Ak chcete uvárať lupienky paradajky, odporúčam nasledujúci postup:
- Najskôr pripravte všetok potrebný materiál a nástroje. Budete potrebovať sterilné záhradnícke nádoby, veko, nôž, dosku na krájanie, hrniec na varenie, hrniec na sterilizáciu nádob, kuchynskú handru a lyžicu.
- Paradajky dôkladne umyte pod prúdom studenej vody, aby ste odstránili nečistoty a zvyšky.
- Vložte hrniec s vodou na ohrievač a nechajte ju zovrieť. Medzitým si pripravte drez s chladnou vodou.
- Do každej paradajky urobte na dne znak “x”, čo uľahčí oddeľovanie šupky. Buďte opatrní, aby ste nepreliali priveľa hlboko.
- Paradajky vložte do vriacej vody a varte ich približne 30 sekúnd, alebo až kým sa šupka samovoľne neoddeľuje. Pri väčších paradajkách to môže trvať dlhšie.
- Pomocou kuchynskej lyžice presuňte uvarené paradajky do drezu s chladnou vodou. Tým sa zastaví proces varenia a paradajky sa rýchlejšie ochladia.
- Keď sa paradajky dostatočne vychladnú, opatrne odstráňte oddeľujúcu sa šupku. Vďaka predchádzajúcemu vareniu a chladeniu by sa mala ľahko oddeliť.
- Paradajky naplňte do sterilných záhradníckych nádob. Dávajte pozor, aby ste ich nedoplnili príliš, nechajte dosť miesta pre vznikajúcu tekutinu a vytvorenie vákua.
- Keď sú nádoby naplnené, jemne stlačte paradajky, aby ste vypudili vzduch. Rýchlo utiahnite veko na nádobách a pevne ich zatvorte.
- Do hrnca na sterilizovanie nádob vložte kuchynskú handru na dno, aby sa nádoby nezlomili počas procesu.
- Umiestnite nádoby do hrnca tak, aby boli postavené vzpriamene a nedotýkali sa. Naplňte hrniec vodou tak, aby nádoby boli pokryté asi 2-3 cm.
- Zakryte hrniec a nechajte vodu zovrieť. Potom varíme nádoby asi 15-20 minút, aby sme ich sterilizovali.
- Po sterilizácii opatrne vyberte nádoby z hrnca a nechajte ich úplne vychladnúť na kuchynskej linke.
Ako zavárať lúpané paradajky?
Po vychladnutí sú lupienky paradajky pripravené na skladovanie. Skontrolujte, či sú veká dobre utiahnuté a uchovávajte ich na tmavom a chladnom mieste. Užite si domáce paradajky počas celého roka!