Lístkové cesto recepty na sladko je jedným z najuniverzálnejších typov cesta, ktoré sa používajú v kuchyni. Je ľahké na prípravu, a keď sa správne upečie, stane sa mäkkým a chrumkavým.
V tomto článku vám ponúknem niekoľko skvelých receptov na sladké dezerty z lístkového cesta, ktoré si zamilujete.
Základné ingrediencie na lístkové cesto:
- 500 g lístkového cesta (môžete použiť aj domáce)
- 200 g práškového cukru
- 100 g masla (možno nahradiť margarínom)
- 2 vajcia
- 300 g ovocia (napr. jablká, hrušky, marhule, alebo bobuľové ovocie)
- 1 balenie škoricového cukru (voliteľné)
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 žĺtok na potretie
- Hrsť orechov alebo mandlí (voliteľné)
1. Jablkové taštičky – Lístkové cesto recepty na sladko
Príprava:
- Pripravte jablká: Jablká očistite, zbavte jadier a nakrájajte na malé kocky. Môžete ich posypať trochou škorice a cukru na dochutenie.
- Pripravte cesto: Pri rozvaľkovaní lístkového cesta dbajte na to, aby bolo rovnomerne hrubé cca 3-5 mm. Cesto, ak je mrazené, nechajte predtým rozmraziť, aby sa s ním ľahko manipulovalo.
- Vyrezávanie: Cesto nakrájajte na štvorce, z ktorých vytvoríte taštičky. Na každý štvorec položte lyžicu jablkovej náplne.
- Zatvorenie taštičky: Preložte cesto cez náplň a okraje pevne pritlačte. Môžete ich poprášiť troškou vanilkového cukru pre lepšiu chuť.
- Pečenie: Konečné taštičky potrite žĺtkom z vajíčka, čo im dodá zlatistú farbu. Pečte ich v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
- Servírovanie: Podávajte teplé, posypané práškovým cukrom.
2. Škoricové slimáky
Príprava:
- Cesto: Na pracovnej doske rozvaľkajte lístkové cesto na obdĺžnik s rozmermi približne 30 x 40 cm.
- Náplň: V miske zmiešajte 150 g práškového cukru so 2 lyžicami škorice. Rovnako môžete pridať aj roztopené maslo (50 g) do tejto zmesi.
- Nanášanie: Na rozvaľkané cesto rovnomerne naneste zmes cukru so škoricou, pričom okraje nechajte voľné.
- Zrolovanie: Obdĺžnik zrolujte do tvaru valca. Na konci zrolovania poprášte vodou, aby sa cesto lepilo.
- Krájanie: Nakrájajte rolku na plátky hrubé cca 3-4 cm a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-18 minút, kým nebudú zlatohnedé.
- Glazúra (voliteľné): Pre ešte sladší zážitok môžete pripraviť glazúru zo 100 g práškového cukru zmiešaného s 2 lyžicami citrónovej šťavy a 1 lyžicou vody, ktorú následne prelejete cez upečené slimáky.
3. Ovocné koláče
Príprava:
- Cesto na koláč: Rozvaľkajte lístkové cesto a preneste ho na plech s papierom na pečenie.
- Príprava ovocia: Vyberte si svoje obľúbené ovocie (napr. marhule, čerešne, alebo bobuľové ovocie) a pokrájajte ich na malé kúsky.
- Náplň: Ovocie rozložte na cesto a posypte trochou práškového cukru a škorice.
- Zahnutie okrajov: Okraje cesta prehnite smerom dovnútra, aby sa ovocie udržalo vnútri a vytvorte tak malé okraje.
- Pečenie: Pečte približne 25-30 minút na 180 °C, kým cesto nie je zlatohnedé a ovocie je voňavé.
Záver
Sladké dezerty z lístkového cesta sú výbornou voľbou na každú príležitosť. Či už ide o rodinné stretnutie, sviatok alebo len tak pre radosť, tieto recepty vám zaručene prinesú úspech. S trochou kreativity a správnou prípravou si môžete užiť chutné a krásne dezerty, ktoré sa budú nielen dobre jesť, ale aj výborne vyzerať. Dobrú chuť!
Ďakujem za skvelé recepty! Určite vyskúšam jedno z týchto sladkých dezertov.
Tieto recepty sú veľmi jednoduché a zrozumiteľné aj pre začiatočníkov. Ďakujem!
Tieto lístkové cesto dezerty vyzerajú skvele a určite chutia ešte lepšie! Teším sa na ich vyskúšanie.
Tento recept na lístkové cesto je úplne úžasný! Milujem, ako sú jablkové taštičky chrumkavé a plné chuti. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam! Myslím, že sa hodia na každú oslavu alebo len tak na desiatu. Určite si ich pripravím aj s hruškami, to musí byť skvelé! Ďakujem za inšpiráciu.
Aj ja milujem lístkové cesto! Robila som škoricové slimáky podľa tvojho receptu a všetci doma sa po nich len tak zaprášili. Naozaj sú jednoduché a veľmi chutné. Vždy ma prekvapí, ako rýchlo sa dajú pripraviť. Mám v pláne vyskúšať aj ovocné koláče, to znie fantasticky!