Potrebujete:
– 500g hladkej múky
– 10g soli
– 7g droždia
– 350ml vody
– olej na vymastenie
Bageta vlak – Recept
Postup:
1. Zmiešajte múku a soľ v miske.
2. Rozmiešajte droždie vo vode a nechajte odstáť pár minút, kým sa začne peniť.
3. Vytvorte v stredovej časti múky dierku a postupne pridávajte droždiovú vodu. Postupne zatlačte múku do kvapaliny, kým nevytvoríte cesto.
4. Cesto vyberte z misky a miešajte ho na pomúčenej doske tak dlho, kým nezískate hladkú a elastickú hmotu.
5. Cesto nechajte kysnúť v teplej miestnosti pod utierkou alespoň 1 hodinu alebo kým sa zdvojnásobí objem.
6. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na plechu v tvare obdĺžnika a nechajte ešte chvíľu oddýchnuť.
7. Povrch bagety zľahka pokvapkajte vodou a vložte do vyhriatej rúry na 200°C. Pečte 20-25 minút, kým bageta nezarumenie a nezískate chrumkavý povrch.
8. Hotovú bagetu vyberte z rúry, nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na plátky. Dochutite vaším obľúbeným posýpkou alebo maslom a servírujte. Dobrú chuť!