Oškvarkové pagáče prekladané

Oškvarkové pagáče sú tradičným slovenským pečivom, ktoré sa teší obľube na každej rodinnej oslave a pri rôznych príležitostiach. Ich lahodná chuť, chrumkavá kôrka a jemný vnútorný obsah robia z týchto pagáčov neodolateľný pochutinu.

Tentokrát si pripravíme oškvarkové pagáče prekladané, ktoré sú vynikajúce ako predjedlo alebo občerstvenie na rôzne príležitosti.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky (najlepšie typu 00)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 celá kocka droždia (42 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletej papriky (pre chuť)
  • 1/2 lyžičky sušeného oregána (voliteľné)

Na plnku:

  • 200 g oškvarkov
  • 100 g tvarohu (môže byť aj na jemno nastrúhaný syr)
  • soľ a korenie podľa chuti

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka

 

Oškvarkové pagáče prekladané

Postup:

  1. Príprava kvásku: Začneme prípravou kvásku. V miske si rozpustíme droždie s lyžičkou cukru v troche teplého mlieka. Zmes necháme stáť asi 10 minút na teplom mieste, kým droždie nezačne pracovať a nezvýši sa objem.
  2. Príprava cesta: Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a pridáme soľ, mletú papriku a oregáno. V strede vytvoríme jamku, do ktorej pridáme pripravný kvások, zvyšok teplého mlieka a žĺtky. Na záver pridáme rozpuštené maslo. Všetko poriadne premiešame a vypracujeme hladké a elastické cesto. Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, môžeme pridať trochu múky.
  3. Kysnutie: Cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Príprava plnky: Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Oškvarky si najemno nasekáme (alebo rozmixujeme) a zmiešame s tvarohom. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj trošku čerstvého alebo sušeného byliniek, ak máte radi výraznejšiu chuť.
  5. Tvorba pagáčov: Kysnuté cesto vyjdeme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na asi 1 cm hrubý plát. Na polovicu cesta nanesieme pripravenú plnku a preložíme druhou polovicou cesta. Okraje dobre pritlačíme, aby sa plnka počas pečenia nevytiekla.
  6. Krájanie: Cesto s plnkou opäť rozvaľkáme, tentoraz na približne 1,5 cm hrúbku. Následne ho nakrájame na štvorce alebo kolieska, podľa toho, aký tvar preferujete.
  7. Druhé kysnutie: Pagáče poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryjeme ich a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
  8. Potretie: Pred pečením si pripravíme zmes z žĺtka a mlieka, ktorou potrieme povrch pagáčov pre zlatistú kôrku.
  9. Pečenie: Rúru predhrejeme na 180 °C a pagáče pečieme približne 20-25 minút, alebo kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.
  10. Chladenie: Po upečení je dobré nechať pagáče chvíľku chladiť na mriežke, aby ostali chrumkavé a nezhorkli.

Podávanie: Oškvarkové pagáče prekladané

Oškvarkové pagáče podávame teplé alebo vlažné, ideálne sú s pohárom piva alebo kvalitného bieleho vína. Môžete ich tiež podávať ako občerstvenie na party alebo rodinné oslavy. Pokiaľ by ste chceli, môžete pripravíte aj rôzne dipy, ktoré ešte umocnia chuť vašich pagáčov.

Nezabudnite, že oškvarkové pagáče sú taktiež vynikajúce aj nasledujúci deň, stačí ich len trochu ohriať v rúre, aby opäť dostali svoj šmrnc. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *