Bravčový stroganov s uhorkami

Bravčový stroganov s kyslými uhorkami je jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube v mnohých receptových knihách. Spojenie mäsa, smotany a voňavých korenín vytvára ojedinelú chuť, ktorá poteší aj najnáročnejších milovníkov jedla.

Tento recept prináša do tradičného stroganovu zaujímavú prísadu – kyslé uhorky, ktoré dodávajú pokrmu osviežujúcu chuť a perfektne vyrovnávajú tučnosť smotany. Poďme sa teda pustiť do prípravy tejto lahodnej kombinácie.

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 600 g bravčového bôčika alebo sviečkovej
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo bravčový)
  • 4-6 kyslých uhoriek (podľa preferencie)
  • 2 lyžice horčice (ideálne so zrnami)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička papriky
  • soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica masla
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
  • 400 g cestovín, zemiakov alebo ryže (podľa preferencií)

 

Kuracie prsia v jogurte

Kuracie prsia v jogurte

Čítať viac »

Bravčový stroganov s kyslými uhorkami

Príprava:

  1. Príprava surovín: Najprv je potrebné očistiť bravčové mäso. Opláchnite ho pod studenou vodou a osušte pomocou kuchynskej utierky. Následne ho nakrájajte na tenké pásiky alebo kocky (asi 1 cm). Dbajte na to, aby ste mäso krájali proti vláknu, aby po varení zostalo jemné a chutné.
  2. Cibuľa a cesnak: Olúpte cibuľu a nakrájajte ju na jemné kúsky. Cesnak môžete rozdrviť alebo nasekať na malé kusy. Uhorky nakrájajte na drobné kocky, aby skvele ochutili pokrm a zároveň slúžili ako dekorácia.
  3. Osmaženie mäsa: V hlbokej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte rastlinný olej a maslo na strednej teplote. Akonáhle sa maslo rozpustí a začne jemne šumieť, pridajte nakrájané bravčové mäso. Opečte ho do zlatista, čo bude trvať približne 5-7 minút. Občas zamiešajte, aby sa mäso rovnomerne prepieklo.
  4. Pridanie cibule a cesnaku: Po opražení mäsa do panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich spolu s mäsom, kým cibuľa nezmäkne a nezačne sklovatieť, čo potrvá asi 3-4 minúty.
  5. Príprava omáčky: Je čas pridať horčicu, papriku a sójovú omáčku. Dobre premiešajte a nechajte na chvíľu restovať, aby sa chute spojili. Potom do zmesi pridajte vývar a smotanu na varenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte omáčku variť na strednom ohni asi 10 minút, kým nezhustne. Ak omáčka pôsobí príliš hustou, pridajte ešte trošku vývaru alebo smotany.
  6. Pridanie uhoriek: Potom pridajte nakrájané kyslé uhorky do omáčky a opatrne premiešajte. Uhorky netreba variť príliš dlho, aby nestratili svoju chrumkavosť, takže ich nechajte v omáčke asi 2-3 minúty.
  7. Servírovanie: Skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má želanú konzistenciu. Dobre ochutnajte a v prípade potreby dosoľte alebo dochuťte čiernym korením. Na tanier si rozložte uvarené cestoviny, zemiaky alebo ryžu, na ktoré naneste bravčový stroganov.
  8. Ozdoba: Nakoniec jedlo môžete skrášliť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, čo mu dodá sviežu chuť a vzhľad.

Záver

Bravčový stroganov s kyslými uhorkami je veľmi lákavé a výživné jedlo, ktoré si jeden zamiluje. Tento recept je jednoduchý na prípravu a ideálne sa hodí na rodinné nedeľné obedy či večere s priateľmi. Nezabudnite pridať vhodnú prílohu, ktorá obohatí vaše jedlo. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Dvonc Milan píše:

    Výborný recept, vždy mi chutí stroganov s uhorkami!

  2. Daniel Docolomansky píše:

    Ďakujem za tip, určite vyskúšam tento recept!

  3. Pavlikovsky Rozalia píše:

    Skvelý postup krok za krokom, už sa neviem dočkať, kým si to uvarím.

  4. Jozko123 píše:

    Tento recept na bravčový stroganov s uhorkami je úplne super! Milujem, keď sú v jedle kyslé uhorky, lebo dodajú osviežujúcu chuť. Znie to tak jednoducho a rýchlo sa to dá pripraviť. Určite to vyskúšam na nedeľný obed s rodinou. Ďakujem za skvelý tip! Rád skúšam nové recepty a tento určite zaujme všetkých, ktorí si ho dajú. Myslím si, že kombinácia smotany a uhoriek je fantastická. Teším sa na výsledok!

    1. Miska1990 píše:

      Súhlasím, Jozko! Kyslé uhorky sú skvelé v mnohých jedlách. Tento stroganov vyzerá veľmi chutne a ľahko sa dá prispôsobiť podľa chuti. Rada varím pre svoju rodinu a tento recept určite pridám do svojich obľúbených! Je to perfektný spôsob, ako prekvapiť blízkych niečím novým a výnimočným.

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za váš nadšený komentár! Teší nás, že vás recept na bravčový stroganov s uhorkami zaujal a plánujete ho vyskúšať na nedeľný obed s rodinou. Veríme, že vás výsledok poteší a že chuťová kombinácia smotany a uhoriek vám bude chutiť. Ak budete mať akékoľvek otázky pri príprave, neváhajte sa pýtať. Prajeme vám všetkým príjemný obed a dobrú chuť! Buďte pripravení na to, že tento recept by mohol stať vaším novým favoritom. Ďakujeme ešte raz za vašu pozitívnu reakciu a tešíme sa na ďalšie vaše skúsenosti s novými receptmi!