Na začiatok umyte zelenú špargľu pod tečúcou vodou. Odstráňte zdrevnatené konce: stačí ich zlomiť alebo odrezať, obyčajne približne 2-3 cm od spodku.
  2. Príprava vody:

    • Do väčšieho hrnca nalejte vodu a prisypte trošku soli. Nechajte vodu zovrieť na silnom ohni.
  3. Varovanie:

    Ako upiecť domáce rožky?

    Ako upiecť domáce rožky?

    Čítať viac »

    • Keď voda začne vrieť, opatrne vložte špargľu do hrnca. Varte ju asi 3-5 minút, v závislosti od hrúbky stoniek. Špargľa by mala byť jemná, ale stále chrumkavá.
  4. Testovanie:

    • Po 3 minútach skontrolujte špargľu. Ak je stále trochu tuhá, pokračujte vo varení ešte niekoľko minút. Je dôležité sa vyhnúť prevareniu, aby nestratila svoju farbu a textúru.
  5. Chladenie:

    • Keď je špargľa hotová, rýchlo ju vytiahnite z vody a preneste do misky so studenou vodou (alebo ju môžete opláchnuť studenou vodou), aby ste zastavili proces varenia.
  6. Podávanie:

    • Vysušte špargľu a podávajte ju teplú, môžete ju pokvapkať olivovým olejom alebo rozpučeným maslom, prípadne dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Skvele sa hodí ako príloha alebo do šalátov.

Tipy:

  • Zelenú špargľu môžete tiež grilovať alebo piecť, aby ste dostali zaujímavú chuť.
  • Špargľa je výborná súčasť mnohých pokrmov: od cestovín po rizoto, preto sa nebojte experimentovať!

Prajem vám dobrú chuť! Zelená špargľa je skvelou voľbou pre zdravú a chutnú stravu.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. rene píše:

    Len takto ju varím a nijak inak.
    Rene

  2. Ivan píše:

    Tento recept je suprový.Začal som špargľu variť takto a vychádza mi perfektne.Som rád že som natrafil na tento recept.