Makový závin je tradičný slovenský dezert, ktorý sa pripravuje z jednoduchých surovín a je obľúbený medzi celou rodinou. Pokiaľ máte radi sladké dobroty s makom, určite by ste mali vyskúšať tento recept na makový závin s plnkou.
Na prípravu makového závinu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 150 g masla
– 1 vajce
– 1 lyžica cukru
– štipka soli
– 250 g mletého maku
– 150 g krupice
– 150 g cukru
– 1 lyžica kakaa
– 1 lyžička vanilkového cukru
– 100 g rozpučeného masla
– trocha mlieka
Makový závin plnka
Postup prípravy:
1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme rozpustené maslo a vajce a vypracujeme hladké cesto. Odložíme ho na chvíľu do chladničky odpočinúť.
2. V ďalšej miske zmiešame mletý mak s krupicou, cukrom, kakaom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame rozpustené maslo, aby sme získali kompaktnú plnku.
3. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na tenko. Na rozválené cesto natrieme makovú plnku tak, aby bola rovnomerne rozložená.
4. Cesto s plnkou zavinieme do tvaru závinu a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Závin potrieme mliekom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 40 minút, kým závin nezhnedne a neupieceme sa.
Makový závin je hotový! Podávame teplý alebo studený, podľa chuti doprevádzaný šľahačkou, panenským medom, čerstvým ovocím alebo slivkovou omáčkou. Dobrú chuť!