Hrášková polievka s haluškami je vynikajúcou voľbou na teplý a sýty obed. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 2 hrnčeky zeleného hrášku (môžete použiť čerstvé alebo mrazené)
- 1 veľká cibuľa, nasekaná
- 2 stonky zeleru, nasekané
- 2 mrkvy, nasekané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 1 šálka halušiek (môžete použiť obyčajné halušky alebo gnocchi)
Hrášková polievka s haluškami
Postup:
- V hrnci rozpálte trochu oleja a pridajte cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak. Dusíme ich, kým zelenina zjemnie.
- Pridajte zelený hrášok a vývar. Priveďte k varu a znížte teplotu. Povarte, kým sa hrášok zmäkčí, asi 10-15 minút.
- Použite mixér na rozdrvnenie polievky do hladka. Ak chcete hráškovú polievku s kúskami hrášku, rozdrvíte ju len čiastočne.
- Vráťte polievku do hrnca a pridajte tymián, soľ a čierne korenie podľa chuti. Podľa potreby pridajte viac vývaru, ak je polievka príliš hustá.
- V malom hrnci uvarte halušky podľa návodu na obale.
- Do hráškovej polievky pridajte smotanu na varenie a zamiešajte.
- Na záver pridajte uvarené halušky do polievky. Premiešajte a nechajte ich prevziať vôňu z polievky ešte niekoľko minút.
- Podávajte teplú a môžete ju ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Tento jednoduchý recept vám umožní vychutnať si výbornú hráškovú polievku s haluškami. Užite si ju!