Potrebujete:
– 500g jemnej múky
– 10g soli
– 7g kvasníc
– 350ml vody
– olej na vymastenie
Bageta na parnom vlaku – Recept
Postup:
1. V miske zmiešajte múku so soľou.
2. Kvasnice rozpustite vo vode a nechajte ich odstáť niekoľko minút, kým nezačnú peniť.
3. Urobte v strede múky jamku a postupne do nej pridávajte vodu s kvasnicami. Pomaly zapracovávajte múku do kvapaliny, až kým nevznikne cesto.
4. Cesto vyberte z misky a na pomúčenom povrchu ho hnette, kým nebude hladké a elastické.
5. Nechajte cesto kysnúť v teplom prostredí zakryté utierkou minimálne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
6. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na plechu do tvaru obdĺžnika a doprajte mu krátky oddych.
7. Povrch bagety jemne pokvapkajte vodou a vložte do predhriatej rúry na 200°C. Pečte 20-25 minút, až kým bageta nezíska zlatohnedú farbu a chrumkavý povrch.
8. Hotovú bagetu vyberte z rúry, nechajte trocha vychladnúť a rozkrájejte na plátky. Ozdobte podľa vlastného výberu posypkou alebo maslom a podávajte. Prajeme dobrú chuť!