Ako zavárať jalapeňo?

Pokiaľ chcete zavariť jalapeňo, ponúkame vám jednoduchý návod:

  1. Najskôr dôkladne umyte a očistite jalapeňo. Môžete ich nakrájať na kolieska alebo nechať celé, podľa toho, čo preferujete.
  2. V hrnci pripravte základný nálev z vody, octu a soli. Pridajte pár plátkov cibule a niekoľko strúčikov cesnaku pre zvýraznenie chuti.
  3. Vložte jalapeňo do hrnca a varte v náleve približne 5-10 minút, kým paprika nezmäkne.
  4. Aby ste dosiahli mierne pikantné jalapeňo, môžete ich podávať okamžite. Pre výraznejšiu pálivosť ich varte dlhšie.
  5. Keď sú jalapeňo pripravené podľa vášho vkusu, vyberte ich z nálevu a nechajte vychladnúť.
  6. Hotové jalapeňo môžete servírovať ako prílohu k grilovanému mäsu, hamburgrom, sendvičom, alebo ich využiť v rôznych receptoch.

 

Ako zavárať jalapeňo?

Zaváranie jalapeňo je vynikajúci spôsob, ako si uchovať túto pálivú papriku na dlhšie obdobie a obohatiť jedlá o zaujímavú chuť. Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, ako úspešne zavárať jalapeňo.

Potrebné zložky:

  • Čerstvé jalapeňo papriky
  • Ocot (jablkový, biely alebo vinný)
  • Voda
  • Soľ
  • Cukor (voliteľne)
  • Korenie (napríklad koriander, čierne korenie, cesnak alebo bobkový list)
  • Zaváracie poháre s uzávermi

Postup:

  1. Príprava paprík: Jalapeňo dôkladne umyte a odstráňte stopky. Ak chcete zmierniť ich pálivosť, prekrojte ich na polovice a vyberte semená. Pri preferencii silnej pálivosti ich nechajte celé.

  2. Sterilizácia pohárov: Poháre a viečka dôkladne umyte a sterilizujte. Môžete ich sterilizovať vo vriacej vode alebo vložiť do rúry na približne 100 °C na 15 minút.

  3. Príprava nálevu: Do hrnca pridajte ocot (podľa chuti, asi 1:1 s vodou), soľ a cukor (ak sa rozhodnete použiť). Pridajte korenie podľa vlastného výberu. Zmes priveďte do varu a varte niekoľko minút, aby sa soľ a cukor úplne rozpustili.

  4. Plnenie pohárov: Jalapeňo naplňte do sterilizovaných nádob, blízko vedľa seba. Potom ich zalejte horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Nezabudnite ponechať asi 1 cm voľného priestoru pod vrchom pohára.

    Plnka na odpaľované venčeky

    Plnka na odpaľované venčeky

    Čítať viac »

  5. Uzavretie pohárov: Poháre dôkladne uzavrite uzávermi a uistite sa, že sú správne zapečatené.

  6. Spracovanie: Ak chcete, aby sa zaváranina dlhšie uchovala, môžete poháre sterilizovať vo vriacej vode približne 10-15 minút. To zaistí, že sa vytvorí vzduchotesné uzavretie a jalapeňo vydrží dlhšie.

  7. Chladenie: Poháre nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a následne ich uložte na chladnom a tmavom mieste.

Tipy:

  • Zavárané jalapeňo chutí najlepšie po niekoľkých týždňoch uležania.
  • Skúšajte rôzne druhy korenia a byliniek, aby ste si vytvorili vlastnú jedinečnú zmes.
  • Zavárané jalapeňo môžete využiť ako prílohu k mäsovým pokrmom, do šalátov, alebo ako súčasť rôznych jedál.

Takto si môžete jednoducho a efektívne zavárať jalapeňo a vychutnať si ich chuť aj mimo sezóny. Prajeme vám veľa úspechov pri zaváraní!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

8 Komentárov

  1. Macko123 píše:

    Tento recept na zaváranie jalapeňo je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že to môže byť také jednoduché. Už sa teším, ako si ich dám do svojich obľúbených jedál. Ďakujem za tipy a triky!

  2. Kvetinka45 píše:

    Wow, aký úžasný návod! Zaváranie jalapeňo vyzerá veľmi lákavo a ja milujem pikantné jedlá. Určite to vyskúšam. Dúfam, že mi to víde tak dobre ako tebe! Ďakujem za zdieľanie.

  3. Jazdec98 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Milujem pikantné papriky a tento postup vyzerá veľmi jednoduchý. Určite sa pokúsim o zaváranie jalapeňo a urobím ich na rodinnú oslavu!

  4. Slniečko2023 píše:

    Super návod na zaváranie jalapeňo! Veľmi ma zaujalo pridanie korenín do nálevu, určite vyskúšam aj svoje kombinácie. Teším sa na chuťové zážitky. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. Rybka99 píše:

    Tento recept je perfektný pre každého milovníka pálivých chutí! Nevedela som, že zaváranie môže byť také jednoduché. Hneď si pripravím jalapeňo podľa vášho postupu a už sa neviem dočkať!

  6. Bublinka55 píše:

    Fantastický návod na zaváranie jalapeňo! Už dlho hľadám spôsob, ako uchovať tieto chutné papriky na zimu. Určite sa pustím do skúšania hneď zajtra. Ďakujem za skvelý tip!

  7. ZelenáLúka77 píše:

    Milujem pálivé jedlá a tento recept ma veľmi nadchol! Zavárané jalapeňo budú skvelým prídavkom k mojim grilovačkám. Už sa teším, ako ich všetci ohromím svojou kuchyňou.

  8. Kočička88 píše:

    ‚Návod na zaváranie jalapeňo je veľmi užitočný! Mám rada experimentovanie s chuťami a určite vyskúšam vaše tipy s bylinkami a koreninami. Ďakujem za inšpiráciu a veľa šťastia všetkým kuchárom!