Cesnakové tyčinky z lístkového cesta

Cesnakové tyčinky z lístkového cesta sú skvelým a rýchlym občerstvením, ktoré si môžete pripraviť na večierok, rodinnú oslavu alebo si nimi spríjemniť večer pri sledovaní filmu.

Tento recept je veľmi jednoduchý a nevyžaduje si veľa ingrediencií. Lístkové cesto, cesnak a pár základných korenín sú všetkým, čo potrebujete na to, aby ste vytvorili tieto lahodné tyčinky. Tak sa pustime do varenia!

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta (cca 270 g)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 100 g strúhaného syra (napríklad parmezán, eidam alebo mozzarella)
  • 100 g masla (rozohriateho)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1/2 ČL oregana (voliteľné)
  • 1/2 ČL papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
  • 1 žĺtok (na potretie)

 

Cesnakové tyčinky z lístkového cesta

Postup:

  1. Príprava cesnaku a cesta: Najprv si pripravte cesnak. Strúčiky cesnaku olúpte a jemne ich posekajte alebo prelisujte. Ak ste fanúšikom silnejšej cesnakovej chuti, môžete použiť aj viac strúčikov. Na rozohriate maslo pridajte nakrájaný alebo prelisovaný cesnak a opražte ho na strednom ohni 1-2 minúty, až sa začne uvoľňovať jeho aróma. Pozor, aby ste cesnak nespálili, inak by sa stal horkým.
  2. Príprava lístkového cesta: Rúru si predhrejte na 200 °C. Lístkové cesto vyberte z chladničky a nechajte ho na pracovnej doske chvíľu povoliť. Potom ho rozvinite a vyvaľkajte na tenký plát (asi 3 mm). Uistite sa, že cesto je rovnomerné, aby sa tyčinky piekli rovnomerne.
  3. Natieranie a posýpanie: Rozohriate maslo s cesnakom natrite na celý povrch lístkového cesta. Posypte ho soľou, čiernym korením, oreganom a paprikou. Nakoniec rovnomerne naneste strúhaný syr, ktorý sa krásne roztopí a dodá tyčinkám lahodnú chuť. Syr je kľúčovým prvkom v tomto recepte, preto ho nezabudnite použiť podľa vašich preferencií.
  4. Rezanie tyčiniek: Cesto nakrájajte na prúžky so šírkou asi 1-2 cm. Ak máte radi širšie alebo tenšie tyčinky, nemusíte sa striktne držať tohto rozmeru. Po narezaní jednotlivé kusy otočte a zľahka previnujte, aby sa vytvorili krásne zavinuté tyčinky. Táto technika nielenže zlepší vzhľad, ale aj zabezpečí, že cesnak a syr sa lepšie premiešajú.
  5. Pečenie: Na plech vyložený papierom na pečenie uložte tyčinky s dostatočným odstupom, aby sa pri pečení nepohli. Na vrch potrite žĺtkom, aby tyčinky získali zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo až kým tyčinky nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Sledujte ich, aby sa nespálili.
  6. Servírovanie: Po upečení vyberte tyčinky z rúry a nechajte ich chvíľku vychladnúť na mriežke. Môžete ich podávať teplé alebo aj studené. Tieto cesnakové tyčinky sú skvelé samostatne, ale aj ako príloha k polievkam, šalátom či iným jedlám. Prípadne ich môžete podávať s obľúbeným dipom, napríklad s jogurtovým alebo syrovým dipom.

Tipy:

  • Ak nemáte po ruke lístkové cesto, môžete vyskúšať aj domáce cesto, avšak to si vyžaduje viac času a praktiky.
  • Experimentujte s rôznymi druhmi syra alebo pridajte bylinky, ktoré máte radi.
  • V prípade, že objavíte drobné zvyšky, môžete ich zmiešať so syrom a cesnakom, a pripraviť tak mini koláčiky.

Cesnakové tyčinky z lístkového cesta vám určite prinesú veľa radosti a chutí na každú príležitosť. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Blu3J4zzz píše:

    Skúšali ste niekedy robiť cesnakové tyčinky z lístkového cesta? Je to také jednoduché! Môžete opražiť cesnak na masle pre tú lahodnú arómu, natierať ho na cesto a pred pečením ho zamotať. Rád pridávam bylinky ako rozmarín alebo tymián a sú ešte lepšie s marinara omáčkou na strane!

  2. Kocúrik123 píše:

    Tieto cesnakové tyčinky vyzerajú naozaj fantasticky! Hneď by som si ich dal k obľúbenému filmu. Je to skvelý spôsob, ako si spríjemniť večer a potešiť rodinu. Určite vyskúšam recept a dúfam, že sa mi podaria rovnako pekné ako na obrázku. Mám rád jednoduché a rýchle recepty, takže tento je ideálny pre mňa! Ďakujem za tip!

    1. Svetlík píše:

      Aj ja som nadšená z tohto receptu! Cesnakové tyčinky sú moje obľúbené. Určite ich skúsim na víkendovej oslave s priateľmi. Môžeme ich podávať s rôznymi omáčkami, určite to bude hit večera!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *