Lístkové cesto recepty na sladko

Recepty na sladké jedlá z lístkového cesta patria medzi najvšestrannejšie druhy cesta používaného v kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a po správnom upečení dosiahnu jemnosť a chrumkavosť.

V tomto článku sa s vami podelím o niekoľko vynikajúcich receptov na dezerty z lístkového cesta, ktoré si obľúbite.

Hlavné suroviny na prípravu lístkového cesta:

  • 500 g lístkového cesta (môžete si pripraviť aj vlastné)
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g masla (môže byť aj margarín)
  • 2 vajcia
  • 300 g ovocia (napríklad jablká, hrušky, marhule alebo bobuľové ovocie)
  • 1 balenie škoricového cukru (nepovinné)
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 žĺtok na potretie
  • Hrsť orechov alebo mandlí (nepovinné)

1. Jablkové taštičky – Recepty na sladké jedlá z lístkového cesta

Príprava:

  1. Pripravte jablká: Očistite jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na malé kocky. Môžete ich posypať štipkou škorice a cukru na vylepšenie chuti.
  2. Pripravte cesto: Rozváľajte lístkové cesto na približne 3-5 mm hrubé pláty. Ak je mrazené, najprv ho nechajte rozmraziť, aby sa s ním lepšie manipulovalo.
  3. Vyrezávanie: Cesto nakrájajte na štvorce, na ktoré vložte lyžicu jablkovej náplne.
  4. Zatvorenie taštičky: Preložte cesto cez náplň a pevne pritlačte okraje. Posypanie vanilkovým cukrom môže pridať na chuti.
  5. Pečenie: Taštičky potrite žĺtkom z vajíčka, aby sa leskli. Pečte ich v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
  6. Servírovanie: Podávajte teplé a posypané práškovým cukrom.

 

Škoricové slimáky
Škoricové slimáky

2. Škoricové slimáky

Príprava:

Hrášková polievka s haluškami

Hrášková polievka s haluškami

Čítať viac »

  1. Cesto: Na pracovnej ploche rozvaľkajte lístkové cesto do obdĺžnika s rozmermi približne 30 x 40 cm.
  2. Náplň: V miske skombinujte 150 g práškového cukru so 2 lyžicami škorice. Môžete pridať aj roztopené maslo (50 g) do tejto zmesi.
  3. Nanášanie: Rovnomerne nalepte zmes cukru a škorice na rozvaľkané cesto, pričom okraje nechajte voľné.
  4. Zrolovanie: Obdĺžnik zrolujte do tvaru valca. Na konci zrolovania poprášte vodou pre lepšie lepenie.
  5. Krájanie: Nakrájajte rolku na plátky hrubé približne 3-4 cm a položte ich na plech s papierom na pečenie.
  6. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15-18 minút, kým nie sú zlatohnedé.
  7. Glazúra (nepovinné): Pre väčšiu sladkosť môžete pripraviť glazúru z 100 g práškového cukru zmiešaného so 2 lyžicami citrónovej šťavy a 1 lyžicou vody, ktorú následne prelejte cez upečené slimáky.

 

Ovocné koláče Ovocné koláče

3. Ovocné koláče

Príprava:

  1. Cesto na koláč: Rozvaľkajte lístkové cesto a preneste ho na plech s papierom na pečenie.
  2. Príprava ovocia: Vyberte si obľúbené ovocie (napríklad marhule, čerešne alebo bobuľové ovocie) a nakrájajte ho na malé kúsky.
  3. Náplň: Ovocie rozložte na cesto a zasypte trochou práškového cukru a škorice.
  4. Zahnutie okrajov: Prehnite okraje cesta smerom dovnútra, aby sa ovocie udržalo v strede a vytvoríte malé okraje.
  5. Pečenie: Pečte približne 25-30 minút na 180 °C, kým cesto nie je zlatohnedé a ovocie voňavé.

Záver

Sladké dezerty z lístkového cesta sú skvelou voľbou na akúkoľvek príležitosť. Nech už ide o rodinné oslavy, sviatky alebo len tak pre potešenie, tieto recepty vám určite prinesú úspech. S trochou kreativity a správnym postupom si môžete vychutnať lahodné a krásne dezerty, ktoré sú nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Lfico píše:

    Ďakujem za skvelé recepty! Určite vyskúšam jedno z týchto sladkých dezertov.

  2. Lukacova Alojza píše:

    Tieto recepty sú veľmi jednoduché a zrozumiteľné aj pre začiatočníkov. Ďakujem!

  3. Imikus píše:

    Tieto lístkové cesto dezerty vyzerajú skvele a určite chutia ešte lepšie! Teším sa na ich vyskúšanie.

  4. Janko123 píše:

    Tento recept na lístkové cesto je úplne úžasný! Milujem, ako sú jablkové taštičky chrumkavé a plné chuti. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam! Myslím, že sa hodia na každú oslavu alebo len tak na desiatu. Určite si ich pripravím aj s hruškami, to musí byť skvelé! Ďakujem za inšpiráciu.

    1. MartaK píše:

      Aj ja milujem lístkové cesto! Robila som škoricové slimáky podľa tvojho receptu a všetci doma sa po nich len tak zaprášili. Naozaj sú jednoduché a veľmi chutné. Vždy ma prekvapí, ako rýchlo sa dajú pripraviť. Mám v pláne vyskúšať aj ovocné koláče, to znie fantasticky!