Na Veľkú noc nie je nič lepšie ako tradície a dobré jedlo. Jedným zo symbolov Veľkej noci je masová plnka, ktorá sa tradične pripravuje v mnohých slovenských domácnostiach. Ak chcete pripraviť túto lahôdku aj vy, nasleduje recept:
Na prípravu masovej plnky potrebujete nasledujúce ingrediencie:
– 500 g mletej bravčovej šunky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 100 g pohánky
– 2 vajíčka
– soľ, čierne korenie, mleté sladké papriky
Mäsová plnka na veľkú noc
Postup prípravy:
1. Pohánku varte vo vriacej vode asi 15 minút, potom ju sceďte.
2. Cibuľu a cesnak jemne nasekajte a orestujte na panvici.
3. V miske zmiešajte mletú šunku, uvarenú pohánku, orestovanú cibuľu a cesnak, vajíčka a korenie podľa chuti.
4. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody.
5. Pripravenú masovú plnku dajte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 45 minút, alebo kým nebude pekne zlatistá.
Masovú plnku podávajte s tradičným hráškovým pyré a uhorkovým šalátom, prípadne aj s kyslou kapustou.
Takto pripravená masová plnka je skvelou voľbou pre veľkonočné sviatky. Veríme, že sa vám recept páčil a že si ho vyskúšate aj vy! Dobrú chuť!