Ako zavárať lúpané paradajky?

že všetky poháre a vrchnáky sú dokonale čisté a sterilizované, aby sa zabránilo kontaminácii. Dobre umyté nádoby môžete sterilizovať v horúcej vode alebo v rúre.

  • Naplnenie pohárov: Do pripravených sterilných pohárov vložte nakrájané paradajky. Nezabudnite nechať trochu voľného priestoru, aby sa mohla vytvoriť vakuum pri zaváraní.
  • Skontrolovanie viečok: Pred nasadením viečok skontrolujte, či sú nepoškodené a vhodné na použitie. Dobré viečko zabezpečí správnu sealáciu pohárov.
  • Proces sterilizácie

    1. Príprava na sterilizáciu: Vložené poháre opatrne postavte do veľkého hrnca, do ktorého ste na dno položili utierku, aby sa predišlo nárazom a prasknutiu.
    2. Varte vodu: Naplňte hrniec vodou tak, aby zakrývala poháre aspoň 2-3 cm. Pokryte hrniec pokrievkou a nechajte vodu zovrieť.
    3. Doba varenia: Po dosiahnutí varu varte poháre 20-30 minút v závislosti od veľkosti a typu nádoby. Sledujte čas, aby ste zabezpečili správnu sterilizáciu.

    Finálne kroky

    1. Vytiahnuť poháre: Po uplynutí času opatrne vyberte poháre z hrnca a umiestnite ich na kuchynskú utierku, aby sa ochladili. Nenakláňajte ich, aby sa udržala ich integrita.
    2. Zaznamenanie dátumu: Na každú nádobu nezabudnite napísať dátum, kedy ste ich zavárali. Takto budete vo vedomosti, ako dlho sú uskladnené.
    3. Skladovanie: Uchovávajte zavárané paradajky na tmavom a chladnom mieste, aby sa zabezpečila ich dlhá trvanlivosť. Po otvorení ich uchovávajte v chladničke a spotrebujte v priebehu niekoľkých dní.

    že nádoby, ktoré plánujete využiť, sú dôkladne umyté a dezinfikované. Môžete ich sterilizovať v rúre alebo ich ponoriť do vriacej vody na niekoľko minút.

    Postup zavárania

    1. Naplníme nádoby: Naplňte nádoby pripravenými paradajkami. Zanechajte približne 1 cm voľného miesta na vrchu nádoby.

    2. Solenie a ochucovanie: Pridajte soľ (asi 1 čajovú lyžičku na nádobu) a ak preferujete, môžete pridať aj niekoľko korenín, ako sú celé čierne korenie, bobkový list alebo cesnak.

    3. Zatvorenie nádob: Nádoby uzavrite sterilizovanými viečkami a zabezpečte ich poriadnym utiahnutím.

    Teplota a čas

    1. Varíme v pare: Nádoby s paradajkami vložte do veľkého hrnca s vodou alebo do zaváracieho hrnca. Voda by mala siahať do polovice výšky nádob. Prevarte a nechajte variť približne 45-60 minút. Doba varenia sa líši v závislosti od veľkosti nádob – menšie nádoby si vyžadujú kratší čas.

    Chladenie a uskladnenie

    1. Chladenie: Po uplynutí doby vyberte nádoby z vody a nechajte ich na utierke vychladnúť. Po vychladnutí skontrolujte, či sú viečka správne uzavreté (malo by byť počuť „cvaknutie“).

      Polievka z medvedieho cesnaku s kyslou smotanou

      Polievka z medvedieho cesnaku s kyslou smotanou

      Čítať viac »

    2. Skladovanie: Ukladajte zavárané paradajky na tmavé a chladné miesto. Správne zavárané paradajky by mali vydržať niekoľko mesiacov.

    Záver

    Zaváranie lúpaných paradajok je jednoduchá a účinná technika, ako uchovať letné plody počas zimy. S troškou trpezlivosti a dodržiavaním uvedených postupov si môžete dopriať čerstvé paradajky kedykoľvek v priebehu roka. Nebuďte bojazliví a experimentujte s pridaním rôznych korenín a byliniek, aby ste dosiahli jedinečné a chutné kombinácie!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    10 Komentárov

    1. Kocúr123 píše:

      Veľmi sa mi páči tento návod! Nikdy by som si nepomyslel, že lúpanie paradajok môže byť také jednoduché. Určite to vyskúšam, keď budem mať čas. Ďakujem za užitočné tipy a povzbudenie!

    2. JankoM píše:

      Tento článok je super! Už dlho hľadám spôsob, ako si uchovať paradajky na zimu. Postup je jasný a zrozumiteľný, takže sa do toho s radosťou pustím. Vďaka za skvelé rady!

    3. ZelenáJablko píše:

      Návod na zaváranie paradajok je veľmi nápomocný! Rada varím a experimentujem s receptami, takže určite vyskúšam aj tento. Som nadšená z myšlienky mať chutné paradajky aj v zime!

    4. Rybka45 píše:

      Wow, tak toto je presne to, čo som potreboval! Paradajky sú mojou obľúbenou zeleninou a chcem ich mať po ruke celú zimu. Ďakujem za podrobný návod, veľmi sa teším na výsledok!

    5. Slniečko88 píše:

      Tento článok mi dal novú inšpiráciu! Zaváranie paradajok som nikdy nerobil, ale po prečítaní to vyzerá jednoducho a zábavne. Určite sa do toho pustím hneď tento víkend!

    6. Kvetinka007 píše:

      Úžasný návod! Nikdy by som nepredpokladala, že zaváranie paradajok môže byť také jednoduché a rýchle. Myslím si, že si pripravím vlastné konzervy plné chutných paradajok na zimu. Ďakujem za inšpiráciu!

    7. PandaMila píše:

      Skvelý návod na zaváranie paradajok! Po prečítaní mám pocit, že to zvládnem bez problémov. Mám rada domáce zaváraniny a tieto budú určite chutné počas zimy. Teším sa na skúsenosti!

    8. _Sova_99_ píše:

      ‚Zaváranie paradajok‘ – úžasná téma! Chcela by som sa naučiť viac o tomto procese a váš článok je skvelým začiatkom. Znie to veľmi jednoducho a určite to vyskúšam čoskoro!

    9. __Bubbles__ píše:

      ‚Paradajkove‘ zaváranie? To je úžasné! Mám rada čerstvé príchute a tento postup vyzerá fantasticky. Nemôžem sa dočkať, kedy si pripravím vlastnú zásobu chutných paradajok.

    10. -Maliar- píše:

      ‚Zaváranie lúpaných paradajok‘ – skvelý tip pre všetkých milovníkov domácich potravín! Je fajn mať možnosť uchovať si letné chute aj počas zimy. Ďakujem za jasný návod a motiváciu ísť do toho!‘